Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 6. Ресурси соціально-педагогічної діяльності

Читайте также:
  1. Cімейне консультування як вид діяльності
  2. I. Мотивація навчальної діяльності; актуалізація вмінь і навичок.
  3. III. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності
  4. Аналіз діяльності Благодійного фонду « Жива Надія».
  5. Аналіз діяльності конкурентів
  6. Аналіз практичної діяльності вибраного Вами підприємства у сфері менеджменту.
  7. Аналіз практичної діяльності вибраного Вами підприємства у сфері менеджменту.
  8. Аналіз руху грошових коштів у результаті операційної діяльності СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  9. Аналіз формування, структури та динаміки фінансових результатів діяльності СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  10. Аналізу впливу структури персоналу на ефективність діяльності підприємства

Ресурси як умова забезпечення діяльності. Класифікація ресурсів соціально-педагогічної роботи. Характеристика внутрішніх ресурсів. Види зовнішніх ресурсів (матеріальні, людські, технологічні, інституційні, інформаційні). Сім'я як ресурс соціально-педагогічної роботи. Використання міжсекторної взаємодії в ресурсному забезпеченні соціально-педагогічної діяльності.

 

Однією із необхідних умов успішного функціонування кожної професійної діяльності є її ресурсне забезпечення. В широкому розумінні ресурси розглядаються як запаси чого-небудь, які можна використовувати в разі потреби, в іншій інтерпретації вони трактуються як джерело та арсенал засобів і можливостей, до яких можна вдаватися в міру необхідності з метою виконання певних завдань чи вдосконалення діяльності.

В теорії та практиці соціально-педагогічної діяльності на сьогодні не існує однозначного визначення її ресурсів. Так, Рамазанов В.М. під ресурсами соціальної роботи розуміє все те, що може бути використане для задоволення певних потреб чи вирішення конкретних проблем клієнта. Алісон Д. Мердак вважає, що до ресурсів можна віднести все, що сприймається індивідом як необхідність для його добробуту.

Неоднозначним в теорії соціально-педагогічної діяльності є також питання природи та видів її ресурсного забезпечення. Різноманітні підходи до класифікації ресурсів широко представлені в працях зарубіжних теоретиків соціальної роботи. Ресурси розглядаються в них з точки зору їх природи, джерел та корисності. Вони можуть бути, по-перше, внутрішніми чи зовнішніми стосовно до особи чи групи; по-друге - офіційними (формальними) чи неофіційними (неформальними); но-третє - реально існуючими чи потенційними.

А. Лауфер розподіляє ресурси, що знаходяться в розпорядженні соціальних служб на людські, програмні та стратегічні. Ю.Фоа пропонує виділяти шість основних ресурсів у соціальній роботі: гроші, любов, інформацію, статус, послуги та товари.

Д. Томас вважає, що до визначення видів ресурсів соціально-педагогічної роботи варто підходити з позиції громадян. З цієї точки зору він поділяє ресурси на матеріальні послуги (виробництво, магазини, школи, сервісні заклади); засоби та форми організаційної й духовної підтримки (соціальні служби, громадські організації, церква); засоби міжособистісної підтримки. та власна активність (самодопомога, взаємодопомога, підтримка класифікаційна ознака. Проте жодну із поданих класифікацій не можна розглядати як універсальну саме для практики соціально-педагогічної членів родини, друзів та колег по роботі). В основу всіх цих підходів покладена певна роботи в Україні. На основі аналізу вищезазначених підходів можна виділити такі групи ресурсів.

 

 





Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 307 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> | 5 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав