Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Хижацтво

Часто терміном «хижацтво» визначають всяке виїдання одних організмів іншими. У природі цей тип біотичних взаємовідносин широко поширений. Від їх результату залежить не тільки доля окремої хижака або його жертви, а й деякі важливі властивості таких великих екологічних об'єктів, як біотичні спільноти та екосистеми.

Значення хижацтва можна зрозуміти лише розглядаючи це явище на рівні популяцій. Тривала зв'язок між популяціями хижака і жертви породжує їх взаємозалежність, яка діє подібно регулятору, запобігаючи занадто різкі коливання чисельності або перешкоджаючи накопиченню в популяціях ослаблених або хворих особин. У ряді випадків хижацтво може істотно послаблювати негативні наслідки міжвидової конкуренції, підвищувати стійкість і різноманітність видів в угрупованнях.

Встановлено, що при тривалому спільному існуванні взаємодіючих видів тварин і рослин їх зміни протікають узгоджено, що еволюція одного виду частково залежить від еволюції іншого. Така узгодженість у процесах спільного розвитку організмів різних видів називається коеволюція.

Адаптація хижаків і їхніх жертв у спільному еволюційному розвитку призводить до того, що негативні впливу одного з них на інший стають слабше. Стосовно до популяції хижака і жертви це означає, що природний відбір буде діяти в протилежних напрямках. У хижака він буде спрямований на збільшення ефективності пошуку, лову і поїдання жертви. А у жертви - сприяти виникненню таких пристроїв, які дозволяють особам уникнути їх виявлення, затримання і знищення хижаком.

У міру того, як жертва набуває досвід уникати хижака, останній виробляє більш ефективні механізми її затримання.

У діях багатьох хижаків у природі як би є присутня розважливість. Хижаку, наприклад, «невигідно» цілковите знищення жертви, і, як правило, цього не трапляється.

Хижак знищує в першу чергу тих особин, які повільно ростуть і слабо розмножуються, але залишає особин швидкозростаючих, плідних, витривалих.

Хижацтво вимагає великих витрат енергії. Під час полювання хижаки нерідко піддаються небезпеки. Наприклад, великі кішки при нападі часто гинуть, наприклад, при зіткненні зі слонами або кабанами. Іноді вони гинуть від зіткнення з іншими хижаками в ході міжвидової боротьби за видобуток.

Харчові відносини, в тому числі хижацтво, можуть бути причиною регулярних періодичних коливань чисельності популяцій кожного з взаємодіючих видів. Періодичні коливання чисельності хижака і його жертви підтверджені експериментально. Інфузорій двох видів поміщали в загальну пробірку. Хижі інфузорії досить швидко знищували своїх жертв, а потім самі гинули від голоду. Якщо в пробірку додавали целюлозу (речовина, що сповільнює пересування хижака і жертви), в чисельності і того й іншого виду починали відбуватися циклічні коливання. На перших порах хижак придушував зростання чисельності мирного виду, але згодом сам починав відчувати брак харчового ресурсу. Внаслідок відбувалося зниження чисельності хижака, а отже - ослаблення його тиску на популяцію жертви. Через деякий час ріст чисельності жертви поновлювався; її популяція збільшувалася. Таким чином, знову виникали сприятливі умови для решти хижих особин, які реагували на це збільшенням швидкості розмноження. Цикл повторювався.

Подальше вивчення взаємовідносин у системі «хижак - жертва» показало, що стійкість існування як популяції хижака, так і популяції жертви значно підвищується, коли в кожній з популяцій діють механізми самообмеження зростання чисельності (наприклад, внутрішньовидова конкуренція).

 

Синергізм – така форма співіснування, коли у асоціантів підсилюються фізіологічні функції і виникають нові властивості. Наприклад, оцтовокислі бактерії та дріжджі (“чай­ний гриб”). Оцтовокислі бактерії перетворюють сахарозу у глюкозу та фруктозу, які окис­люються до глюконової та кетаглюконової кислот. Ці кислоти використовують дріжджі. Дріжджі синтезують вітаміни, які потрібні оцтовокислим бактеріям.

 

 

Список використаної літератури:

 




Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Формы отчетности преддипдломной практики | ПРЕДДИПЛОМНОЙ ПРАКТИКИ | ДНЕВНИК |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав