Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Варіант №12

Читайте также:
  1. I Варіант
  2. II Варіант
  3. III Варіант
  4. Варіант
  5. Варіант
  6. Варіант
  7. Варіант
  8. Варіант
  9. варіант
  10. Варіант

1.Значення інженерної геології в житті суспільства.

Інженерна геологія вивчає геологічну обстановку місцевості до початку проектування та будівництва, крім того визначає зміни, які стануться або можуть статися в процесі будівництва та експлуатації зводяться будов.

2.Механіка ґрунтів – є наука.....

розділ механіки суцільного середовища, що вивчає фізико-механічні властивості, напружено-деформований стан, умови міцності та стійкості ґрунтових масивів, та їх взаємодія з будівлями та спорудами.

3.Товщина водоносного горизонту.

Расстояние от зеркала воды до поверхности водоупорного ложа или между двумя водоупорами (для напорных вод). М.в.г. для безнапорных вод изменяется в соответствии с колебаниями уровня грунтовых вод.

4.Хімічний склад підземних вод.

Пiдземнi води складнi за своєю мiнералiзацiєю. Вони стають такими завдяки взаємодiї з гiрськими породами.

За кількістю розчинених речовин пiдземнi води можуть змiнюватись вiд ультрапрiсних до розсолiв з повною насиченiстю. Кiлькiсть розчинених компонентiв називають загальною мiнералiзацiєю води, яка визначається випаровуванням її у фарфоровiй чашечцi.

За класифiкацiєю В.I.Вернадського вода у природi пiдроздiляється на 4 класи:

1. Прiснi – з мiнералiзацiєю до 1 г/л.

2. Солонуватi – вiд 1 до 10 г/л.

3. Солонi – вiд 10 до 50 г/л.

4. Розсоли – бiльше 50 г/л (аж до 500-600 г/л, як це установлено в Iркутському басейнi).

5.Вологість ґрунтів.

Вологоємність (водомісткість, водоутримуюча сила, капілярність грунту) — властивість грунту приймати і утримувати в своїх пористих порожнинах певну кількість крапельнорідкої води, не дозволяючи останній стікати.

 

Вариант

• Які вчені заклали основи інженерної геології? Зародилася в 19 ст У Росії перші інженерно-геологічні роботи були пов'язані з будівництвом залізниць (1842—1914). У них брали участь А. П. Карпінський, Ф. Ю. Льовінсон-лессинг, І. Ст Мушкетів, А. П. Павлов, В. А. Обручев і ін. Як наука І. р. оформилася в СРСР до кінця 1930-х рр. в результаті досліджень, пов'язаних головним чином з гідротехнічним будівництвом. У її розвитку велика роль належить Ф. П. Саваренському, І. Ст Попову, Н. Н. Маслову, Ст А. Пріклонському, М. П. Семенову і ін.

 

• Зміст сучасної гідрогеології. Вивчає прикладні питання геології, пов'язані з проектуванням, будівництвом і експлуатацією різних споруд

Дебіт свердловини питомий — кількість рідини, що надходить на поверхню за одиницю часу при зниженні рівня в свердловині на 1 м. Коефіцієнт зміни дебіту свердловини — відношення середньодобових дебітів за попередній (Q0) і наступний (Q1) місяці. Дебіт свердловини потенційний,— дебіт нафтової свердловини, коли тиск на її вибої дорівнює нулю.

Горизонтальний дренаж - система штучних водотоків призначена для осушення території і регулювання рівня ґрунтових вод.

 

• Хімічний склад води з деякою умовністю можна поділити на 7 груп: макрокомпоненти (головні компоненти), другорядні компоненти, мікрокомпоненти, радіоактивні елементи, органічні речовини та мікроорганізми, розчинені у воді гази, колоїди та механічні суміші. Сума всіх виявлених у воді хімічних елементів та сполук при хімічному аналізі визначає її мінералізацію. Макрокомпоненти або головні компоненти хімічного складу води представлені аніонами та катіонами, які складають розчинні сполуки. Вони завжди присутні у воді і є основною частиною мінерального складу води: у прісній воді їх – 90 – 95%, у високомінералізований – більше 99%. Макрокомпоненти визначають тип хімічного складу води і найголовніші її властивості. Представлені вони вісьмома іонами, з яких чотири – позитивно заряджені (катіони) – Са2+, Mg2+, Na+, K+ і чотири негативно заряджені (аніони) – С1-, SO42-, HCO3-, CO32-.

 




Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Был введен в 1856 | Варіант №7 | Заторфованние грунти |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав