Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Працювати із задоволенням

Заклик цей нагадує відомий афоризм Козьми Пруткова: «Якщо хочеш бути щасливим, будь їм!» Але наша рекомендація не містить іронії. Річ у тому, що продавці, як і всі люди, прикладаючи старання в праці, проявляючи турботу про покупців, розраховують одержати натомість вдячність, подяку від того, кого вони обслуговують. Проте як вже мовилося в розділі шостому, чим більше вони стараються і чим краще про­ходить торговий процес, тим менше помітна їх роль. Коли все йде добре, покупці, поглинені своїми турботами, забувають деколи навіть про елементарну подяку.

Виходить, продавцям не варто чекати подяки, а потрібно самим навчитися бачити, відчувати результат своєї праці, отримувати задоволення від того, що відбувається в конкретній ситуації: чи вдалося допомогти одному покупцю зважитися на покупку, а іншому - утриматися від непотрібного надбання, чи зумів заспокоїти людину, що роз­хвилювалася, і запобігти конфлікту, чи пощастило «відкрити» цікавого покупця - все це і багато що інше повинно фіксуватися в свідомості як власний особистий успіх.

Особливо цінний важкий успіх. Узяти, наприклад, безпорадних, нетямущих, які звичайно викликають у продавців роздратування. Але якщо терпляче розтлумачити їм очевидне для себе, але незрозуміле для них, дбайливо допомогти подолати труднощі, то можна і потрібно відчути свою особистісну участь, без якої вони з своїми завданнями не справилися б.

Формула даного принципу гранично проста: «Який я молодець!». Треба не пропускати жодного мотиву, жодної можливості відзначити це про себе. Якщо до того ж прозвучать слова подяки з боку покупця, вони будуть приємним додатком до власної оцінки своєї праці.

Проте радість, задоволення, що переживається наодинці, про себе, рідко бувають повними. Тим більше, якщо їх доводиться приховувати від тих оточуючих. А ось розділена радість - подвійна радість. Але поки багато продавців соромляться відкрито виражати задоволення своїми професійними успіхами, побоюючись скептичного осуду з боку товаришів по службі. До цього питання ми повернемося в розділі 10, де мовитиметься про взаємини в торговому колективі. Тут же необхідно наголосити: про­давці можуть і повинні допомагати один одному в професійному зростанні, спільно радіти з приводу службових досягнень, великих і малих успіхів кожного члена колективу. Ті, хто соромиться обговорювати між собою ділові питання, а тим більше ділитися один з одним професійними радощами, так само як і ті, хто скептично ставляться до подібних розмов або їх присікає всі вони заподіюють великий збиток собі і своїм товаришам, позбавляючи себе і їх значної частки заслуженого задоволення, принижують оцінку і значення своєї праці і власної професії.

Ми розглянули основні принципи професійної поведінки продавця, регулюючі його діяльність у торговому процесі в самих різних умовах. До цих принципів примикають додаткові, які допомагають працівникам торгівлі долати конфлікти і запобігати тим, що назрівають.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Гражданская оборона | Предупреждение ЧС | Меры безопасности при обслуживании подстанции промышленного предприятия. | Расчетно-аналитическая часть | Професійний рівень продавця. | Професійна поведінка продавця | Принципи професійної поведінки | Уміння дивитися на справу і на себе очима покупця | Ухвалення покупця таким, який він є | Усі дії до покупця продавець повинен будувати тактовно, виходячи з позицій і інтересів покупця |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав