Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Становлення та розвиток банківської системи України.

Читайте также:
  1. GRID- системи
  2. Абетка спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності
  3. Аварійно - рятувальні служби України.
  4. Адаптація до фізичних навантажень серцево-судинної системи.
  5. Адаптація до фізичних навантажень системи зовнішнього дихання.
  6. Адаптація до фізичних навантажень системи імунітету.
  7. Адаптація до фізичних навантажень системи крові.
  8. Алгоритми переведення чисел з однієї позиційної системи числення в іншу
  9. Базові системи Р. Лайкерта
  10. Банківська система України. Правовий статус Національного Банку України

Створення банківської системи України розпочалося з проголошенням незалежності і виходом зі складу СРСР у 1991 році. До цього часу в Україні не було необхідних умов для існування самостійної банківської системи. Більшість банківських установ, що діяли на її території наприкінці 80-х років, були не самостійними банками, а філіями союзних банків.

Після проголошення курсу на перебудову з 1988 року розпочалося активне реформування банківської системи СРСР.

Законодавчим підґрунтям формування власної банківської системи був Закон України «Про банки і банківську діяльність», прийнятий 20 березня 1991 року Верховною Радою України, який визначав правові основи банків, порядок створення і основні принципи їх діяльності.

18 вересня 1991 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про створення потужностей з виготовлення національної валюти і цінних паперів». Згідно з цією постановою Національний банк створив дирекцію з будівництва необхідних об’єктів, і вся відповідальність за організацію роботи з виготовлення власних національних грошей і купонів покладалася на Національний банк України.

Одночасно з формуванням Національного банку України проводилась робота зі створення другого рівня банківської системи – комерційних банків.

У 1991-1992 рр. було проведено велику роботу, в результаті якої створено дворівневу банківську систему: на першому рівні – Національний банк України з територіальними обласними відділеннями, а на другому – банки.

До кінця 1992 року банківська система України практично була сформована, завершився перший етап розвитку фінансово-банківської системи України – етап її формування та становлення. З переходом на ринкові засади діяльності українські банки трансформувалися з вузькоспеціалізованих в універсальні комерційні фінансові установи, радикально розширили спектр своїх послуг, поліпшили якість обслуговування клієнтів, вдосконалили банківські технології.

На сьогодні банківська система України є ключовою частиною фінансової системи країни, важливим елементом господарського механізму, де реформування розпочалося раніше за інші сектори економіки.

Функціонування банківської системи України як системи ринкового типу перебуває в процесі розвитку і потребує подальшого вдосконалення. Механізм функціонування банківської системи постійно змінюється і залежить від обґрунтованого і ефективного визначення змісту діяльності банківської системи України, який розкривається в її головних напрямах.

Для нормальної діяльності банківської системи країни важливе значення має існування ефективної законодавчої бази, яка б регулювала правовий статус банків і банківську діяльність у відповідних сферах.

Дворівнева побудова – ключовий принцип побудови банківських систем у ринкових економіках, вирішальна якісна ознака, що вирізняє їх від інших систем. Однорівнева побудова можлива лише в тоталітарних економіках, де достатньо створити один державний банк, і він може здійснювати на адміністративно-командних засадах і емісійно-касову функцію, і кредитно-розрахункове обслуговування господарської клієнтури, як це було в СРСР.

 

Механізм функціонування банківської системи України
· Закріплення фінансової стабілізації та зміцнення купівельної спроможності національної грошової одиниці · Здійснення кількісного контролю за динамікою грошової маси · Забезпечення купівельної спроможності національної валюти · Підтримка короткострокової ліквідності комерційних банків НБУ · Стимулювання процесів збільшення вкладів населення · Зростання кредитної активності комерційних банків · Стимулювання інвестиційної спрямованості в діяльності КБ · Скорочення питомої ваги готівки в обігу · Покриття дефіциту державного бюджету · Підвищення внутрішньої та зовнішньої стабільності гривні · Поточне регулювання системи валютних обмежень та економічних нормативів

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав