Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття управлінського обліку та необхідність створення системи управлінського обліку на підприємствах України

Читайте также:
  1. GRID- системи
  2. Quot;Поняття особистості визначає людського індивіда як члена суспільства, узагальнює інтегровані в ньому соціально значимі риси" (І. С.Кон).
  3. XVII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  4. А. Гетьман Правобережної України Павло Тетеря
  5. Абетка спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності
  6. Аварійно - рятувальні служби України.
  7. Адаптація до фізичних навантажень серцево-судинної системи.
  8. Адаптація до фізичних навантажень системи зовнішнього дихання.
  9. Адаптація до фізичних навантажень системи імунітету.
  10. Адаптація до фізичних навантажень системи крові.

Перехід України до ринкових відносин у сфері економіки вимагає адекватного інформаційного забезпечення для ефективного управ­ління обмеженими ресурсами, якими володіє кожне підприємство.

Актуальною проблемою забезпечення ефективної роботи й конкурентоспроможності підприємств у сучасних умовах є перебудова всієї системи обліку. Тобто переорієнтація, з одного боку, на зовнішніх користувачів, а з іншого - задоволення внутрішніх потреб управління підприємством, що, у свою чергу, зумовлює необхідність посилення інформаційних функцій обліку та його цільового спрямування.

В умовах ринкових відносин кожна організація (підприємство) самостійно обирає напрями розвитку, види продукції, обсяги виробництва, політику збуту, соціальну та інвестиційну політику. Тому створення на підприємствах системи управлінського обліку є об'єктивною необхідністю, адже в кожного підприємства виникає потреба накопичувати інформацію (із внутрішніх і зовнішніх джерел) за різноманітними аспектами для більш ефективного планування, контролю, аналізу та прийняття управлінських рішень.

Основними рисами сучасного обліку мають стати реалістичність і доцільність

задоволення потреб внутрішніх користувачів - менеджерів підприємства. У зв'язку з цим мета і завдання системи обліку в умовах ринкових відносин значно розширюються порівняно з традиційним бухгалтерським обліком.

Оскільки, крім зовнішніх, є внутрішні користувачі інформації - менеджери, які в умовах жорсткої конкуренції на зовнішніх та внутрішніх ринках мусять забезпечити конкурентоспроможність продукції, спостерігається закономірна зміна - крім традиційної системи обліку, виділяється порівняно автономна система інформаційної бази управління, завдання якої - забезпечити необхідною управлінською інформацією менеджерів підприємств усіх рівнів управління, тобто управлінський облік.

Система управлінського обліку характеризує результати діяльності підприємства за минулий період і забезпечує інформацією систему управління на всіх рівнях для прийняття рішень у процесі поточної діяльності та діяльності, пов'язаної з майбутнім підприємства. Готовий продукт управлінського обліку у вигляді конкретної інформації для прийняття управлінських рішень щодо розширення ринків збуту, переоснащення виробництва, поліпшення якості продукції, впровадження нових технологій є комерційною таємницею.

Організація системи управлінського обліку залежить від специ­фіки діяльності кожного підприємства, тому керівники підприємств повинні мати можливість розробляти власні гнучкі системи інфор­маційного забезпечення ефективного управління.

Суттєві зміни відбулися в організації, техніці й технології вироб­ництва, з'явилося більше різновидностей продукції, способів її виготовлення. У цих умовах кількість варіантів вирішень значно зросла. Разом із тим зросла ціна неправильно прийнятого управлінсь­кого рішення. Тому основним обов'язком керівництва єуправління діяльністю найбільш ефективними способами. Для вирішення сучасних проблем управління необхідна принципово нова система формування інформації, котра оперативно реагувала б на зміни, що відбуваються в зовнішньому та внутрішньому середовищах і задовольняла б потреби всіх рівнів управління підприємством в обгрунтованій та конкретній інформації. Для цього на підприємствах розвинутих країн світу створено систему управлінського обліку, в якій спеціаліст може обирати форми, методи і прийоми аналізу й контролю. Головне в цій системі - правильно визначити суть економічних процесів і тенденцій, що відбуваються на підприємстві, й своєчасно дати кваліфіковані рекомендації керівникові.

Важливо зазначити, що рішення сучасних економічних проблем можна досягти шляхом відповідності системи обліку запитам системи управління. Адже успішне управління діяльністю підприємств може здійснюватися лише за умови наявності чітко окреслених планів, ідентифікації інформації, необхідної для аналізу ситуацій, прийняття рішень та ефективного контролю за їх виконанням. Відсутність необхідної інформації змушує керівників підприємств під час розробки рішень спиратись на інтуїцію, підвищуючи ризик прийняття непра­вильного рішення. Отже, назріла необхідність кардинальних змін в інформаційній системі й, зокрема, в організації традиційної системи обліку. Остання має бути підпорядкована потребам управління підприємством у цілому та його структурними підрозділами.

Сучасний управлінський облік має базуватися на формуванні та використанні його функціональної корисності для системи управління. Система обліку повинна забезпечувати координацію, взаємодію та погодженість окремих елементів управління для досягнення тактичних і стратегічних цілей підприємства.

Управлінський облік - це процес виявлення, вимірювання, збирання, нагромадження, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі облікової інформації, яка використовується управлінським персоналом всередині підприємства при прийнятті управлінських рішень та для забезпечення ефективного використання ресурсів. Тобто це система підготовки й забезпечення різних рівнів управління інтерпретованою відповідним чином інформацією для ефективного плану­вання, контролю та прийняття управлінських рішень.

Суть управлінського обліку, його призначення відображає форму­лювання: «виробництво інформації для здійснення ефективного управління».

Основними завданнями системи управлінського обліку є підго­товка інформації для:

- забезпечення стійкого фінансового стану підприємства;

- оптимізації використання ресурсів;

- посилення керованості підприємства і створення надійних передумов для його стратегічного розвитку;

- розробка перспектив довгострокового розвитку й утримання підприємством вигідних і важливих ринкових позицій;

- зменшення небезпеки помилок і збільшення можливостей системної організації реалізації завдань, що стоять перед кожним підприємством.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав