Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Уміння дивитися на справу і на себе очима покупця

Читайте также:
  1. Анкета опитування покупця меблів
  2. Важлива умова продуктивного запам´ятовування - осмисленість, розуміння того, що є його предметом.
  3. Лекція 5-6. Філософське розуміння свідомості (5 год.).
  4. Маркетинг очима молоді
  5. Організація і методика проведення аудиту розрахунків з покупцями і замовниками.
  6. Просторово-часові, або синтетичні (дія відбувається в певному просторі протягом визначеного часу перед очима глядачів, або слухачів).
  7. Розуміння істини. Істина та її критерії.
  8. Розуміння методу пізнання та закону
  9. Розуміння свідомості
  10. Система змістових модулів та зміст уміння, що забезпечується

Інакше кажучи, продавець повинен розвинути у себе здатність оцінювати ситуацію, поведінку покупця і свої особисті дії не лише з суто особистісної точки зору, але і з позиції покупця. І не лише передового, свідомого, «позитивного», а будь-якого. У тому числі і необ'єктивного, несправедливого, такого, що знаходиться під владою тих чи інших побоювань або забобонів. Ця вимога, на перший погляд, означає повну відмову продавця від власної думки, його необмежену залежність від будь-яких примх і капризів покупця. Насправді все відбувається дещо інакше. Поки продавець оцінює обстановку лише «з своєї дзвіниці» і керується лише особистісними інтересами, він може легко увійти до суперечності з позицією або інтересами покупця. У той же час багато дій покупця можуть заподіяти йому неприємність.

От як це буває. У секції дитячого трикотажу жінка вибрала декілька виробів. Поки вона ходила платити, продавщиця загорнула покупки і, як завжди, перевіривши чек, вручила пакет. Купувальниця ж замість того, щоб прибрати пакет, тут же розвернула його і стала перевіряти його вміст. Це дуже образило продавщицю. Вона стала вголос виражати обурення вчинком жінки, але та мовчки закінчила свою справу і пішла, як ні в чому не бувало.

Обурення продавщиці зрозуміле: вона оцінила дії купувальниці лише як відкритий прояв недовіри до себе особисто і тому образилася. Проте якби вона спробувала поглянути на справу ширше, то зрозуміла б, що дії жінки, насамперед., виражають не лише пряме особистісне недовір'я (для якого були підстави), скільки припущення про можливу помилку, а мабуть, сумнів у власному виборі. Ображатися було не варто ще і тому, що у купувальниці було не менше підстав звинуватити продавщицю в недовір'ї: адже перш ніж прийняти оплачений чек, вона перевірила його.

Прагнення зрозуміти, чому покупець поводиться так, а не інакше, позбавляє продавця від поспішного звернення до захисних дій. Стикаючись з незрозумілою і насторожуючою поведінкою покупця, продавець повинен постаратися уявити себе на його місці, «вжитися» в його настрій і думки. І тоді йому стане зрозуміло, звідки у покупця узялися недовір'я, нетерпіння, настирливість або прискіпливість. Окрім того, зрозумівши покупця (а зрозуміти - наполовину пробачити), розібравшись в його тривогах і надіях, детально вловивши його інтереси, продавець легше зможе зміркувати, як сумістити і'х з своїми власними інтересами і завданнями. Виходить, що тут йдеться не про відмову від своїх інтересів або точки зору, а про найбільш надійний засіб захисту, уникнувши при цьому проворства і зіткнення.

Підсумково сформулювати сказане вище можна у вигляді питання, яке корисно поставити собі всякий раз, коли обставини налаштовують проти іншої людини: «А якби я був на його місці?»

Прагнення залучитися до внутрішнього світу покупця істотно змінює умови роботи продавця. Воно ліквідовує одноманітність, нудьгу. Продавець дістає можливість побачити, що він має справу не з безликою масою людей, а з неповторними індивідуумами, кожний з яких цікавий по-своєму.

У сфері обслуговування є немало досвідчених працівників, практика яких дає дивовижні приклади розвитку здатності проникати до внутрішнього світу людини. Це дозволяє продавцям встановлювати контакт із покупцями і значною мірою долати знеособленість спілкування, а покупцям забезпечує чуйне і дбайливе обслуговування.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Применяемых при выполнении работы (рекомендуется свести в таблицу) | Безопасность технологического процесса и оборудования | Гражданская оборона | Предупреждение ЧС | Меры безопасности при обслуживании подстанции промышленного предприятия. | Расчетно-аналитическая часть | Професійний рівень продавця. | Професійна поведінка продавця | Усі дії до покупця продавець повинен будувати тактовно, виходячи з позицій і інтересів покупця | Продавець повинен бути ерудований |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав