Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розвиток економічного та екологічного світогляду молодших школярів

Читайте также:
  1. Взаємодія суспільства й природи — об'єктивна передумова виникнення екологічних відносин і екологічного права
  2. Види і напрямки економічного аналізу
  3. Виникнення і розвиток школи наукового управління.
  4. Виникнення козацтва та його розвиток.
  5. Виникнення та розвиток держави Арабський Халіфат та світової релігії ісламу.
  6. Виникнення, становлення та розвиток філософії
  7. Внесок Платона у розвиток управлінської думки.
  8. Вплив загадок на розвиток мовлення дітей-дошкільнят.
  9. Вплив соціалізації, навчання і виховання на розвиток і формування особистості
  10. Впровадження системи екологічного менеджменту на підприємстві

У зв'язку з соціально-скономічними перетвореннями в країні, економічне виховання стає важливою частиною всебічного виховання й розвитку особистості.

Економіка - це, значною мірою, наука про те, як економно никористовувати ресурси та товари. Економити - значить заощаджувати. Ось з чого варто починати знайомство дітей з цією наукою. Пропедевтика економічного виховання може здійсню­ватися ще в дошкільному віці.

Одним із завдань трудового навчання в початкових класах є виховання в дітей бережного ставлення до інструментів і обладнання, економного витрачання матеріалу, тобто до продукту людської праці. Виготовляючи вироби суспільно корисної спрямованості, учні під керівництвом учителя мають усвідомити, що створення «продукту праці» потребує значних затрат часу і ресурсів. Економічне виховання молодших школярів має здійснюватись не епізодично, а під час вивчення майже кожної теми програмового матеріалу, а також на позаурочних заняттях і заходах.

Наголошуючи на першому занятті про виконання трудових операцій на підкладних дощечках, учитель роз'яснює, що недотримання цієї вимоги веде до псування столів і буде наругою над працею столярів. Якщо ж учні дотримуватимуться культури праці, то ці столи довго будуть зберігатися. Заощаджуються тоді деревина і кошти, необхідні для придбання нових столів.

Виконуючи прийоми розмічання, вчитель з'ясовує з учнями, як економно розмістити на заготовці деталі виробів (силуети грибочків, моркви, трикутників); як розмістити викрійки на тканині, щоб менше залишалось відрізків тощо.

Під час вирізування деталей з різних матеріалів залишається багато відрізків. Якщо не звернути на це увагу, то учні можуть їх викинути. Тому вчитель рекомендує використати ці відрізки для інших виробів, наприклад: відрізки паперу, картону - для дидактичного роздаткового матеріалу; кольоровий папір, тканину - для аплікаційних робіт; з відрізків фольги виготовити трубочки різних розмірів для конструювання ялинкових прикрас тощо.

Виготовлення виробів із використаної продукції, ремонт одягу, оновлення іграшок, «лікування» книг - всі ці трудові завдання мають безпосередній вплив на розвиток економічного світогляду молодших школярів.

Технологію виробу, яка дозволяє економити матеріал і час, доцільно не нав'язувати учням, а рекомендувати вибрати самостійно, ставлячи певні умови. Наприклад: «Біля двох однакових гаражів для машин, розміщених на відстані своєї ширини один від одного, побудувати третій гараж із значною економією матеріалу». «Із квадратного аркуша паперу потрібно вирізати чотири однакових круга. Як швидше це зробити?»

Вивчаючи тему «Електромоделювання», бажано не тільки роз'яснити дітям значення економії електроенергії і практичне її збереження, а й рекомендувати провести спостереження за лічиль­ником: з вимкнутими споживачами, з частковим споживанням електроенергії та з повним навантаженням. Діти мають самостійно зробити висновки. У класах доцільно створити пости бережливих, які перевіряли б стан електросвітильників, водопровідних кранів, шкільного майна.

Молодші школярі вже можуть зрозуміти окремі поняття про бізнес. У цьому сприятимуть предметні дидактичні ігри, виго­товлені власними руками, наприклад, крамниця «Овочі і фрукти». У цій грі діти не тільки граються у продавця і покупців, а й дізна­ються про закупівельні ціни, ціноутворення, прибуток від реалі­зації. Якщо учні виготовляють для реалізації, наприклад, квіти з гофрованого паперу, то також потрібно, щоб самостійно зробили розрахунки, враховуючи кількість затраченого матеріалу і його ціну та виторг за реалізовану продукцію.

Економічне виховання тісно пов'язане з екологічним. Природа - об'єкт трудової діяльності людини, спрямованої на її реальне використання, відновлення, охорону. Економити ресурси, значить берегти природу.

Під впливом учителя школярі мають усвідомити, що зберігаючи насадження дерев, кущів, вони не тільки заощаджують запаси деревини, а й безпосередньо беруть участь в охороні природи. Виготовляючи годівниці та інші суспільно корисні вироби з використаної пластмасової тари, яка не перетліває і забруднює навколишнє середовище, молодші школярі не тільки заощаджують матеріали, а й беруть участь в екологічному процесі.

Результатом екологічного виховання мають стати розвинене емоційне сприймання, бажання активно включатись у роботу з охорони й захисту об'єктів природи.

На уроках з трудового навчання бажано давати учням завдання екологічної тематики. Так, у посібнику «Трудове навчання» (3 клас) автора І. М. Веремійчика пропонується третьокласникам розв'язати проблему із збереження дерев і мурашників. Діти мають відобразити свої ідеї композиційно, зображуючи різні варіанти з природного матеріалу та паперу. Теоретичні завдання мають поєднуватися з практичними.

Участь в озелененні шкільного подвір'я, садженні декора­тивних дерев, кущів, догляд за ними та окремими тваринами, розведення квітів, роботи на пришкільній ділянці - все це формує і рудові екологічні задатки, необхідні для розвитку знань дитини та розвитку її емоційної сфери, для виховання любові до рідної природи, бережливого ставлення до рослин і тварин.

Запитання і завдання

1. Чому з найбільш актуальних проблем у навчальному процесі є удосконалення розвивального характеру трудового
навчання?

2. Як уроки праці впливають на фізичний розвиток дитини?

3. Які психологічні категорії розвиває дитина в процесі трудової діяльності?

4. Що має вчитель враховувати, здійснюючи на уроках праці моральне й естетичне виховання учнів?

5. На що має вчитель звертати увагу, здійснюючи на уроках праці економічне й екологічне виховання молодших школярів?

 

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав