Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Чому необхідна біологія збереження живої природи?

Читайте также:
  1. БІОЛОГІЯ
  2. Дисципліни і способи її збереження
  3. Для виникнення розмови необхідна
  4. Епоха глобалізму» і проблема збереження розвитку української національної культури та державності. Філософія як методологія міждисциплінарного синтезу знань.
  5. Загальні уявлення про кріозбереження.
  6. Заняття фізичними вправами як важливий фактор формування основ здоров’я школярів, його збереження та зміцнення.
  7. ЗБЕРІГАННЯ як процес пам´яті полягає у ступені збереження обсягу й змісту інформації впродовж тривалого часу. Для збереження потрібне періодичне повторення.
  8. КБР визначає правовий режим збереження біорізноманіття in-sіtu та ex-situ.
  9. Модуль 2. Спеціальна, клінічна та екологічна мікробіологія.
  10. Озера,лимани та болота як окремі частини збереження води

Біологія збереження живої природи – мультидисциплінарна наука, яка розвинулася у відповідь на кризу, в якій сьогодні виявилося біологічне різноманіття. Вона переслідує три мети:

- по-перше, вивчати і описувати різноманітність живої природи,

- по-друге, виявити і оцінити вплив діяльності людини на види, угруповання та екосистеми;

- по-третє, розглянути практичні міждисциплінарні підходи до захисту і відновленню біологічного різноманіття.

Біологія збереження живої природи виникла у зв'язку з тим, що жодна з традиційних прикладних дисциплін не охоплює проблему загрози біологічного розмаїття достатньо всебічно. Сільське і лісове господарство, рибальство головним чином займаються розробкою методів управління невеликою кількістю видів, що використовуються для торгівлі та відпочинку. Хоча ці дисципліни все більше стикаються з проблемами збереження, в цілому вони все ж не націлені на необхідність захисту всього спектру видів у біологічних угрупованнях або розглядають цей аспект як вторинний.

Навпаки пріоритетним завданням біології збереження живої природи є забезпечення довготривалого збереження всіх біологічних угруповань, а економічні аспекти враховуються як вторинні.

Такі академічні дисципліни, як систематика і таксономія, популяційна біологія, екологія та генетика становлять ядро біології збереження живої природи.

Оскільки в основному криза біорізноманіття обумовлена антропогенними факторами, біологія збереження живої природи базується також на ідеях і оцінках, сформульованих у різних небіологічних дисциплінах.

Наприклад, природоохоронне законодавство і політика забезпечують базу для захисту рідкісних і зникаючих видів і місцезростань, що знаходяться у критичному стані.

Природоохоронна етика формує поведінку, що забезпечує збереження видів та їх місць проживання.

Соціальні науки, такі як антропологія, соціологія і географія, дозволяють зрозуміти, як слід вчити (просвещать) людей, щоб пробудити в них бажання і вміння зберігати природні ресурси і види, що живуть в безпосередній близькості.

Екологічна економіка забезпечує аналіз економічної цінності біологічного різноманіття, створюючи аргументи на користь його збереження.

Екологія екосистем і кліматологія вивчають біологічні та фізичні характеристики навколишнього середовища і розробляють моделі для прогнозування її реакції на різні форми порушень.

Таким чином, біологія збереження живої природи в певному сенсі стає наукою про кризи. Рішення з питань збереження біологічного різноманіття приймаються щодня, часто при обмеженій інформації та під жорстким тимчасовим пресом.

Біологія збереження живої природи намагається заготовити відповіді на різні питання, які можна використовувати в ситуаціях, що реально виникають. Ці питання пов'язані з визначенням оптимальних стратегій захисту рідкісних видів, проектуванням природоохоронних резерватів, підготовкою управлінських планів для парків і територій широкого використання, на яких завдання збереження природи узгоджується з потребами та інтересами місцевого населення та самоврядування.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тема 5. Енеоліт. | Білет № 14 | Різноманітність угруповань і екосистем | Ключові види та ресурси | Скільки всього видів існує у світі? | Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки. | Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав