Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 15. Право власності

Читайте также:
  1. A) предложения вправо.
  2. C) осуществление правосудия только судом
  3. I Нормативные правовые акты
  4. I-IV Государственные Думы в России. Избирательные законы. Полномочия, правовой статус депутатов
  5. I. Количественные данные об объекте Мониторинга правоприменения.
  6. I. Профилактику экологических правонарушений.
  7. II. Нормативно-правовые акты делятся на: законы и подзаконные акты.
  8. II. Оценка объекта мониторинга правоприменения.
  9. IV. Христианская этика и светское право
  10. Quot;МУНИЦИПАЛЬНОЕ ПРАВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ".

 

Семінарське заняття – 4 годин

Питання

1. Поняття власності і права власності.

2. Способи набуття права власності: первинні та похідні (вторинні).

3. Припинення права власності.

4. Право приватної власності фізичних осіб.

5. Право приватної власності юридичних осіб.

6. Право державної власності.

7. Право комунальної власності.

8. Право спільної власності.

9. Захист права власності.

 

Завдання 1

Гр. Р. знайшла на зупинці трамвая мобільний телефон. Вона залишила на зупинці оголошення про знахідку, але власник не з’явився. Через рік їй зателефонував гр. М., який вимагав повернути йому втрачений телефон. Гр. Р. відмовилася це зробити, так як вважала телефон своєю власністю та підключилася на контракт для використання його за призначенням. Як може захистити свої права гр. М.? Чи може бути його позов задоволений?

 

Завдання 2

Будинок належав на праві спільної часткової власності громадянам К. та М. Громадянин К. продав свою частку гр. С. Співвласник М. подав позов до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним, так як К. порушив правила про переважне право купівлі-продажу частки співвласниками, передбачене ст. 362 ЦК. Заперечуючи проти позову К. зазначав, що в такому разі він взагалі відмовляється відчужувати свою частку. Яке рішення має прийняти суд?

 

Завдання 3

Після смерті батьків до їх 3-х повнолітніх дітей, які проживали окремо, перейшов у спадок житловий будинок у рівних частках. Двоє спадкоємців бажає продати будинок, а виручену суму розподілити між собою, один із спадкоємців згоди на продаж будинку не дає і заявив, що бажає використовувати свою частку в будинку для проживання.

Оскільки згоди між спадкоємцями досягнуто не було, двоє з них пред'явили позов до спадкоємця, який заперечував проти продажу, про зобов'язання його не чинити перешкод в продажі. Вирішіть спір.

 

Завдання 4

Я. пред'явив позов до Н. про поділ будинку. Позивач зазначав, що під час шлюбу з відповідачкою вони побудували будинок, який є їх спільною сумісною власністю, тому просив визнати за ним право власності на 1\2 будинку.

Заперечуючи проти позову, Н. пояснювала, що під час будівництва будинку вона з Я. не проживала і фактично вони припинили шлюбні відносини. Проаналізуйте ситуацію. Чиєю власністю є будинок?

 

Завдання 5

До реєстрації шлюбу подружжя уклало між собою шлюбний договір, згідно із яким набуте кожним з них майно під час шлюбу є роздільною власністю.

За період шлюбу чоловік - приватний підприємець - купив автомобіль, який використовував у підприємницькій діяльності, збудував дачний будинок. Дружина не працювала, оскільки була зайнята доглядом за дитиною

Через 3 роки шлюб було розірвано. Дитина залишилася проживати з матір'ю. Чиєю власністю є автомобіль і дачний будинок.

 

Завдання 6

Акціонерне товариство "Хлібороб" закупило у колгоспі дві тонни насінної картоплі, повністю за неї розплатившись. Оскільки закупівля картоплі відбувалася зимою, сторони домовилися до весни залишити картоплю у колгоспі, щоб не підморозити насінний матеріал при транспортуванні. Однак навесні, внаслідок небувалого в тутешніх місцях паводка, склад, у якому зберігалася насінна картопля, у тому числі і закуплена акціонерним товариством, виявилася затопленою водою, та картопля стала непридатною для посадки.

На кого покладається ризик випадкової загибелі речі? Як вирішити справу?

 

Завдання 7

К. звернулася в суд з позовом до Н. про повернення належного їй годинника. Позивачка посилалася на те, що Н. знайшов загублений нею годинник і відмовляється його повернути. Відповідач не визнавав позову, категорично заперечуючи факт знахідки.

Яким може бути рішення суду? Дайте правову оцінку ситуації. Чи зміниться рішення суду, якщо:

а) Н. купив годинник у комісійному магазині?

б) годинник був подарований Н. його товаришем?

в) К. здала годинник у ремонтну майстерню і не забрала його. Ремонтна майстерня через півроку реалізувала годинник через комісійний магазин.

 

Завдання 8

В районний відділ внутрішніх справ надійшла заява від Борійчук, у якій вона просила розшукати вкрадені в неї вночі свиню і корову. В процесі розслідування крадіжки слідчий вияснив, що корова була невідомими особами продана Гавору, який її зарізав. Ні свині, ні злодіїв виявити не вдалося. Борійчук подала в суд позов до Гавора про повернення корови і до сільської Ради про відшкодування вартості свині.

Як необхідно вирішити цивільно-правові питання захисту прав Борійчук?

 

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав