Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

БОКАЧЧО Джованни Декамерон

Читайте также:
  1. Декамерон
  2. Творчество Джованни Боккаччо
  3. ШЕСТОЙ ДЕНЬ ДЕКАМЕРОНА

італійський письменник і поет епохи Відродження.

До створення свого найбільшого твори - "Декамерона" - Б. пережив складну еволюцію, позначилася як на змісті, так і на стилі названого твору. Йому довго ще імпонували ідеали середньовічного аскетизму, платонічної лицарської любові; перед ними він намагається виправдати любов земну, чуттєву як шлях до небесної. Вплив Данте з його середньовічної ідеологією, з містичними образами, алегоричними баченнями лицарського роману і класичної епопеї сильно відчувається в ранній період творчості Б.

 

Художнім приводом для написання "Д." Б. була "чорна смерть" 1348. Вона дала обрамлення

 

Аналіз рами - значення образу чуми. Специфіка боккаччіевской утопії. Чума не тільки акцент теми смерті, але й зображення суспільства, яке перебуває у кризовому стані. У Флоренції зруйновані всі закони, всі зв'язки між людьми, оповідачі створюють нове суспільство, гармонійне, зі своїми законами (виборами короля чи королеви). У цьому суспільстві вони живуть у злагоді з природою, це сад Едему. Боккаччо навмисно у вступі згущує фарби, щоб, за контрастом із загальним настроєм новел "Д.", підкреслити типове для Ренесансу милування життям, "відкриття світу і людини".

 

У цьому оповіданні ясно видно дві ідейних лінії: любові і

віри.

 

I. ВІРА: 1. Чернецтво, духовенство: проблема святості

2. Істина - брехня: проблема довіри

3. Очищення, шлях до морального ідеалу

4. Роль Бога і долі в житті людини

II. ЛЮБОВ: 1. подружня вірність

2. Чоловік і дружина: права і обов'язки

 

Проблема довіри у в цьому оповіданні вирішується просто: людина довірливий по

природою своєю і схильний вірити в те, що бачить або хоче бачити. Так, дружина

Ферондо, бажаючи вірити в силу своєї краси (володіє, за словами абата,

«Чарівною силою»), з одного боку, і позбутися від ревнивого чоловіка, з

інший, легко погоджується на прохання абата,підкріплену, до того ж обіцянкою «скуштувати відраду» і «чудовим кільцем».Матеріальне і мирське перемагає духовне,особливо якщо останнє йде врозріз з природою людини. У природі людини є не тільки ідеальне, але і приземлене, наприклад, любов до брязкалець (або грошам - як подивитися) у дружини Ферондо.

 

25. Відродження у Франції. Ф. Рабле

Термін використовуваний істориками, культурологами і мистецтвознавцями для опису досягнень в культурі і мистецтві Франції з кінця XV до початку XVII століття.

 

Перший етап охоплює першу половину століття. У цей час формувалася і досягла розквіту гуманістична література. Вона відзначалася оптимізмом, вірою в можливість утвердження кращого, розумнішого устрою, гостротою і сміливістю критики феодальної дійсності. Хоч наступ реакції, розпочатий у 30-х роках, і ускладнив становище гуманістів, але не змусив їх відступити. У 40-50-ті роки їхня діяльність активізувалась, посилилось вільнодумство, література набула войовничого, гостро сатиричного характеру. Найвидатнішим письменником, чия творчість набула світового значення, був Франсуа Рабле, з його повнокровною образністю, типовим галльським дотепністю і жизнерадостностью.)

 

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав