Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особистість Анрі Файоля

Читайте также:
  1. Quot;Особистість - людина як носій свідомості" (К. К. Платонов)1
  2. Вклад Файоля в развитие теории управления.
  3. Группировка принципов Файоля
  4. Література до теми особистість
  5. Разработки Файоля.
  6. Філософсько-соціологічні уявлення про особистість

Подібно американцеві Ф. Тейлору, А. Файоль був за соціальним станом і менеджером по інтересах і особистим якостям. Подібно Г. Емерсона, Файоль являв собою особистість неординарну, творчу, з різноманітними інтересами і широкою ерудицією. Його, як і Емерсона, більше притягували філософські та загальнонаукові аспекти менеджменту, осмислення його історичної та соціальної ролі у розвитку сучасного суспільства, загальні принципи організації та управління персоналом.

Анрі Файоль (1841-1925) був за освітою гірським інженером. Будучи французом за походженням, він все життя пропрацював у французькому гірничо-металургійному синдикаті компанії «Комамбо», спочатку на посаді інженера, а потім - в головному управлінні. З 1886 по 1918 роки він був керуючим директором синдикату. У момент його призначення на пост генерального керуючого компанія перебувала на межі банкрутства. До моменту виходу Файоля у відставку (1918) концерн перетворився на одне з найбільших, став одним з найпотужніших, що славляться своїми адміністративними, технічними і науковими кадрами французьких концернів. Узагальнюючи свої багаторічні спостереження, Файоль створив «теорію адміністрації». Його перша стаття, присвячена цій теорії, вийшла у 1900 р., А книга «Загальне і промислове управління» - у 1916 р.

Анрі Файоль присвятив ряд наукових праць керівництву людьми, адміністративному управлінню, раціоналізації адміністративної діяльності. Суть його концепції "науки адміністрування" зводиться до організаційної структури управління персоналом, зміст якого розглядається як система взаємозв'язків між посадами і ролями. Основна увага приділяється управлінню процесами виробництва через визначення чіткої ієрархії у трудових колективах на засадах органічного поєднання повноважень і відповідальності. А. Файоль зробив спробу ввести принципи Ф. Тейлора про функціонувальну організацію фірми в адміністративне вчення. Новим в цій концепції було розчленування процесу управління на фази. А. Файоль виділив у процесі управління таку фазу, як перспективне планування, що відіграє суттєву роль у менеджменті. У своїх працях він висловив думку, що управляти - значить вести підприємство до мети, намагаючись раціонально використовувати його ресурси.[11]

Перебуваючи у відставці, Файоль створив і очолив Центр адміністративних досліджень, який займався виконанням замовлень з проведення досліджень у різних сферах економічної діяльності (тютюнова промисловість, поштово-телеграфне відомство). Файоль був нагороджений орденом Почесного легіону та іншими державними нагородами, мав високі наукові звання.

Файоль вважається родоначальником класичної школи. У своїх дослідженнях він виходив не з американського, а з європейського, зокрема французького, досвіду організації та управління виробництвом. Головну увагу він приділяв безпосередньо самого процесу управління, який він розглядав як функцію адміністрування, призначену для надання допомоги адміністративному персоналу в досягненні цілей організації.

Основною працею Файоля є його робота «Загальне і промислове управління», написана в 1916 р.. У даній книзі він узагальнив управлінський досвід і створив логічно струнку систематичну теорію менеджменту.

В основі концепції Файоля лежало положення про те, що у всякому підприємстві є два організму: матеріальний і соціальний. Перший включає саму працю, засоби праці і предмети праці в їх сукупності, під другим він мав на увазі відносини людей у ​​процесі праці. Ці відносини і стали предметом досліджень Файоля, тобто він свідомо обмежив область своїх досліджень.

Файоль намагався обгрунтувати необхідність і можливість створення особливої ​​науки управління людьми як частини загального вчення про управління підприємством.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав