Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ізолюючі прокладки

Читайте также:
  1. Изолирующие прокладки
  2. Монтаж сетей освещения и осветительной арматуры в цехе и наружных сетей с использованием кабелей и изолированных проводов. Способ прокладки и монтажа.

Ізолюючі прокладки виконують ряд функцій:

1. ізолюють пульпу від улучення токсинів і інших шкідливих впливів,

2. ізолюють пломбувальний матеріал від впливу на нього зубної лімфи:

3. сприяють кращої адгезії пломби.

Вони показані в тих випадках, коли порожнина має істотні розміри і при

відсутності сучасних бондингових систем. У ряді випадків використовуються

для покриття лікувальної прокладки або кореневого наповнювача, що поліпшує адгезію пломбу вального матеріалу до всіх поверхонь відпрепарованої каріозної порожнини.

До ізолюючої прокладки пред'являються наступні вимоги:

1. Не дратувати пульпу зуба (бути хімічно не токсичної).

2. Мати механічну міцність.

3. Не мати проникність для кислот і мономерів, що виділяються при затвердінні постійних пломб.

4. Мати низька теплопровідність.

5. Не змінювати геометрію правильно сформованої порожнини.

6. Не виходити за межі порожнини, тому що прокладка легко розсмоктується
під впливом ротової рідини.

7. Не змінювати колір зуба.

8. Мати задовільну адгезію (прилипання).

9. Мати рентгенконтрастність.

10. Мати коефіцієнт теплового розширення, близький до твердих тканин.

Поскал (Ро8са1) - дрібнодисперсний цинк-фосфатний цемент, добре змішується, пластичний, має гарні фізико-хімічні характеристики. Застосовується в ортопедичній і терапевтичній стоматології. Склад: у 1 п порошку 891 мг цинкоксиду, у 1 мол рідині - 1.05 г фосфорної кислоти. Показання до застосування: як прокладки для пломб: для фіксації коронок, вкладок і мостоподібних протезів.

Септосель (8ерї05СеШ - цемент на оксифосфаті цинку. Такі властивості, як високий ступінь прилипанні, стабільність обсягу, стійкість до стиску, а також слабкий ступінь кислотності і розчинності роблять Септосель придатним в якості ізолюючої прокладки на дно порожнини.

Карбоко (СагЬосо) - карбоксилатний цемент, володіє гарними фізико-хімічними властивостями. У цементів на основі цинкоксидполіакрилової кислоти є важливі властивості:

а) здатність утворювати хімічний зв'язок з дентином; Ь) мінімальна розчинність; с) відсутність подразливої дії на пульпу зуба; сі) кислотостійкість.

Показання до застосування: для фіксації зубних коронок і мостоподібних зубних протезів; як прокладки під різні пломбувальні матеріали.

Селфаст (5е1га8ї) - полікарбоксилатний цемент має переваги в порівнянні зі звичайним оксифосфатним цементом: а) взаємодіє з дентином і металами; Ь) велика твердість з підвищеною еластичністю;

с) фізіологічна сумісність, що дає можливість використання цього цементу на живих зубах як прокладку; сі) стабільність розмірів після затвердіння;

е) час затвердіння змінюється мало в залежності від температури і ступеня вологості.

Показання до застосування: фіксація усіх видів незнімних протезів - мостів, коронок, накладок, вкладок, штифтів; ізолююча прокладка при лікуванні карієсу.

Для ізолюючих прокладок призначені наступні матеріали.

Іонобонд (ІопоЬопсі) - склоіономерний рентгенконтрасний шюмбувальний матеріал, має хімічну адгезію до дентину й емалі. Стабільний і стійкий до стирання і розчинення. Найбільше часто використовується як прокладку. Попереджає розвиток вторинного карієсу за рахунок виділення іонів фтору.

Показання до застосування: прокладка при лікуванні карієсу і екаріозних поразок зубів; герметизація фісур; лікування невеликих каріозних поразок тимчасових зубів.

Аква іонобонд (Адіїа ІопоЬопсі) - склоіономерний підкладковий цемент, що замішують на воді, з гарною хімічною адгезією до дентину й емалі, стійкий до стирання і розчинення, рентгенконтрасний. Попереджає розвиток вторинного карієсу за рахунок виділення іонів фтору і гарного крайового прилягання.

Іоносил (Іопозеаі) - світлотвердіючий, рентгенконтрасний, готовий до використання СЩ для прокладок. Твердіє протягом 20-30 із при впливі г галогеновим світлом. Тривалий час виділяє фториди, що попереджає розвиток вторинного карієсу. Стійкий до кислот, нерозчинимо. Має гарну адгезію до дентину і композитних матеріалів, відрізняється високими фізико-хімічними властивостями: міцний на розрив і стійкий до стиску.

На основі зовсім нової концепції був створений світлотвердіючий склоіономерний цемент, що замішується на воді, для підкладок Аква Ценіт. Він містить мінімальну кількість композита і має всі переваги СЩ. Аква Ценіт включає, в основному, натрій-алюмінієво-кальцієво-фтористе скло, до якого для поліпшення рентгенконтрастності доданий спеціальний матеріал, а для фотополімеризації - поліакрилові компоненти. Вони ж забезпечують і високу адгезію до дентину, відрізняючи гарною біосумісністю. Аква Ценіт при низькому вмісті композита у своїй сполуці має досить гарні гідрофільні властивості, що забезпечують змочування дентину. У результаті цього досягається висока маргінальна адаптація і процеси полімеризаційної усадки зведені до мінімуму. Аква Ценіт прекрасно зв'язується як з композитами, так і з дентином. При використанні його за методикою "сендвіч-техніки" не слід застосовувати протравлюючу речовину.

Велике значення мали лабораторні і клінічні дослідження різних властивостей СІЦ, у яких зокрема, встановлено, що Аква Іонобонд і Іоносил,

икористовувані як шюмбувальні матеріали, дають гарне крайове прилягання [\¥азі!с А., Ьіеспошзіа О., 1993], Крайове прилягання Аква Іонофіла в "сендвіч-техніці" з композитами було вивчено Ріаггег II. еІ аі. (1988). При цьому минулому розглянуті різні типи "сендвіч-техніки" пломбування V і II класів, їонофіл володів найкращим крайовим приляганням у порівнянні з іншими цементами. Як для порожнин V класу, так і для порожнин II класу "сендвіч-техніка" є найбільш підходящим методом пломбування.

Ізолюючі лаки

Ізолюючі лаки, як показали дослідження, не гарантують надійної ізоляції дентину від бактеріальної інвазії. Тому в проблемі розробки дентинних бондів для збільшення адгезії пломбувального матеріалу розглядається й антибактеріальний ефект.

При наявності невеликих розмірів порожнини дентин як базовий шар покривають спеціальними лаками:

Термолайн (ТегтоЬуе) - є ізолюючим лаком і використовується як ефективний прокладковий матеріал для всіх типів пломбувальних засобів, а також як покриття препарованих під коронки зубів. Містить фторид натрію і фторид кальцію Посилення захисного й ізолюючого ефекту обумовлено частками тефлону Забезпечує гарний захист Пульпи і дентину від хімічних, бактеріальних, термічних і електролітичних впливів.

Сількот (8ісоІ) - лак, виготовлений на основі копалової смоли Силькот-лак служить для захисного покриття дентину й емалі, забезпечує надійну ізоляцію зубних тканин, навіть ушкоджених унаслідок яких-небудь патологічних ятрогенних причин Використовується як ізолююча прокладка на дно порожнини.

В даний час широко використовуються системи адгезив-бондів, що дозволяють у значному числі виключити використання базового шару завдяки своїм позитивним якостям і, насамперед, високої адгезії до тканин зуба.


Література

1. Артельт Х.М., Дрожжина В.А., Федоров Ю.А. Сучасні стоматологічні
матеріали і їхнє застосування в лікувальній практиці. - Санкт-Петербург -
Куксхавен, 1996 - 137с.

2. \¥ег1с8ІогГе. ВІ5502ІаІіоп5Уегпа1іеп КаІ2Іитпу-<ігохіс1-1ІаШ§ег Ргарагаїе. -
2аЬпаг2І1іспе Ргахіс. -II/1994. -Р. 390-395.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 277 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав