Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ідеал сучасного офіцера-керівника окреслений у Кодексі честі офіцера ЗС України.

Читайте также:
  1. Аварійно - рятувальні служби України.
  2. Банківська система України. Правовий статус Національного Банку України
  3. Визначте досягнення і прорахунки в науково технічному розвитку України в перше десятиріччя після проголошення незалежності України.
  4. Вимоги до особистості сучасного менеджера
  5. Вимоги до сучасного уроку (характерні особливості ефективного уроку).
  6. Громадяни України. Права й обов’язки громадян
  7. Державного бюджету України перед поданням його на розгляд Кабінету Міністрів України.
  8. Загальна характеристика моделі сучасного менеджера
  9. Заходи формування позитивного зовнішньополітичного іміджу України.

Кодекс честі офіцера ЗС України – це сукупність морально-етичних норм, які базуються на ціннісних орієнтаціях, ідеалах, світогляді офіцера і принципово регламентують його стосунки із суспільним оточенням, службову та громадську діяльність.

Кодекс честі офіцера визначає: основні моральні цінності офіцера; професійні якості офіцера; військові традиції; взаємини офіцера з іншими військовослужбовцями.

Серед професійно-важливих якостей офіцера визначені такі якості, як: висока громадянськість, патріотизм, принциповість, відповідальність, військово-професійна та психолого-педагогічна компетентності, вимогливість до себе і підлеглих, особиста організованість, вміння організувати контроль та перевірку виконання наказів та розпоряджень, критичність при оцінюванні своєї роботи, рішучість, близькість до людей та турбота про них.

Одним з найважливіших шляхів зміцнення єдиноначальності є навчання офіцерів практиці роботи з особовим складом. З цією метою офіцери підрозділів беруть участь у зборах, нарадах та семінарах, які проводиться у військовій частині. Для них читаються лекції, доповіді, проводиться обмін досвідом з питань організації морально-психологічного забезпечення діяльності підрозділів.

Зміцнення єдиноначальності в підрозділах ЗС України є одним із завдань діяльності офіцерів структури з гуманітарних питань. Ця робота спрямована на побудову відносин з громадськими організаціями, що передбачає обмін думками, взаємоінформацією, товариськими поради з важливіших та складних питань.

Але головною функцією, що виконує офіцер-психолог (заступник командира підрозділу з гуманітарних питань), в тому числі і в напрямі зміцнення єдиноначальності в ЗС України, є виховна.

У зазначеному напрямі це означає, що заступник командира підрозділу з гуманітарних питань повинен організовувати і проводити виховання особового складу в дусі свідомого беззаперечного виконання наказів командирів. Правильна орієнтація воїнів, забезпечення глибокого розуміння ними сутності військової служби та ролі єдиноначальності як оптимальної форми керівництва військами підвищує ефективність управління підрозділом. Цілеспрямована виховна робота, зміст якої включає роз’яснення воїнам призначення ЗС України, принципів військового будівництва, сутності основ єдиноначальності, його значення і необхідність в армії, сприяє формуванню у воїнів беззаперечного виконання вимог командирів, високої дисциплінованості, поваги до командирів і начальників, готовності захищати їх в бою, сприяти їм у виконанні складних питань.

У процесі зміцнення єдиноначальності приймають участь всі організаційні складові виховної роботи, що визначені її Концепцією. Й інформування особового складу, і заняття з гуманітарної підготовки, і заходи культурно-виховної та просвітницької роботи, й індивідуальна робота з воїнами повинні бути спрямовані на аргументоване роз’яснення вимог законів, військової присяги, статутів, ствердження авторитету командира підрозділу, як керівника-єдиноначальника. Важливе місце у вирішенні останнього завдання належить пропаганді бойових подвигів офіцерів, їх досягнень в сучасних умовах. З цією метою організуються зустрічі з офіцерами, в тому числі запасу і відставки, які мають заслуги перед Батьківщиною, учасниками війни та бойових дій.

Таким чином, принцип єдиноначальності належить до загальновизнаних, необхідних норм військового будівництва, без якого не може обійтися жодна армія.

У ЗС України цей принцип поєднується з дією принципу демократизації, що є ознакою сучасного громадянського українського суспільства.

Напрямами зміцнення єдиноначальності в підрозділах ЗС України є ствердження авторитету командного складу підрозділу, насамперед офіцерів; удосконалення форм і методів їх роботи з особовим складом; організація виховання особового складу підрозділу в дусі поваги до командирів, беззаперечного свідомого виконання їх наказів.


 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | <== 12 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав