Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Варіант №7

Читайте также:
  1. I Варіант
  2. II Варіант
  3. III Варіант
  4. Варіант
  5. Варіант
  6. Варіант
  7. Варіант
  8. Варіант
  9. варіант
  10. Варіант

1.Основні види води в гірських породах

Підземні води — води, що містяться у верхній частині земної кори. Заповнюють проміжки, пори, тріщини, пустоти. У ґрунті заповнюють капіляри. Поділяються на води зони аерації, ґрунтові і артезіанські.

Серед підземних вод розрізняють верховодку, ґрунтові води й міжпластові (безнапірні та артезіанські води); за ступенем мінералізації — прісні й мінеральні води

2. Петрографія – є наука..... одна з геологічних наук, яка вивчає гірські породи з точки зору їх мінерального і хімічного складу, геологічних особливостей. Під петрографією звичайно розуміють описову частину (фізіографію) петрології.

3.Основні закони руху підземних вод.

Підземна вода знаходиться в порах, тріщинах та порожнинах гірських порід і рухається за загальними законами руху рідини, який може протікати у двох формах: ламінарної та турбулентної течій.

Ламінарна течія - пересування частинок рідини в потоці досконало правильними паралельними цівками.

Турбулентна течія - це пересування частинок рідини в потоці по траєкторіях у різних напрямках, так званий вихровий рух. Рух підземних вод дуже уповільнений і тому протікає ламінарно.

4.В результаті яких процесів формується хімічний склад підземних вод?

розчинення, кристалізація, сорбція та іонний обмін, біохімічні процеси.

5.Гранулометричний склад ґрунтів

Первинні грунтові часточки, представлені мінеральними зернами, органічними та органо-мінеральними гранулами, що вільно суспендуються у воді після руйнування клейких матеріалів, називаються механічними (гранулометричними) елементами або елементарними грунтовими частинками (ЕҐЧ).

 

Варіант №8

1.Планування та ефективність гідрогеологічних досліджень.

2.Загальна Гідрогеологія – є наука.....

Гідрогеологія (від гидро... і геологія), наука про підземні води, що вивчає їх склад і властивості, походження, закономірності поширення і руху, а також взаємодію з гірськими породами. Р. тісно пов'язана з гідрологією, геологією (в т.ч. інженерною геологією), метеорологією, геохімією, геофізикою і ін. науками про Землі; спирається на даних математиків, фізики, хімії і широко використовує їх методи дослідження.

3.Дайте визначення терміну «грунт» в інженерній геології.

грунт, що складається з окремих мінеральних частинок (зерен) різного розміру, слабосвязанних один з одним; утворюється в результаті вивітрювання скельних грунтів з подальшим транспортуванням продуктів вивітрювання водним або еоловим шляхом

4.Фізичні властивості води.

Чиста вода — безбарвна прозора рідина, без запаху і смаку. На Землі вода існує в трьох агрегатних станах — твердому, рідкому та газоподібному. Я дослідила, що за нормального атмосферного тиску при 0°С вона замерзає і перетворюється у лід, а при 100°С — кипить, перетворюючись у пару. У газоподібному стані вода існує і за нижчої температури, навіть нижче 0°С. Тому лід і сніг теж поступово випаровуються.

5.Аніонний склад підземних вод.

в залежності від аніонного складу розрізняють три типи води:

1) гідрокарбонатні

2) сульфатні

3) хлоридні

 

Вариант

1. Інжене́рна геоло́гія (росHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0". инженерная геология, англ. engineering geology; німHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%96%D0%BC%D0%B5%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0". Ingenieurgeologie f) — галузь геології, що вивчає геологічні умови і динаміку верхніх горизонтів земноїHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0" кори стосовно інженерного будівництва та господарської діяльності людини.

Вивчає прикладні питання геології, пов'язані з проектуванням, будівництвом і експлуатацією різних споруд.

Основні завдання інженерної геології:

• дослідження сучасної морфології і закономірностей формування інженерно-геологічних умов,

• прогнозування їх змін у процесі інженерно-господарської діяльності,

• інженерно-геологічне обґрунтування захисних заходів, що забезпечують раціональне освоєння територій, надр і охорону довкілля.

Для вирішення завдань інженерної геології використовують натурні спостереження, польові і лабораторні експерименти, моделювання, аналітичні розрахунки, режимні стаціонарні спостереження тощо.

Інженерна геологія включає:

• ґрунтознавство,

• інженернуHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%86%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B0&action=edit&redlink=1" HYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%86%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B0&action=edit&redlink=1"геодинаміку, регіональну інженерну геологію.

Ґрунтознавство вивчає склад, будову і властивості ґрунтіHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/wiki/%D2%90%D1%80%D1%83%D0%BD%D1%82_%28%D1%8F%D0%BA_%D0%B3%D1%96%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%29"в, закономірності їх формування і просторово-часові зміни в процесі інженерно-господарської діяльності людини. Інженерна геодинаміка вивчає механізм, геологічні причини і закономірності розвитку в геологічному середовищі природних і інженерно-геологічних процесів у зв'язку з інженерно-господарською діяльністю. Регіональна інженерна геологія досліджує будову і властивості геологічного середовища різних структурних зон земної кори, закономірності формування їх інженерно-геологічних умов і просторово-часових змін у зв'язку з інженерною діяльністю.

2. ВИДИ ГРУНТІВ

Грунти, що використовуються в якості основ будинків і споруд, поділяються на:

- Глинисті;

- Піщані;

- Крупноуламкові;

- Скельні;

- Заторфованние.




Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Был введен в 1856| Заторфованние грунти

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав