Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Обробка безлускатої та окремих видів риби

Читайте также:
  1. Аналіз- це метод дослідження, який полягає в уявному розчленуванні цілого на складові і виділенні окремих сторін, властивостей, зв'язків.
  2. Виконання огляду літератури з використанням різних видів читання
  3. Дослідження стійкості інших видів систем автоматичного регулювання алгебраїчними критеріями
  4. Закінчений злочин. Момент закінчення окремих видів злочинів і практичне значення правильності його встановлення.
  5. Класифікація суб’єктів та видів зовнішньоекономічної діяльності.
  6. Недійсність окремих видів правочинів
  7. Обробка даних
  8. Обробка отриманих даних
  9. Особливості правового регулювання концесії окремих об’єктів

Риба без луски вкрита шаром слизу, має щільну, темного кольору і неприємну на смак шкіру, яку при обробці необхідно знімати.

Сома зачищають ножем від слизу, розрізують черевце і видаляють нутрощі, відрізують голову і плавники, промивають. Рибу середнього розміру нарізують на порціонні шматки для смаження і варіння, а великого — пластують на чисте філе для приготування січеної натуральної і котлетної маси, начинок. Слиз легко обчищається, якщо рибу ретельно протерти кухонною сіллю і промити.

У миня і вугра шкіру підрізують навколо голови, відгинають її і стягують "панчохою" — від голови до хвоста, біля хвоста відрізують. Щоб шкіра не вислизала з рук, пальці обсипають сіллю. Рибу потрошать через отвір у черевці, видаляють плавники, відрубують голову і промивають.

У зубатки надрізують шкіру по всій довжині спинки, видаляють плавники, відрубують голову, розрізують черевце і потрошать, промивають і обсушують. Рибу пластують на чисте філе і нарізують на порціонні шматочки.

Мінога вкрита шаром слизу, який може бути отруйним. Щоб його видалити, рибу ретельно натирають кухонною сіллю і добре промивають. Рибу не потрошать, оскільки в неї немає жовчного міхура і не буває твердих решток їжі у кишках.

У більдюги знімають грубу шкіру з дрібними лусками "панчохою" так, як у вугра.

Обробку окуневих риб завжди розпочинають з видалення твердого спинного плавника (він містить отруйну речовину, яка спричинює наривання проколотих плавником місць тіла), спинний і анальний плавники видаляють так, як у лускатої риби. Відрізають решту плавників, обчищають луску, видаляють голову і нутрощі, зачищають внутрішню порожнину і промивають.

Лин має луску, яка щільно прилягає до шкіри і вкрита слизом, тому її важко обчищати. Перед обчищанням рибу занурюють в окріп на 20-30 с, потім швидко перекладають у холодну воду, виймають, обчищають ножем слиз, луску, видаляють плавники, нутрощі і промивають.

У камбали з світлого боку зчищають луску. Голову і частину черевця відрізують навскіс. Через утворений отвір видаляють нутрощі. Плавники відрізують ножицями або ножем, рибу промивають і знімають темну шкіру. Рибу середнього розміру нарізують упоперек на порціонні шматочки, велику — пластують. Щоб полегшити видалення шипів, рибу обшпарюють (1-2 хв).

Запах твані щезне, якщо рибу промити в міцному і холодному розчині солі.

Навагу краще обробляти мороженою. З дрібної риби зчищають луску, відрізують нижню щелепу і через утворений отвір виймають нутрощі, залишаючи ікру і молоки. Потім видаляють плавники і промивають.

У хека сріблястого зчищають дрібну луску, видаляють плівку з черевної порожнини, відтинають голову і промивають. Дрібні екземпляри використовують цілими, з великої риби знімають грубу шкіру і нарізують на порціонні шматочки.

У маринки видаляють темну отруйну плівку з черевної порожнини, промивають.

Ставриду обшпарюють, чистять жорстку луску, яка щільно прилягає до шкіри.

Обладнання, інвентар та інструменти

Обробка риби здійснюється в окремому приміщенні - рибному цеху. У рибний цех надходять: риба жива, охолоджена, морожена, солена та нерибні продукти моря.. У рибних цехах великої потужності створюється дві технологічні лінії - обробляння риби з кістковим скелетом (луската і безлуска) і обробляння риби з хрящовим скелетом (осетрова риба, линюга)

Заготівельний цех обладнується ваннами для відтавання, замочування і промивання риби, столами для оброблення і нарізки напівфабрикатів, холодильними шафами, універсальним приводом з комплектом змінних механізмів або м'ясорубкою. У цеху може знаходитися ванна-акваріум для зберігання живої риби, обов'язкові ваги. Для очищення риби використовують механічні рыбочистки. У цеху є поварські ножі, ручні скребки, сита, ступки, сапи, рибні казани (коробины) з решіткою, листи, лотки, відра, маркіровані дошки. Обладнання цеху розміщується в послідовності, яка відповідає технологічному процесу обробки риби.

 

Розділ III Охорона праці та безпека життєдіяльності

До роботи допускаються робітники, які пройшли в установленому порядку медичний огляд. На обробника риби в процесі праці можуть впливати наступні небезпечні та (або) шкідливі виробничі фактори:

-рухомі частини устаткування;
-підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якої може відбутися через тіло людини;
-знижена температура, вологість повітря робочої зони;
-підвищена температура поверхонь обладнання, матеріалів;
-підвищений рівень шуму на робочому місці;
-недостатня освітленість робочої зони;
-гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь обладнання, інструменту, тари, інвентарю;
-фізичні перевантаження.

Перед початком роботи оброблювач риби повинен перевірити, привести в порядок і надягти санітарну одяг, засоби індивідуального захисту. Одяг слід застібнути на всі ґудзики, волосся прибрати під головний убір. Не дозволяється заколювати одяг голками і зберігати в кишенях булавки, скляні та гострі предмети. Перед включенням в роботу риборозділочне обладнання необхідно оглянути, переконатися у відсутності сторонніх предметів і випробувати на холостому ходу. Не можна залишати працююче обладнання без нагляду, використовувати несправне обладнання, зі знятими огородженнями. Санітарна обробка рибообробних приміщень та обладнання полягає в знищенні інфекційного початку (дезінфекція), комах і кліщів (дезінсекція), шкідливих гризунів (дератизація). Застосовуються при всіх видах санітарної обробки препарати (розчини каустичної соди, хлорного вапна, хлорофосу, крысиды, миш'як і ін) є шкідливими і небезпечними для людини. Тому при проведенні робіт необхідно використовувати захисний спецодяг, протигази, захисні окуляри, суворо дотримуватися заходів особистої профілактики. Курити та вживати їжу під час роботи з дезінфекційними засобами, хімічними речовинами і бактеріальними препаратами забороняється. Після роботи обличчя і руки миють теплою водою з милом. Інвентар, що використовувався для приготування дезінфікуючих засобів, промивають 2%-ним розчином соди. Спецодяг після роботи потрібно вичистити і просушити. Зберігати її слід в окремих шафах.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 125 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== 1 ==> | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав