Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Селен. Основні функції.

Читайте также:
  1. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції.
  2. В чому суть концепції Дж. Фон Неймана організації обчислювального процесу в ОМ? Які основні пристрої ОМ згідно з концепцією Дж. Фон Неймана?
  3. Визначення поняття «логістична система» і її основні підсистеми
  4. Визначте основні етапи трансформації територіального устрою і системи місцевого самоврядування
  5. Визначте основні напрями державотворчої діяльності директорії УНР, на скільки вона була ефективна?
  6. Визначте причини проведення політики українізації в УРСР в 1920-ті – на початку 1930-х років та проаналізуйте її основні наслідки.
  7. Висвітліть основні підходи, які існують у сучасній історичній науці, щодо проблеми етнічного походження Київської Русі.
  8. Відділ кримінальної міліції у справах дітей: структура, функції та основні напрямки діяльності.
  9. Деякі основні біографічні відомості про Павла Скоропадського.
  10. Дисципліна «Історія України», як об’єкт вивчення, її основні методологічні засади та джерельна база.

Селен є представником групи ультрамікроелементів. Довгі роки вважався отрутою, а для здоров’я його треба від 20 до 200 мкг. Це стало відомо у 60-х роках минулого століття.

При дефіциті селену в організмі виникають такі зміни: зниження імунітету, підвищена схильність до запальних хвороб, зниження функції печінки, хвороби шкіри, волосся і нігтів, атеросклероз, катаракта, репродуктивна недостатність, патологія легень тощо.

Подібно вітаміну Е, селен є антиокислювачем. Однак, вони не заміняють один одного, а діють найефективніше при взаємній присутності. Селен протидіє раковим хворобам. Цей механізм ще не вивчений, однак, припускають, що селен, як антиокислювач, зменшує окислення клітин, не допускає їх деформації, генетичних порушень ДНК, і таким чином сприяє нормальному росту клітин. Селен паралізує афлатоксини (отруйні мікроорганізми, плісняви). Він входить до ферменту глутатіхтпероксидази, котра руйнує ендоперекиси, що утворюються при перекисному окисленні ліпідів (ПОЛ). Селен - антагоніст ртуті і арсену, він захищає організм від цих елементів, а також кадмію, свинцю і талію (меншою мірою).

Як же треба харчуватись, щоб організм отримував оптимальну дозу селену? У грунті його мало, він легко вимивається водою, а тому його мало і в рослинах. Найнебезпечніший ворог селену - вуглеводи. Всі солодкі кондитерські вироби можуть повністю чи частково знищити біологічну дію селену. У присутності вуглеводів і, особливо цукру, селен не засвоюється організмом (тому не варто пропонувати такі композиції).

Ось які продукти рекомендується для насичення організму селеном: кокос (0,8 мг/100 г продукту); свиняче сало, часник (0,2...0.4); морська риба (0,02...0,2); пшеничні висівки (0,11); яйця (0,07...0,1); соя (0,06); рис неочищений (0,01...0,07); насіння соняшника (0,07). Є селен у чорному хлібі і борошні грубого помелу.

На жаль, багато селену втрачається при кулінарному обробленні.

Дуже багато селену містять дріжджі, особливо, пивні. Вони є найкращим джерелом селену і тому, що він міститься тут у легкозасвоюваній формі.

Значення має не тільки концентрація селену у продуктах, а й сполуки, у яких він надходить в організм. При введенні селену в сполуках з амінокислотами накопичення його йде інтенсивніше, ніж із неорганічної сполуки селеніту натрію.

Мікроелемент селен, який у живих організмах максимально накопичується у печінці, практично повністю засвоюється, коли його введено в органічній формі (зокрема у вигляді сполуки селенометіоніну). Засвоюваність неорганічної форми селену набагато нижча, і тому при збагаченні традиційних харчових продуктів необхідно використовувати саме органічні форми мінеральних елементів.

З мінеральних речовин у сучасних умовах для збагачення харчових продуктів найчастіше використовують залізо, кальцій і йод, дефіцит яких найпоширеніший і досить небезпечний.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав