Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Принципи запобігання конфліктам

Читайте также:
  1. Аналіз програм та підручників з «Основ здоров’я» та принципи ЗЗ педагогіки.
  2. Антикорупційні принципи
  3. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції.
  4. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  5. Визначення психології як науки, її значення, основні принципи, завдання
  6. Визначте принципи державного управління та розкрийте їх зміст.
  7. Визначте та проаналізуйте основні принципи поліцейської держави у Німеччині.
  8. Вопрос 8 Принципиальная схема устройства ЭВМ. Персональный компьютер. Его основные и дополнительные устройства.
  9. Впровадження загальнодержавної системи запобігання виробничому травматизму і професійним захворюванням
  10. Гуманітарний та соціальний розвиток Збройних Сил України: сутність, мета та принципи

Принципи, про які йтиметься, дозволяють уникнути назріваючого зіткнення, поки сторони ще не почали прямих відкритих дій, а лише знаходяться в напружених взаємостосунках - в стані готовності до конфлікту. Доречні ці принципи і при вже виниклому конфлікті. Ми згрупуємо їх парами.

1. Об'єктивність і поступливість. При взаємному зіткненні реальних інтересів уникнути
відкритого конфлікту можна лише за допомогою компромісу.

Поки людина зосереджена лише на власних інтересах, будь-який відступ від своєї позиції для нього є поразкою. Та варто поглянути на справу ширше, постаратися зрозуміти і врахувати турботи із тих, з ким звели обставини, і той же самий відступ може одержати зовсім іншу оцінку.

Подивимося, як це буває в житті. Уявимо таку ситуацію. Магазин закривається, а покупець, що запізнився, настирливо просить обслужити його. Припустимо, йому вдалося добитися свого. Як оцінить цей епізод продавщиця? Якщо вона думає лише про себе і поступилася виключно під тиском, щоб уникнути додаткових неприємностей, вона сприйме цей факт лише як втрату власного часу, тобто як поразка. В усякому разі, за­доволення їй це не додасть. Якщо ж продавщиця погодилася обслужити покупця, врахувавши, скажімо, що він приїжджий і не зможе прийти іншим разом, то, звичайно, і в цьому випадку продавщиця жертвує своїм особистим часом. Але при такому підході вона оцінить свою жертву не як поразка, а як добрий вчинок, що створює у людини приємне враження про рідне місто чи село.

Неможливо знайти компроміс без урахування чужих інтересів, але одного цього мало. Пошуки компромісу слід вести по шляху відмови від частини своїх домагань, а не натиску на домагання іншого. Відмова від будь-якої вимоги за власною ініціативою завжди менш болючіша, ніж з примусу. Чинячи тиск на можливого супротивника, людина ризикує призвести назріваючий конфлікт в дію або загострити той, що почався. Якщо ж хтось проявляє готовність поступитися, напруга звичайно спадає. І є багато шансів, що його ініціатива буде підтримана іншою стороною.

Ось характерний приклад з практики. Покупця зацікавила краватка в художньо оформленій вітрині, «Дайте мені таку ж», - попросив він. «На жаль, таких більше немає», - відповіла продавщиця і запропонувала схожу. Але він не став дивитися. «Я хочу саме таку. Тоді дайте мені цю, із вітрини». «Бачите, - сказала продавщиця, - узагалі-то ми з ві­трини не знімаємо... Якщо ви дуже наполягаєте, я спробую. Але може все-таки подивитеся спочатку цю? Теж дуже симпатична і схожа колірна гама». Покупець прискіпливо повертів краватку в руках і поблажливо заявив «Гаразд вже, давайте цю». Якби продавщиця не проявила готовності поступитися вимозі покупцем, навряд чи епізод закінчився так благополучно. Показавши покупцю, що вона готова поступитися, про­давщиця дістала можливість запропонувати йому заміну, не викликавши при цьому особливого опору з його сторони. Покупець легко погодився узяти іншу краватку, тому що він не відчував примушення.

У складніших ситуаціях або коли конфлікт уже почався, погоджувати поступки, допомогти зробити подальші кроки назустріч один одному може посередник, роль якого ми вже обговорювали.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Расчетно-аналитическая часть | Професійний рівень продавця. | Професійна поведінка продавця | Принципи професійної поведінки | Уміння дивитися на справу і на себе очима покупця | Ухвалення покупця таким, який він є | Усі дії до покупця продавець повинен будувати тактовно, виходячи з позицій і інтересів покупця | Продавець повинен бути ерудований | Працювати із задоволенням | Принципи подолання конфліктів |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав