Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Способи збудження і пуск двигунів постійного струму

Читайте также:
  1. Методи і способи документування.
  2. Основи спеціальної розвідки, її мету, завдання і вимоги, які пред’являються до неї, порядок організації і способи виконання бойових завдань та спеціальних заходів.
  3. Принцип дії обертального моменту двигунів постійного струму.
  4. Приспособление, компенсация. Механизмы, стадии развития защитно-приспособительных реакций организма.
  5. Способи адресації операндів і команд. Адресація даних.
  6. Способи захисту суб'єктивних цивільних прав та інтересів
  7. Способи захисту цивільних прав
  8. СПОСОБИ ОДЕРЖАННЯ ІНФОРМАЦІЇ
  9. Способи організації переказу.

Двигуни постійного струму, як і генератори, бувають з незалежним, паралельним, послідовним і мішаним збудженням. Незалежне збудження застосовують тоді, коли напруги збудження і якоря відмінні.

У двигунах з паралельним збудженням напруга мережі однакова для якоря і для обмотки збудження. Номінальний струм двигуна дорівнює сумі струмів у якорі та обмотці збудження:

.

Двигуни з послідовним збудженням мають обмотку збудження, яка послідовно приєднана до обмотки якоря, тому струм якоря є струмом збудження


Електромагнітний момент для цього двигуна пропорційний квадрату струму:

,тому що основний потік для ненасиченої машини пропорційний струму

.

Двигуни зі змішаним збудженням мають дві обмотки збудження, одну з яких увімкнено паралельно якорю, а другу – послідовно з ними. Послідовна обмотка збудження має небагато витків і може вмикатись узгоджено або зустрічно. У першому разі її електромагнітне поле підсилюватиме поле основної паралельної обмотки, а в другому – послаблюватиме.

Пускають двигун постійного струму з допомогою пускового реостата. Це пояснюється тим, що в момент пуску проти-ЕРС дорівнює нулю (), тому струм у якорі буде в 8-10 раз більший, ніж номінальний. Активний опір обмотки якоря малий (десяті або навіть соті частки ома).

За формулою струму якоря

.При пуску , тому , тоді

.Для обмеження пускового струму послідовно з якорем вмикають пусковий реостат , який у міру розгону двигуна поступово повністю виводиться. Пусковий струм визначається за формулою:

,де – пусковий опір.

Щоб мати потрібний пусковий момент, опір пускового реостата вибирають таким, щоб пусковий струм був більший від номінального в 1,5 – 2,0 раза. Крім того, для збільшення пускового моменту і полегшешння пуску паралельну обмотку збудження вмикають на повну напругу мережі, для чого регулювальний реостат у колі паралельного збудження виводять повністю. Процес пуску двигуна з триступеневим пусковим реостатом показано на рис. 3.1.1.

Рис. Електрична схема двигуна постійного струму з паралельним збудженням

Під дією пускового обертального моменту ротор двигуна почне обертатись і в якорі виникне проти-ЕРС. Тоді струм якоря визначають з формули електричної рівноваги :


При такому струмі якоря оберти двигуна збільшуватимуться доти, доки не зрівняються обертальний і гальмівний моменти (точка 1'). Потім виводять черговий ступінь пускового реостата, і струм якоря збільшується (точка 2), а отже, збільшується момент і кількість обертів (точка 2'). Так, поступово виводячи пусковий реостат, доводять оберти двигуна до номінальних (точка 3'). Струм в якорі при цьому дорівнюватиме:

.

56. Регулювання швидкості обертання та реверсування двигунів постійного струму

Регулювання швидкості обертання двигуна. Як показує рівняння , регулювання швидкості обертання двигуна паралельного збудження можна здійснити двома основними способами: 1) зміною струму збудження (або поля Фδ); 2) зміною напруги на затискачах якоря Uа за допомогою: а) включення опору послідовно в - ланцюг якоря або б) потенціометричного способу
При регулюванні швидкості обертання двигуна за допомогою струму збудження ця швидкість змінюється оберненопропорційно струму: зі зменшенням його вона зростає, зі збільшенням зменшується. Для цієї мети в ланцюг збудження двигуна потрібно включити регулювальний реостат. Швидкісні й механічні характеристики двигуна паралельного збудження при різних струмах збудження: номінальному Іш.н., меншому за номінальний Іш' < Iш.н. і більшому за номінальний Іш'' > Iш.н. без врахування впливу м.р.с. якоря на поле полюсів. На рис. 8.7 представлені швидкісні й механічні характеристики цього двигуна при відсутності й включенні опору R послідовно в коло якоря без врахування дії м.р.с. якоря. Як показує рис. 8.7, швидкість обертання двигуна при включенні опору R зменшується внаслідок зниження напруги на затискачах якоря під впливом падіння напруги в цьому опорі від струму якоря. Знижена напруга на затискачах якоря становить Uа = U – I2R і швидкість обертання п' = (Uа – I2r2)/(cEФδ) < п (див. рис. 8.7). Чим більший опір у ланцюзі якоря, тим менша швидкість обертання двигуна при даному струмі якоря І2:

Схема потенціометричного способу регулювання швидкості обертання двигунів паралельного збудження малої потужності. За допомогою потенціометра R у цій схемі можна знижувати напругу на затискачах якоря і, отже, швидкість обертання його. Якщо ж у ланцюг збудження двигуна включити регулювальний реостат ρ, то одержиться комбінований спосіб регулювання цієї швидкості в широких межах (

Реверсування й гальмування двигунів постійного струму. Реверсування - зміна напрямку обертання якоря двигуна. Для цього необхідно змінити напрямок дії обертаючого моменту, що досягається зміною напрямку або струму в ланцюзі якоря, або магнітного потоку головних полюсів, тобто струму в ланцюзі порушення. Звичайне реверсування здійснюється перемиканням виводів ланцюга якоря. Це пояснюється тим, що магнітне поле обмотки збудження має більший запас енергії й при розмиканні її ланцюга може виникнути дуговий розряд між контактами, що розмикаються.

У двигунах малої потужності дві обмотки збудження, включені роздільно, забезпечують необхідний напрямок обертання якоря. Гальмування - перетворення механічної енергії зовнішніх джерел, що обертають якір, в інші види енергії з метою зміни режиму, зупинки або реверса двигуна. Можливо механічне й електромагнітне гальмування з використанням механічних гальм наприкінці гальмування. Для фіксації якоря двигуна застосуються механічне гальмування.

Розрізняють три способи електромагнітного гальмування двигунів постійного струму: з поверненням енергії в мережу, динамічне. Вони засновані на принципі оборотності машини постійного струму, що залежно від схем з'єднання її ланцюгів і підключення їх до мережі може працювати в без відключення від мережі з режиму двигуна в режим генератора при частоті обертання п якоря більше його частоти обертання "х "ідеального холостого ходу".

Така умова може виникнути, наприклад, при русі електропоїзда під ухил. Якщо частота обертання, то значення ЭДС Ея перевищить напруга мережі U і струм в обмотці якоря змінить свій напрямок. Відповідно електромагнітний момент якоря замість обертаючі стає гальмовим, тобто машина буде працювати в режимі генератора, віддаючи енергію в мережу.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 402 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | <== 10 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав