Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Мета і завдання національного виховання.

Читайте также:
  1. I. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  2. Банківська система України. Правовий статус Національного Банку України
  3. Визначення психології як науки, її значення, основні принципи, завдання
  4. Визначте особливості суспільно-політичного і національного руху на західноукраїнських землях у складі Польської держави в 1920-ті – 1930-ті роки.
  5. Визначте причини поразки українського національного руху на західноукраїнських землях 1918-1919 рр.
  6. Викладач, який видав завдання____________________________________
  7. Вимоги й завдання до методики навчання плаванню
  8. Державна регіональна політика її сутність і завдання
  9. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  10. Економічний зміст і завдання обліку основних засобів.

Мета виховання має суспільний характер, є моделлю сформованої особистості, узагальнює якості суспільного ідеалу. «Кожен народ має свій ідеал людини і вимагає від свого виховання відтворення цього ідеалу в окремих особах. Ідеал цей у кожного народу відповідає його характерові, визначається його громадським життям, розвивається разом з його розвитком» (К.Д.Ушинський).

Представники різних епох передбачаючи модель сформованої особистості, опирались на триєдину основу – тіло (силу), розум, серце (душу). Психологія як наука синтезує цю триєдність поняттям інтелектуально-емоційно-вольовий комплекс. А.С.Макаренко зазначав: «Я під цілями виховання розумію програму людської особи, програму людського характеру, причому в поняття характеру я вкладаю весь зміст особистості».

Завдання педагога полягає у вмінні проектувати цілі виховання на кожному етапі розвитку дитини, здійснювати індивідуальний підхід, враховуючи індивідуальні особливості кожного школяра. Мета виховання зумовлює завдання, зміст, принципи, методи та форми виховання. Дає можливість планувати педагогічну взаємодію, визначати сприятливі умови і способи розв’язання практичних педагогічних завдань.

За «Концепцією виховання дітей та молоді у національній системі освіти» стержнем усієї системи виховання України є національна ідея, яка відіграє роль об’єднуючого, консолідуючого фактора у суспільному розвитку, спрямованого на вироблення життєвої позиції людини, становлення її як особистості, як громадянина своєї держави.

Ідеалом виховання є гармонійно розвинена, високо освічена, соціально активна й національно свідома людина, що наділена глибокою громадянською відповідальністю, високими духовними якостями, родинними й патріотичними почуттями, є носієм кращих надбань національної та світової культури, здатна до саморозвитку та самовдосконалення.

Головна мета національного виховання – набуття молодим поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнень високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді незалежно від національної приналежності рис громадянина Української держави, розвиненої духовності, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури.

«Національна програма виховання дітей та учнівської молоді» визначає метою виховання – становлення громадянина України, патріота своєї країни, готового самовіддано розбудовувати її як суверенну, незалежну, демократичну, правову і соціальну державу, здатного виявляти національну гідність, знати свої обов’язки і права, цивілізовано відстоювати їх, сприяти громадянському миру і злагоді в суспільстві, поводитися компетентно, бути конкурентоспроможним, успішно само реалізуватися в соціумі як громадянин, сім’янин, професіонал, носій культури.

В «Основних орієнтирах виховання учнів 1-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів України (програма)» метою виховання є формування морально-духовної життєво компетентної особистості, яка успішно само реалізується в соціумі як громадянин, сім’янин, професіонал.

В «Національній стратегії розвитку освіти України на період до 2021 року» зазначено, що система освіти повинна забезпечувати формування особистості, яка усвідомлює свою належність до Українського народу, європейської цивілізації, орієнтується в реаліях і перспективах соціокультурної динаміки, підготовлена до життя в постійно змінюваному, конкретному, взаємозалежному світі. Пріоритетом державної гуманітарної політики щодо національного виховання має бути забезпечення громадянського, патріотичного, морального, трудового виховання, формування здорового способу життя, соціальної активності, відповідальності та толерантності.

Мета виховання реалізується у завданнях виховання:

§ Забезпечення умов для самореалізації особистості відповідно до її здібностей, суспільних та власних інтересів,

§ Відхід від уніфікації в процесі виховання, від орієнтації на «середнього учня»,

§ Формування національної свідомості, людської гідності, любові до рідної мови, родини, народу, бажання працювати задля розквіту держави, готовності її захищати.

§ Виховання правової культури: поваги до Конституції, законодавства України, державної символіки, знання та дотримання законів.

§ Забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, старших, культури та історії рідного народу.

§ Формування мовної культури, оволодіння і вживання рідної мови.

§ Утвердження принципів загальнолюдської моралі: правди, справедливості, милосердя, патріотизму, доброти, інших доброчинностей.

§ Культивування кращих рис української ментальності: працелюбності, індивідуальної свободи, глибокого зв’язку з природою, толерантності, поваги до жінки, любові до рідної землі.

§ Забезпечення повноцінного розвитку дітей та молоді, охорона та зміцнення їх фізичного, психічного, соціального та духовного здоров’я.

§ Забезпечення високої художньо-естетичної культури, розвиток естетичних потреб і почуттів.

§ Формування екологічної культури людини, розуміння необхідності гармонії і відносин з природою.

§ Спонукання вихованців до активної протидії проявам аморальності, правопорушенням, бездуховності, антигромадській діяльності.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | <== 8 ==> | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав