Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Фізіологічні механізми зсідання крові

Читайте также:
  1. Адаптація до фізичних навантажень системи крові.
  2. ВІКОВІ ФІЗІОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ.
  3. Групи крові та їх успадкування. Резус-фактор
  4. Забір крові на дослідження.
  5. Механізми психологічного впливу в консультативній роботі.
  6. Механізми соціалізації
  7. Міжнародно-правовий та національний механізми реалізації альтернативних форм соціального страхування
  8. Можливі варіанти успадкування груп крові дітьми від батьків
  9. Наука про внутрішньоклітинні механізми передачі сигналів в клітину досить молода і виникла в 20 столітті на початку
  10. Поділ праці має економічні, психофізіологічні і соціальні границі.

Сукупність фізіологічних процесів, пов'язаних з зсіданням крові і: направлених на припинення кровотечі, яка виникла внаслідок порушення ціліс­ності кровоносних судин, називається гемостазом. Розрізняють два механізми припинення кровотечі: мікроциркуляторний гемостаз і гемокоагуляція.

 

Мікроциркулярний (судинна -тромбоцитарний) гемостаз забезпечує припинення кровотечі з малих кровоносних судин. Він досягається зав­дяки судинним спазмам, адгезивності, агрегації тромбоцитів з утворенням і затвердінням тромбоцитариого згустку. Спазм малих кровоносних су­дин при больових реакціях обумовлений підви­щенням тонусу симпатичної нервової системи, а також збільшенням, в крові серотоніну, адреналі­ну і норадреналіну, які звільняються з пошкодже­них клітин. Усе це сприяє утворенню тромбоцитарного згустку. Під дією білка тромбоцитів -тромбостеніну згусток твердіє, закриває рану і при­пиняє кровотечу.

Гемокоагуляція (власне зсідання крові) про­цес переходу крові з рідкого стану в студенистий згусток, який припиняє кровотечу у випадку пош­кодження більш великих кровоносних судин.

Для пояснення механізму зсідання крові буде запропоновано ряд теорій. Найбільш загальновиз­наною з них вважається ферментативна теорія зсі­дання крові О.О.Шмідта. В цьому процесі беруть участь різні речовини, що містяться у плазмі кро­ві (фактори плазми), а також речовини, що сюди надходять при пораненні із зруйнованих клітин і тромбоцитів. Вцілому, процес зсідання крові умо­вно проходить в три фази.

В першій фазі зсідання крові, внаслідок руйну­вання тромбоцитів при їх контакті з неадекватною поверхнею рани, виділяється попередник тромбопластину, який, взаємодіючи з факторами плазми крові, перетворюється в активний тромбопластин.

В другій фазі зсідання крові протромбін плаз­ми, взаємодіючи з тромбопластином, перетворюєть­ся в тромбін. Для нормального перебігу цієї реакції необхідні іони кальцію і ряд факторів плазми, що виконують роль прискорювачів. Для синтезу прот­ромбіну печінкою необхідна наявність вітаміну К.

В третій фазі зсідання крові під впливом тромбіну розчинний в плазмі фібриноген перетво­рюється в нерозчинний фібрин. В густих сплетін­нях тонких фібринових ниток фіксуються форме­ні елементи, крові — утворюється згусток (тромб). За короткий час згусток стягується і ущільнюєть­ся (ретракція згустку). Цей процес забезпечується ретрактозином, який звільняється при руйнуванні тромбоцитів. Виконавши свою функцію (припи­нивши кровотечу), згусток розчиняється з.допо­могою ферменту плазми —фібринолізину.

Тромби бувають простими і змішаними. Прос­ті тромби утворюються в дрібних артеріях і капі­лярах. Вони складаються з фібрину і тромбоцитів, або з фібрину і еритроцитів (рис. 59). До змішаних тромбів входять усі формені елементи крові і фіб­рин. Тромбоутворення відіграє важливу роль в роз­витку інфаркту міокарда, мозкових інсультів, тромбозів вен ніг, впливає на виникнення і перебіг ревматизму, хвороб нирок, легенів тощо. Зсідання крові гальмується при пониженні температури, в пробірках, стінки яких покриті парафіном або воском, що згладжує нерівності поверхні. Зв'язуючи іони кальцію, попереджають зсідання крові щавелево- і лимоннокислі солі. До антикоагулянтів, які повністю попереджають зсідання крові, належить гепарин (виділений з легеневої тканини, печінки і базофілів крові), гірудін з слинних залоз п'явок.

Прискорюють зсідання крові тромбін, багаті тромбопластином витяжки з мозку і м'язів, сечова і жовчні кислоти, желатин та інші речовини. Оп­тимальною температурою для зсідання крові є тем­пература тіла людини.

Для збереження рідкого стану крові в організмі існує система, яка попереджає зсідання крові. В звичайних умовах протизсідальна система домі­нує над системою, яка забезпечує зсідання крові. Утворення тромбів у судинах попереджується шля­хом їх постійного лізису. Складовою частиною протизсідальної системи крові є особливий білок кро­ві — гепарин. Він синтезується клітинами, які зна­ходяться в тканинах, що оточують судини. При пошкодженні кровоносних судин створюється тим­часова перевага системи, яка визначає зсідання крові. Саме завдяки захисній реакції системи збере­ження рідкого стану крові утворення згустку не поширюється за межі місця пошкодження.

Попереджує зсідання крові і антитромбін. Після утворення кров'яного згустку тромбін адсорбу­ється фібрином, і нейтралізується антитромбіном. Таким чином, утворення тромбу і його нейтралі­зація в крові проходять одноразово. Важливим ме­ханізмом збереження рідкого стану крові є репульсія відштовхування тромбоцитів від стінок кро­воносних судин. Репульсія можлива завдяки наявності мінусового заряду стінки судин і оболонки тромбоцитів.

Зустрічаються люди, у яких кров не здатна до зсідання. Це захворювання називається гемофілією.

В період виконання фізичних навантажень швидкість зсідання крові зростає, збільшується в ній і концентрація тромбоцитів (міогенний тром­боцитоз). Разом з тим посилюється активність про-тизсідальної системи крові, зростає фібринолітична активність зсідання крові, що сприяє підтри­манню рідкого стану крові і попереджує зростан­ня її в'язкості.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 103 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав