Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розгляд справ про банкрутство в господарському суді

Читайте также:
  1. BreathMaker исправляет речь между губами и ушами.
  2. I Справка по содержанию аргументов финансовых функций
  3. II. Подготовка исторической справки по теме дипломного (курсового) исследования.
  4. III. Материалы для подготовки и проведения занятия (тексты, информационная справка о методах, реализуемых на занятии)
  5. IX. Преступность, наказание, исправление
  6. Автоматизация телефонного справочника
  7. Аналитическая справка об обращениях граждан, поступивших в управу района Солнцево в 2014 году
  8. Афіцыйна-справавы стыль і яго функцыянальна-камунікатыўныя характарыстыкі
  9. Б) назначить лечебную гимнастику для исправления тазового предлежания
  10. Б.8.14. Аттестация лиц, ответственных за исправное состояние и безопасную эксплуатацию паровых и водогрейных котлов.

Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачає порядок провадження справ про банкрутство, при цьому чітко не визначає різновиди цього порядку. На практиці склались загальний та спрощений порядок розгляду справ про банкрутство.

Загальний порядок передбачає використання стадії розпорядження майном з наступними процедурами санації, ліквідації або мирової угоди. Спрощений порядок застосовується при ліквідації боржника без використання процедури розпорядження майном. Вибір порядку розгляду справ про банкрутство належить кредитору, який є ініціатором банкрутства, або суду.

Справи про банкрутство підвідомчі господарським судам і розглядаються ними за місцезнаходженням боржника. Заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином - суб¢єктом підприємницької діяльності (його представником) та має містити вимоги, передбачені ст.7 Закону. При цьому, боржник подає заяву в господарський суд за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено Законом.

Боржник зобов¢язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин:

- задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов¢язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами;

- орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство;

- при ліквідації боржника не у зв¢язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі;

- в інших випадках, передбачених Законом.

До заяви боржника і кредитора в загальному порядку додаються документи, передбачені ст.7 Закону. В противному випадку господарський суд не ініціює справу про банкрутство. Слід також зазначити, що кредитори можуть об¢єднати свої вимоги до боржника та звернутися до суду з однією заявою.

Закон встановлює випадки, коли суд відмовляє в прийомі заяви про порушення справи про банкрутство (п.2 ст.8 Закону), що оформлюється ухвалою господарського суду.

Якщо заява не оформлена відповідно до вимог Закону та ГПК України, то суд повертає його у випадках, передбачених ст.9 Закону, про що виносить ухвалу, яка може бути оскаржена у встановленому порядку.

Якщо заява про порушення справи про банкрутство надана із дотриманням встановлених вимог, суддя господарського суду не пізніше ніж на п¢ятий день з дня її надходження виносить і направляє сторонам та державному органу з питань банкрутства ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство, в якій вказується про прийняття заяви до розгляду, про введення процедури розпорядження майном боржника, призначення розпорядника майна, дату проведення підготовчого засідання суду, яке має відбутися не пізніше ніж на тридцятий день з дня прийняття заяви про порушення справи про банкрутство, якщо інше не передбачено Законом, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

З метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, суддя у підготовчому засіданні виносить ухвалу, якою зобов¢язує заявника подати до офіційних друкованих органів у десятиденний строк за його рахунок оголошення про порушення справи про банкрутство.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства;

не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов¢язань і зобов¢язань щодо сплати податків і зборів (обов¢язкових платежів).

Відповідно до ст.13 Закону з метою забезпечення інтересів кредиторів в ухвалі господарського суду про порушення провадження у справі про банкрутство або в ухвалі, прийнятій на підготовчому засіданні, вказується про введення процедури розпорядження майном боржника і призначається розпорядник майна у порядку, встановленому Законом.

Попереднє засідання господарського суду проводиться не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідання суду. У попередньому засіданні господарський суд розглядає реєстр вимог кредиторів, вимоги кредиторів, щодо яких були заперечення боржника і які не були включені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів. За результатами розгляду господарський суд виносить ухвалу, в якій зазначається розмір визнаних судом вимог кредиторів, які включаються розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, та призначається дата проведення зборів кредиторів.

На час дії процедур банкрутства збори кредиторів обирають комітет кредиторів у складі не більше семи осіб.

Господарський суд за клопотанням комітету кредиторів у строк, що не перевищує строку дії процедури розпорядження майном, установленого відповідно до Закону, має право винести про проведення санації боржника та призначення керуючого санацією.

Санація – система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Закон дозволяє виділити основні етапи процедури санації, а саме: надання розпоряднику майна особами, які виявили бажання взяти участь в процедурі санації, заяви про участь в санації боржника; внесення комітетом кредиторів пропозиції до господарського суду про санацію боржника; винесення господарським судом за клопотанням комітету кредиторів ухвали про проведення санації боржника та призначення керуючого санацією; розробка керуючим санацією плану санації боржника; прийняття плану санації комітетом кредиторів; продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу або частини його майна (необов¢язковий етап); представлення керуючим санацією зборам кредиторів письмового звіту; винесення рішення зборами кредиторів.

Заходами щодо відновлення платоспроможності боржника, які містять план санації, можуть бути: реструктуризація підприємства; перепрофілювання виробництва; закриття нерентабельних виробництв; відстрочка та (або) розстрочка платежів або прощення (списання) частини боргів, про що укладається мирова угода; ліквідація дебіторської заборгованості; продаж частини майна боржника; звільнення працівників боржника, які не можуть бути задіяні в процесі реалізації плану санації; інші способи відновлення платоспроможності боржника.

За п¢ятнадцять днів до закінчення санації, а також за наявності підстав для дострокового припинення санації керуючий санацією зобов¢язаний надати комітету кредиторів письмовий звіт і повідомити членів комітету кредиторів про час і місце проведення засідання комітету кредиторів.

У випадках, передбачених Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців, якщо інше не передбачено Законом.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

підприємницька діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу;

строк виконання всіх грошових зобов¢язань банкрута та зобов¢язання щодо сплати податків і зборів (обов¢язкових платежів) вважається таким, що настав;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

укладення угод, пов¢язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

вимоги за зобов¢язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред¢являтися тільки в межах ліквідаційної процедури;

виконання зобов¢язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим Законом.

Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, у порядку, встановленому Законом.

 

Питання для самоконтролю

1. Назвіть поняття і характеристику неспроможності суб’єкта підприємництва.

2. Назвіть засоби з попередження банкрутства суб’єктів підприємництва.

3. Назвіть та охарактеризуйте процедури що застосовуються по відношенню до неплатоспроможного боржника.

4. Майнові активи неплатоспроможного боржника.

5. Державна політика з питань банкрутства.

6. Черговість погашення вимог кредиторів.

7. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство.

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | <== 55 ==> | 56 | 57 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав