Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація цілей за рівнем абстракції

Читайте также:
  1. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст,класифікація
  2. В статті 55 Господарського кодексу України визначено поняття суб’єкта господарювання та їх класифікація
  3. Види принципів права. Їх класифікація.
  4. Витрати праці в управлінні підприємством, їх класифікація
  5. Вуглеводи:будова,класифікація
  6. Економічна сутність прибутку, його класифікація і оцінка
  7. Економічні інтереси: сутність, суб’єкти, класифікація.
  8. Економічні потреби суспільства, їх сутність і класифікація, ієрархія. Безмежність потреб. Закон зростання потреб.
  9. Зв'язки і класифікація логістичних систем
  10. Класифікація бірж та їх функції

Візія (“vision”, бачення) -Куди бізнес прямує, як він буде виглядати в майбутньому? - Мрія.

Місія (“mission”) - Як бізнес ведеться? Що робимо, для кого робимо, де робимо, чим відрізняємось, яких цінностей притримуємося?

SMART-Цілі - Чого і коли хочемо досягти? Яких рівнів, яких висот і в які терміни?

Візія – це ідея, логічна конструкція образу бажаного майбутнього.

Візія – відображення майбутньої дійсності, яку хочуть досягнути, тобто стати реальністю.

Візію можна сформулювати за допомогою 5 підходів відповідно до яких виділяють 5 категорій візій:

1)Орієнтація на інші підприємства – вибирають цей підхід коли хочуть використати інше підприємство як приклад для наслідування, або коли хочуть витіснити головного конкурента. Цей підхід є виграшний для працівників, оскільки вони розуміють до чого йти, прагнути.

2 ) Орієнтація на ситуацію на ринку – цей підхід обирають підприємства, що хочуть вийти на певний ринок, або підприємства, які фактично не мають конкурентів і є лідерами; або коли конкурент настільки сильний, що його неможливо посунути.

3) Орієнтація на споживачів – підхід використовують підприємства, які виробляють споживчі товари, сфера послуг; вони ставлять споживача у центр.

4) Орієнтація на існуючу модель бізнесу – формують візію тоді, коли є проблема на підприємстві і її потрібно вирішити; стосується оперативної діяльності або специфічного для галузі чинника успіху; підприємство формує візію як ціль

5) Орієнтація на майбутню модель бізнесу – використовують, коли на підприємстві відбуваються зміни, процес диверсифікації.

Наскільки успішно сформована візія можна перевірити за такими критеріями:

1) Успішна візія вказує напрямок терміном на 20 років;

2) Успішна візія дає імпульси для працівників (якщо візію не легко досягнути, то вона тоді ефективна);

3) Успішна візія зрозуміла і переконлива (матиме підтримку збоку працівників, якщо вона буде правдоподібна);

4) Успішна візія має бути чітко сформульована (має бути простою, коротко сформульованою та легко запам’ятовуватись і передаватись).

Процес формулювання візії може відбуватися такими 2 способами:

1) Одноособовий – формулює керівник базуючись на інтуїтивному розумінні тенденцій розвитку ринку, галузі. Часто таку візію можуть не сприймати і нею не керуватися.

2) Метод синтезу – це структурований процес генерування ідей для візії серед керівників різних рівнів. Тут вибирають невелику групу висококваліфікованих працівників різних сфер та рівнів управління. Перед ними ставлять завдання і вони обирають серед напрацьованих ідей лише ті, які відповідають 4 критеріям успіху.

Місія - це поняття, що іноді використовується для визначення мети чи "raison d'etre* (здорового глузду) якого-небудь виду діяльності".

Місія - "загальна нитка", що зв'язує в одне ціле усі види діяльності організації".

"Місія організації - відповідь на питання: "У чому полягає наша діяльність і чим ми будемо займатися?", яке пропонується клієнтам фірми. Формулювання місії підкреслює основний зміст і напрямки діяльності організації".

"Місія - це поєднання образу компанії (vision) і її кредо (beliefs) ".

Щодо змісту місії не існує на даний момент однозначного розуміння. На думку різних авторів, у змісті місії повинно бути відбито такі основні аспекти:

- проголошення цінностей і переконань;

- - опис продуктів (послуг), пропонованих організацією, чи потреб, що вона збирається задовольнити;

- характеристика ринку, на якому організація позиці-онується (споживачів, клієнтів, користувачів, конкурентів);

- - способи виходу на ринок;

- опис ключових технологій, що будуть використовуватися (характеристика технологічних процесів, устаткування, технологічні інновації);

- - стратегічні принципи розвитку і фінансування;

- філософія організації;

- - орієнтація організації на збереження чи зміцнення благополуччя споживача, підвищення якості життя, захист навколишнього середовища і суспільства в цілому.

- Існують чіткі правила вибору місії (генеральної мети) підприємства чи організації, які дають змогу досить жорстко пов’язати об’єктивні та суб’єктивні її сторони.

- Правило 1. Забезпечити відкриту розробку та обговорення мети серед співробітників та інших зацікавлених у діяльності підприємства осіб (за до-помогою формальних процедур, що дає змогу компенсувати наслідки змін у складі співробітників і враховувати альтернативи в ході формулювання та коригування мети).

- Правило 2. Встановити, оцінити та обговорити альтернативні варіанти мети в межах організації (що допомагає співробітникам усвідомити, чим є насправді організація, де вони працюють).

- Правило 3. Визначити в процесі обговорення прихильників і супротивників. Перші об’єднуються навколо мети, інші — усвідомлюють, що їхні джерела еко-номічного та морального задоволення перебувають за межами цієї організації, і приймають рішення про звільнення.

- SMART — мнемонічна абревіатура, що використовується в проектному управлінні, менеджменті, персональному розвитку, як критерій оцінки задачі або мети.

- Утворена зі слів англ. specific, measurable, attainable, relevant, time-bound — конкретна, вимірювана, досяжна, доречна, визначена в часі. Вважається, що відповідність наведеним критеріям значно збільшує імовірність досягнення мети.

- SMART критерій часто асоціюють з концепцією Пітера Друкера управління за цілями (англ. management by objectives).

- Вперше термін згадується в Листопаді 1981 р. в публікації Джорджа Дорана (англ. George T. Doran) в журналі Management Review.

- Існує кілька варіантів розшифровки абревіатури SMART, жирним виділені найбільш розповсюдженний трактування.

- S – specific, significant, stretching – конкретна, значна.

- Мета повинна бути максимально конкретною і ясною. Ступінь її прозорості визначається однозначністю сприйняття всіма.

- M – measurable, meaningful, motivational – вимірна, значуща, мотивуюча.

- Мета повинна бути вимірної, причому критерії вимірювання повинні бути не тільки за кінцевим результатом, але і по проміжному.

- A – attainable, agreed upon, achievable, acceptable, action-oriented – досяжна, погоджена, орієнтованих на конкретні дії.

- Необхідно адекватно оцінювати ситуацію і розуміти, що мета досяжна з точки зору зовнішніх і внутрішніх ресурсів, якими володіє організація / підрозділ.

- R – realistic, relevant, reasonable, rewarding, results-oriented – реалістична, доречна, корисна і орієнтована на конкретні результати.

- Мета повинна бути реалістичною і доречною в даній ситуації, повинна вписуватися в неї і не порушувати баланс з іншими цілями і пріоритетами.

- T – time-based, timely, tangible, trackable – на певний період, своєчасна, відстежувати.

- Термін або точний період виконання – одна з головних складових мети. Вона може мати як фіксовану дату, так і охоплювати певний період.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | <== 19 ==> | 20 | 21 | 22 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав