Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Фізіологічний перебіг клімактеричного періоду

Читайте также:
  1. Клінічний перебіг інгаляційного наркозу.
  2. Книгорозповсюдження в України з періоду виникнення друкарства
  3. Наслідки впливу ЗМІ (фізіологічний, когнітивний, настановчий, поведінковий).
  4. Особливості клінічного перебігу вірусного гепатиту С
  5. Особливості формування державної молодіжної політики в Україні перехідного періоду
  6. Патологічний перебіг клімактеричного періоду в жінок
  7. Політологічні вчення періоду середньовіччя.
  8. Тема: Особливості перебігу захворювань ендокринної системи та опорно-рухового аппарату у пацієнтів літнього та старечого віку.
Позитивне преморбідне тіло
Вилікувані інфекційні хвороби

Нормальний перебіг вагітностей і пологів
Профілактика ожиріння (протягом усього життя)
Заняття фізкультурою (впродовж усього життя)
Відсутність професійних шкідливостей
Закономірні генетично запрограмовані вікові зміни репродуктивної системи на тлі загального старінню організму. Симптомів клімактеричного синдрому немає
Раціональна організація праці та відпочинку
Необтяжна спадковість

Закінчення репродуктивного періоду і перехід до клімактеричного характеризується порушенням закономірних циклічних процесів у репродуктивній системі, а також в органах і системах, пов’язаних з її функціями. Старіння репродуктивної системи – це поступове виключення репродуктивного циклу,що проявляється віковими порушеннями ритму менструацій і поступовим їх припиненням.

В клімактерії виділяють такі фази:

· пременопауза – період порушення менструальної функції до останньої менструації;

У цей час починає проявлятись вікова клімактерична дисфункція клімактеричної системи. Тривалість коливається в широких межах – від 2 до 6 років. Виділяють два варіанти перебігу пременопаузи:

1. Фізіологічний варіант – проявляється поступовим збільшенням інтервалів між менструацій до 40-90 днів і більше аж до менопаузи. При цьому впродовж деякого часу, в середньому 6-12 міс., зберігаються «приховані цикли», тобто у жінок зберігаються відчуття, що передували менструаціям або ж спостерігалися в менструальні дні. Після припинення менструацій жінки практично не відчувають змін загального стану. Дітородна функція припиняється ще до стійкого припинення менструацій, але інколи вагітність може настати і в період менопаузи.

2. Патологічний варіант перебігу клімактеричного періоду відрізняється від фізіологічного тим, що ще в при менопаузі в статевих органів виявляються ознаки гиперестрогенії, які спостерігаються протягом тривалого часу і мажуть виявлятись при профілактичних гінекологічних оглядах. Слизова оболонка піхви і шийки матки тривалий час рожевого кольору, спостерігається її значна складчастість, с каналу шийки матки майже весь час виділяється слиз. Розміри матки не зменшуються інколи навіть збільшуються, вона щільна, може мати округлу форму. У деяких пацієнтках збільшуються грудні залози при цьому варіанті, як правила, виникають маткові кровотечі, виявляються міома матки та інші пухлини статевих органів.

· менопауза – остання менструація;

На вік, в якому виникне менопауза, впливають паління, вживання гормональних контрацептивів, голодування, стреси, проживання над рівнем моря понад 3,500. Розрізняють природну та штучну менопаузи. Штучна менопауза виникає внаслідок оперативних втручань, застосування цитостатиків, радіоактивних та інших речовин.

· перименопауза – період від появи перших клімактеричних симптомів до 2-х років після останньої менструації;

У цій фазі, яка триває в середньому 5-10 років,з’являються більш вираженні вікові зміни зовнішнього виду і репродуктивной системи: волосся на лобку стає рідким, шкіра великих статевих губ стає в’ялою, стінки піхви гладенькими, блідо-рожевими, а потім білуватими. Розміри матки зменшуються, склепіння піхви стає плоским. Кількість слизистих виділень з каналу шийки матки зменшується до повного зникнення, поступово зникає феномен «зіниці». Згодом відбувається гіпотрофічні зміни ендометрія. Форма грудних залоз у період менопаузи змінюється, вони стають м’якими при пальпації, соски бліднуть і стають плоскими. Через гіпотрофічні зміни піхви статеве життя стає проблематичним, часто неможливим – при статевому акті можуть з’явитися кров’янисті виділення зі статевих органів.

· пост менопауза – період у який відбувається повне згасання функції яєчників, починається з менопаузи і закінчується в 65 років.

У цей період можуть бути «передменструальні» відчуття – нагрібання грудних залоз, відчуття важкості внизу живота, в попереку тощо, інколи бувають випадки «відновлення» регулярних менструальних циклів після 1-1,5 років менопаузи – це може бути ознакою онкопатологію.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав