Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Цінності особистого життя

Читайте также:
  1. Відповідальність керівників на невжиття заходів по боротьбі з корупцією
  2. Життя і творчість
  3. Життя і творчість
  4. Здоровий спосіб життя
  5. ЛЕГЕНДА ПРО ЖИТТЯ С. Гаутама ДО ОСВІТИ
  6. Липня 1995 року, на 58 році життя, не стало українського письменника-сподвижника Євгена Гуцала.
  7. Опис життя
  8. Підготовка молоді до сімейного життя як складова моралі в контексті національного виховання
  9. Політика українізації 20-хрр. XX ст.. та ії вплив на культурне життя. «Розстріляне Відродження».
  10. Поняття та основні ознаки особистого селянського господарства

Статеве виховання і підготовка до сімейного життя:

СТАТЕВЕ ВИХОВАННЯскладова загального процесу виховної ро­боти, що забезпечує правильний статевий розвиток дітей і молоді та оволодіння нормами взаємин із представниками протилежної статі, а також правильне ставлення до проблем статі

Готуючи учнівську і студентську молодь до сімейного життя, важливо прищепити їй уміння обрати собі друга (партнера) на все життя, налагоджувати взаємні стосунки, робити один одному поступки, не перетворювати дрібні не­порозуміння на сімейні конфлікти; вести домашнє госпо­дарство, розподіляти між собою обов'язки і розпоряджати­ся бюджетом; виховувати дітей і т. д.

Загальносоціальна підготовка передбачає формування почуття відповідальності за створення сім'ї, здатності складати і реалізувати свої життєві плани, вести здоровий спосіб життя, піклуватися про виховання дітей у сім'ї.

Моральна підготовка полягає у формуванні рис сім'я­нина, ознайомленні з моральними засадами подружнього життя, культурою та етикою взаємин у сім'ї.

Психологічна підготовка спрямована на прищеплен­ня необхідних для сімейних стосунків психологічних рис, емоційної гнучкості, поблажливості, адаптивності, готов­ності долати конфліктні ситуації. До неї входить навчан­ня прийомам саморегуляції, зняття стресів, самоконтро­лю та самокорекції поведінки.

Правова підготовка має своєю метою ознайомлення з основними нормами сімейного права.

Господарсько-економічна підготовка передбачає фор­мування готовності та здатності вести домашнє господар­ство, навичок ощадливості, уміння планувати сімейний бюджет.

Естетична підготовка спрямована на формування уявлень про естетичну культуру сім'ї і статевих стосун­ків, естетику побуту й бажання вносити в нього прекрасне та ін.

 

ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ — виховна діяльність закладу освіти, сім'ї, правоохоронних органів, спрямована на формування в молоді правової свідомості, навичок і звичок законослухняності.

Метою пра­вового виховання молоді є формування в неї правової культури громадянина України, що насамперед передбачає свідоме ставлення до своїх прав і обов'язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України.

 

АНТИНАРКОГЕННЕ ВИХОВАННЯвиховна діяльність, спрямована на формування у молоді несприйнятливості до наркогенних речовин (тютюну, алкоголю, наркотиків).

При здійсненні антинаркогенного виховання важливо враховувати мотиви, які спонукають неповнолітніх вжи­вати наркогенні речовини. До таких мотивів належать:

1.Задоволення цікавості. До вживання наркотиків можуть призвести експериментування, бажання пережи­ти нові відчуття, все перевірити на власному досвіді.

2.Мотив подолання заборони, бажання відчути приєм­не почуття небезпеки.

3.Прагнення бути прийнятим групою. Вживання на­ркотиків може стати символом певної групи, способом проведення вільного часу і, відповідно, умовою перебуван­ня в групі, а «досягнення» в наркотизації — критерієм оцінювання з боку групи.

4. Орієнтування на авторитет. Бажання стати подіб­ним до людини, яка є для неповнолітнього авторитетом, може бути засобом, за допомогою якого він прагне подо­лати невпевненість у собі.

5.Бажання продемонструвати свою незалежність. На­ркотики можуть стати вираженням протесту проти дій батьків, учителів.

6.Прагнення отримати насолоду, досягнути повного розслаблення, спокою або активізуватися, позбутися емо­ційних бар'єрів, тобто змінити свій психічний стан.

Бажання позбутися болісних переживань. Для неповно­літніх наркотики можуть бути засобом психічного захисту.

 

ЕКОЛОГІЧНЕ ВИХОВАННЯсистематична педагогічна діяльність,

спрямована на розвиток екологічної культури особистості.

Зміст екологічного виховання передбачає розкриття сутності світу природи — середовища існування людини, яка повинна бути зацікавлена у збереженні його цілісно­сті, чистоти, гармонії.

 

ТРУДОВЕ ВИХОВАННЯпроцес залучення молоді до різноманіт­них педагогічно організованих видів суспільно корисної праці з метою передання їй виробничого досвіду, розвитку в неї твор­чого практичного мислення, працьовитості й свідомості людини праці.

Продуктивна праця спрямована на створення матері­альних благ.

Суспільно корисна праця учнів пов'язана зі збиранням макулатури, лікарських рослин, дарів лісу, участю в ремонті шкільних приміщень, наданням допомоги ветеранам війни і праці, хворим і людям похилого віку тощо

Побутове обслуговування в школі передбачає підтри­мання учнями порядку і чистоти в класах, шкільних май­стернях, місцях відпочинку, на шкільному подвір'ї

Професійна орієнтаціясистема організації та проведення на­вчально-виховної роботи, спрямованої на засвоєння учнями необ­хідних знань про соціально-економічні і психофізіологічні умови правильного вибору професії, формування у них уміння аналізува­ти вимоги різних професій до психологічної структури особисто­сті, а також свої професійно значущі якості, шляхи й засоби їх розвитку.

 

ЕКОНОМІЧНЕ ВИХОВАННЯорганізована педагогічна діяльність, спрямована на формування економічної культури особистості. (Т.е умение зарабатывать и тратить деньги.)

 

ЕСТЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ — формування в особистості здатності сприй­мати і перетворювати дійсність за законами краси в усіх сферах діяльності.

 

ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ — система соціально-педагогічних заходів, спрямована на зміцнення здоров'я та загартовування організму, гармонійний розвиток функцій і фізичних можливостей людини, формування життєво важливих рухових навичок та вмінь.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав