Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Показники оцінки ефективності та доцільності реалізації інвестиційного проекту

Читайте также:
  1. Абсолютні та відносні показники грошових потоків СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  2. Аналіз ефективності використання основних фондів.
  3. Аналіз чутливості прибутку до зміни витрат, ціни та (або) обсягу реалізації.
  4. Асортимент і показники якості металевого посуду
  5. б) показники, які характеризують результати праці економіста по фінансовій роботі
  6. В) сутність права – в його можливості забезпечення верховенства прав та свобод людини та реалізації загальносоціальних функцій.
  7. Великий договір» України з Росією як основа реалізації двосторонніх відносин.
  8. Визначення техніко-економічних показників проекту виробництва робіт.
  9. Відтворення населення, показники його природного і механічного руху
  10. Державне управління в сучасній Україні є зразком невисокої ефективності.

Основними показниками ефективності інвестиційного проекту є:

- термін окупності інвестиційного проекту - це проміжок часу від моменту початку отримання доходів від експлуатації інвестиційного проекту до моменту, коли прибуток від інвестиційного проекту зростаючим підсумком з моменту початку його надходження стане рівним сумі вкладених інвестицій в даний інвестиційний проект. Термін окупності можна розраховувати не лише за прибутком, але й за усім чистим грошовим потоком;

- середньорічна прибутковість інвестиційного проекту. Для її розрахунку сумують прибуток за всі роки експлуатації проекту, дану суму ділять на термін експлуатації проекту, отримуючи при цьому середньорічний прибуток, а тоді, поділивши його на обсяг вкладених інвестицій в проект, знаходять даний показник;

- чиста теперішня вартість доходу від експлуатації інвестиційного проекту (ЧТВ або NPV) – основний показник оцінки ефективності та доцільності реалізації інвестиційного проекту.

Якщо інвестиції в даний інвестиційний проект вкладаються одномоментно (наприклад, купується готовий об’єкт), то в даному випадку ЧТВ визначається за формулою:

ЧТВ = ТВ – К,

де ТВ – теперішня вартість потоку доходу від експлуатації проекту;

К – інвестиції у проект.

Наприклад, потрібні інвестиції у проект становлять 1 млн.грн., з них 90 % інвестиції в основні фонди, а 10% - в оборотні кошти. Сподіваний прибуток за інвестиційним проектом по роках експлуатації: 1-ий рік – 400 тис.грн., 2-ий рік - 300 тис.грн., 3-ий рік - 300 тис.грн., 4-ий рік - 200 тис.грн., 5-ий рік –100 тис.грн. Амортизація нараховується рівномірно. Ставка дисконтування для даного проекту 0,15.

Якщо амортизація нараховується рівномірно, то її річна величина у даному випадку буде становити 180 (900/5) тис.грн.

Тоді чистий грошовий потік по роках буде становити: 1-ий рік - 580 тис.грн., 2-ий – 480 тис.грн., 3-ий – 480 тис.грн, 4-ий - 380 тис.грн., 5-ий - 280 тис.грн.

Термін окупності даного проекту за прибутком становить 3 роки (400 + 300 + 300 = 1000 тис.грн.), а за чистим грошовим потоком буде меншим двох років.

Чиста теперішня вартість даного проекту становить:

ЧТВ =

У випадку, якщо інвестиції за проектом вкладаються поступово, наприклад якщо інвестор фінансує спорудження об’єкта будівництва, частинами розраховуючись з будівельною організацією, для розрахунку ЧТВ потрібно дисконтувати не лише потік доходів, але й потік інвестицій, і найкраще таке дисконтування здійснювати на початок першого періоду вкладення інвестицій:

ЧТВ = ,

де - коефіцієнт дисконтування;

Тзаг – проміжок часу між моментом початку вкладання інвестицій в проект та моментом, коли проект перестане приносити дохід;

Кt - вкладені інвестиції в t- тому періоді.

- внутрішня норма доходності проекту (ВНД) – це така ставка дисконту, за якою чиста теперішня вартість (ЧТВ) за проектом дорівнює нулю. Для її визначення потрібно розглянути рівняння (8.5), у якому ЧТВ приймається рівною нулю, а невідомою є ставка дисконту, і розв’язати це рівняння. Наприклад, у попередньому випадку ВНД визначається з такого рівняння:

- індекс доходності проекту (ІДП), який у випадку одномоментного вкладення інвестицій визначається за формулою:

.

Індекс доходності проекту необхідно відрізняти від індексів, які застосовуються при аналізі динаміки показників, зокрема, індексу росту (відношення показника у звітному періоду до показника у базовому періоді).

Якщо ЧТВ проекту є більшою нуля і, відповідно, внутрішня норма доходності перевищує ставку дисконту, а індекс доходності проекту є більшим 1, то реалізувати проект доцільно.

Якщо ЧТВ проекту є меншою нуля і, відповідно, внутрішня норма доходності є меншою від ставки дисконту, а індекс доходності проекту є меншим 1, то реалізувати проект недоцільно.

Якщо існує декілька альтернативних інвестиційних проектів, то, як правило, найкращий інвестиційний проект обирають за критерієм максимуму чистої теперішньої вартості.

 

Для розв’язання задач 3-го рівня складності потрібно окрім вищенаведених, серед іншого, знати такі формули та поняття:

 

Відносний рівень інноваційних можливостей підприємства відносно найбільш прогресивного підприємства – це сума добутків відношення значення кожного з розглянутих показників за даним підприємством до значення у прогресивного підприємства на коефіцієнти значущості відповідних показників.

 

Коефіцієнт придатності ОВФ – відношення їх залишкової вартості до первісної.

 

Фондоозброєність праці за первісною вартістю ОВФ – відношення первісної вартості ОВФ до чисельності працівників.

 

Прибутковість продукції – відношення прибутку до собівартості.

 

Комплексна оцінка – здійснюється шляхом розрахунку узагальнюючого показника, що являє собою суму добутку відношення фактичного значення показника до еталонного на коефіцієнт значущості відповідного показника.

 

Економічний ефект від припинення експлуатації застарілого обладнання із одночасним введенням в експлуатацію нового обладнання – різниця між чистою теперішньою вартістю за новим обладнанням та теперішньою вартістю чистого грошового потоку за старим обладнанням.

 

Нормативний термін окупності інвестицій – величина обернена до нормальної прибутковості Ен. Показує мінімальну кількість років окупності інвестицій, за яких їх здійснення є доцільним.

 

Норма витрат матеріалу – обчислюється як відношення чистої ваги виробу до коефіцієнта використання матеріалу.

 

Фондовіддача основних виробничих фондів підприємства – відношення товарної продукції до їх первісної вартості.

 

Темп приросту показника – відношення його абсолютного приросту до базового значення.

 

Вартісний виробіток – відношення до товарної продукції до чисельності працівників.

 

Валовий прибуток – різниця чистого доходу та собівартості реалізованої продукції.

 

Песимістична оцінка проекту – коли ціна береться найменша, собівартість найбільша, обсяг реалізації найменший, оптимістична оцінка – навпаки.

Річна величина чистого грошового потоку за проектом – добуток різниці ціни та собівартості без амортизації на річний натуральний обсяг продукції.

 

Інтегральний рівень його якості продукції – являє собою суму добутку відношення фактичного значення параметра якості до еталонного (максимально можливого) на коефіцієнт значущості відповідного параметра.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 | 9 | 10 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав