Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Древнє царство

Читайте также:
  1. Архаїчний період та Давнє Царство
  2. ВАВИЛОНСКОЕ ЦАРСТВО
  3. Внутренняя политика Александра I в начальный период царствования и после Отечественной войны 1812 года.
  4. Внутренняя политика Российской империи в период царствования Николая I.
  5. Крупнейшие события в период царствования
  6. КУШАНСКОЕ ЦАРСТВО.
  7. ЛЕКЦИЯ 15. Начало царствования Ивана IV. Реформы Избранной рады.
  8. Московское царство
  9. РАСЦВЕТ ТОРГОВЫХ ГОРОДОВ ФИНИКИИ. ДАМАССКОЕ ЦАРСТВО.

Архітектура Древнього Єгипту

ХХVІІІ-І ст.. до н.е.

Єгипетська культура була створена на вузькому шляху родючої землі долин Нілу між Лівійською та Аравійською пустелями. Зручний водний зв'язок підтримував економічне та політичне єдинство країни. Головою держави, обєдавший Верхній та Нижній Єгипет в кін. 4 тис. до н.е. був цар-фараон.

В релігії зливаються шановані місцеві божества, культ Озиріса та Ісиди, а також бог сонця – Амона, сином якого рахувався фараон.

Етапи історії архітектури Древнього Єгипту відповідають періодам й ого соціально- господарського розвитку, відомим по письмовим витокам:

- додинастичний та архаїчний періоди кін. 4 тис. до н. е.

- древнє (раннє царство) 3-2,4 тис. р. до н. е.

- середнє царство 2,1-1,7 тис. р. до н.е.

- нове царство 1584-1071 р до н. е.

- пізній єгипет 1071-332 р до н. е.

- елліністичний період 332-30 р до н. е.

В 30-х роках до н. е. єгипет стає однією з римських провінцій і поступово втрачає культурну самостійність.

 

Додинастичний та архаїчний періоди

Ці періоди в долину Нілу закладуються основи своєрідної єгипетської культури. До нас дійшло дуже мало пам’ятників культури цього часу.

Вважається, що в доісторичний період будувалися укріплені поселення з житловими будівлями і недовговічного матеріалу – тросниковими хижинами часто неправильної форми, обмазаними глиною. Трохи пізніше з’являються будівлі, складені з цегли-сирцю розміром 14х18х11см на розчині з глини, піску або без розчину. Наслідком цього є поява будівель правильної прямокутної форми з декількох приміщень. Інколи використовується каркас з дерева. Дерево використовується також для перекриттів у вигляді настилу. Використовуються місцеві пальми, довжина стовбура яких не перевищувала 4-5 м, тому приміщення були вузькими і довгими. Рідше використовувалися розпірні або ложкові склепіння.

Камінь був привозним і тому використовувався тільки для влаштування фундаментів, будівництва палаців і храмів, а також в якості облицювальних плит.

До третього тисячоліття до н. е. виникає зародження культу мертвих, з’являються перші некрополі вкладені з цегли-сирцю і облицьовані кам’яними плитами.

 

 

Древнє царство

Столицею об’єднаного Єгипту цього періоду стало місто Мемфіс. Завдяки централізації держави укріплюється економіка Єгипту, централізовано проводяться крупні гідротехнічні роботи, розширюється площа зрошуваних земель. В період древнього царства формуються основні типи житла, виникає розвиток будівельної техніки, це період початку будівництва пірамід і зведення обелісків.

Піраміди слугують символом вічності і непорушності держави. Вічна збереженість мумій як би символізувала вічність життя похованого. Єгипетські гробниці з їх лаконічними формами вражають своєю простотою та величністю. В своєму розвитку вони пройшли декілька етапів від простих поховань до класичних пірамід в Гізі.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Храм Амона в Карнаке | З архітектури ЕОМ | з архітектури ЕОМ | Характеристики моніторів | Варіанти завдань | Складові елементи Архітектури ПЗ | Зміни в архітектурі XVIII ст. | Світська архітектура XVIII ст. | Українське храмове та церковне будівництво | Будівництво костьолів |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав