Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЕТАП. Підписання засновницьких документів.

Читайте также:
  1. III етап. Осмислення підсумків батьківських зборів.
  2. Основні реквізити. Види документів.
  3. Текстове оформлення довідково-інформаційних документів.
  4. Тема 7. Документ та його ознаки. Класифікація документів.

На чергових зборах розглядають та затверджують підготовлені засновницькі документи. Цей факт підтверджують протоколом. Статут та засновницький договір підписують усі засновники(учасники), тиражують необхідною кількістю примірників, засвідчують державним нотаріусом та подають на реєстрацію. Тільки після реєстрації підприємство (фірма) дістає право на функціонування.

Основою майна підприємницьких структур становить статутний фонд, за допомогою якого створюється і функціонує підприємство.

Починаючи з 07.06.11 р. скасовуються вимоги до мінімального розміру статутного капіталу, зокрема для ТОВ, хоча він і так становив символічну одну мінімальну зарплату. (Мінімальний розмір статутного капіталу (Закон № 3263). Передбачено можливість для засновників юридичних осіб (крім акціонерних товариств) створювати статутні фонди в розмірах та у складі, необхідних їм для започаткування власної справи.

Такі зміни означають не лише те, що тепер засновники можуть самостійно визначати розмір свого статутного капіталу, не будучи обмеженими мінімальним розміром, а й те, що зникає і без того вельми гіпотетична загроза ліквідації госптовариства в разі невідповідності розміру чистих активів мінімальному розміру статутного капіталу, передбаченому законодавством.

Статутний капітал комерційного підприємства, комунального унітарного підприємства, командитного товариства, розмір якого заявлено при їх державній реєстрації в засновницьких документах, підлягає оплаті протягом першого року діяльності від дня держреєстрації. Інакше кажучи, на момент держреєстрації власне статутного капіталу може й не бути.

Також слід звернути увагу на скасування вимоги про внесення засновниками ТОВ не менше 50 % своїх внесків до статутного капіталу товариства до його держреєстрації. Отже, ситуація, коли на момент державної реєстрації статутний капітал навіть ще не починав формуватися, цілком можлива тепер і для ТОВ, що створюються з 07.06.11 р.

Водночас щодо ТОВ збереглася вимога, згідно з якою всю суму внесків має бути сплачено засновниками до закінчення першого року з дня держреєстрації товариства. Якщо протягом цього періоду засновники не повністю сплатили свої внески, ТОВ має право виключити їх зі складу засновників або зменшити статутний капітал. Інакше товариство підлягає ліквідації. Щоправда, законодавець припустився тієї самої помилки, що й раніше, не вказавши ні строків, ні осіб, уповноважених на те, щоб ініціювати розгляд питання про ліквідацію ТОВ.

 

5. ЕТАП. Державна реєстрація підприємства, завершує процес створення підприємства (фірми).

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема:

- перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці (Документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.)

- перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації;

- внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру;

- оформлення і видачу виписки з Єдиного державного реєстру.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем

проживання фізичної особи - підприємця.

Документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами.

Якщо документи надсилаються державному реєстратору поштовим відправленням, справжність підпису заявника на реєстраційній картці (заяві, повідомленні) повинна бути нотаріально засвідчена.

Підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці та заяві про втрату (заміну) документів повинен бути засвідчений відповідною посадовою особою в установленому порядку.

Для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

· заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи; до якої може бути подана як додаток заява щодо обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику;

· примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом – протокол установчих зборів;

· два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник);

· документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. У разі подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичної особи підтвердженням внесення плати за проведення державної реєстрації юридичної особи є примірник електронного розрахункового документа, засвідченого електронним цифровим підписом; (квитанція про сплату – 10 НМГ)

· інформацію з документами, що підтверджують структуру

власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб – ксерокопії паспортів та ідентифікаційних кодів засновників підприємства.

У разі утворення юридичної особи на підставі модельного статуту в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи проставляється відповідна відмітка з посиланням на типовий установчий документ.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації юридичної особи є датою державної реєстрації юридичної особи.

Строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Для проведення державної реєстрації фізична особа, яка має намір стати підприємцем та має реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код), або уповноважена нею особа - заявник повинна подати особисто (або надіслати поштовим відправленням опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) або через уповноважену особу державному реєстратору за місцем проживання такі документи:

· заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця до якої може бути подана як додаток заява щодо обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику;

· копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (ідентифікаційний код);

· документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця (квитанція про сплату – 2 НМГ)

· нотаріально посвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця є датою державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Строк державної реєстрації фізичної особи - підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

З 24.12.2012р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 24.05.2012р. №4839-VI, яким завершено у практику принцип «єдиного вікна», згідно якого Державний реєстратор у день державної реєстрації юридичної особи та не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати відповідним органам статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи та повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця для взяття фізичної особи - підприємця на облік.

Підставою для взяття юридичної особи на облік в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України є надходження до цих органів відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Не пізніше наступного робочого дня після отримання державним реєстратором від органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України даних про взяття на облік юридичної особи та даних про взяття на облік фізичної особи - підприємця державним реєстратором видається (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) засновнику або уповноваженій ним особі один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та виписка з Єдиного державного реєстру (юридичній особі) та виписка з Єдиного державного реєстру (фізичній особі), які засвідчують факт здійснення державної реєстрації

Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - документ, що містить відомості про юридичну особу або її відокремлені підрозділи, або фізичну особу - підприємця, є єдиним документом, що використовується для їх ідентифікації під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | <== 8 ==> | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав