Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оформлення наукового апарату

Читайте также:
  1. Аналіз психолого-педагогічних підходів до визначення понятійного апарату дослідження
  2. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ
  3. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ
  4. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ
  5. Вимоги до оформлення роботи
  6. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  7. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ТЕЗ ДОПОВІДЕЙ
  8. Вимоги до оформлення тез доповіді
  9. Виникнення і розвиток школи наукового управління.
  10. Графічно-шрифтове оформлення

При написанні курсової роботи студент повинен давати посилання на джерела, матеріали або окремі результати з яких наводяться в ній, або на ідеях і висновках яких вона розроблюється, а також проблеми, задачі, питання, вивченню яких присвячена робота. Такі посилання на використану літературу є важливим елементом будь-якої наукової роботи, так як вони дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише у тих випадках, коли тема роботи присвячена вивченню історичних аспектів розвитку певного інституту права.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номера сторінок, таблиць, ілюстрацій (якщо вони є), на яке дано посилання у курсовій роботі.

Посилання на використану літературу можуть бути посторінковими. Тоді вони нумеруються за порядковим номером у кінці сторінки в порядку наростання (1, 2, 3,...10 і т.д. до кінця роботи), наприклад, 1, (2, 3).

Посилання на нормативні джерела можуть не виноситись в кінець сторінки, а вказується у тексті, при цьому необхідно вказати назву нормативно-правового акта, дату його прийняття. Назву, рік, місце та сторінку видання, в якому цей документ був опублікований необхідно зазначати в списку використаної літератури в кінці роботи.

Наприклад:

 

Відповідно до законодавства України, судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства (Закон України “Про судоустрій” від 7 лютого 2002 року).

 

Про судоустрій України: Закон України від 7 лютого 2002 року // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 27 – 28. – Ст. 180.

 

Про Концепцію судово-правової реформи в Україні: Постанова Верховної Ради України від 28 квітня 1992 року // Відомості Верховної Ради. – 1992. – № 30. – Ст. 426.

 

У посиланні на наукову літературу необхідно вказати прізвище та ініціали автора, назву роботи, місце видання, видавництво, рік видання та номер сторінки, на яку робиться посилання.

 

Приклад оформлення посилання на книгу:

 

Адміністративна юстиція: європейський досвід і пропозиції для України /Автори-упорядники І.Б. Коліушко, Р.О.Куйбіда. – К.: Факт, 2003. – С. 20.

 

Основные принципы международного права // Курс международного права / Г.В. Игнатенко, В.А. Карташкин, Б.М.Клименко и др. – В 7 т. Т. 2. – М., 1989. – С. 48.

 

Молдован В.В. Судоустрій: Україна, Велика Британія, Російська Федерація, США. ФРН. Франція. Судові органи ООН: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2003. – С. 197.

 

Приклад оформлення посилання на статтю із збірників:

 

Грошевий Ю.М. Конституція України та проблеми формування судового права // Конституційне будівництво в Україні: теорія та практика. – Ужгород: Закарпаття, 2000. – С. 34.

 

Полянский Ю.Е. Судебная реформа в Украине: проблемы ее реализации //Актуальні проблеми політики. Збірник наукових праць / Голов. ред. С.В. Ківалов; відп. за вип. Л.І. Кормич. – Одеса: Юридична література, 2002. – Вип. 13 – 14. – С. 94.

 

Приклад оформлення посилання на статтю з газети:

 

Михайлов Ю. Мир без казней // Вечерняя Одесса.– 1997. -1997. -19 апреля.

 

У випадку, коли основні положення статті не цитуються, а формулюються своїми словами, посилання оформлюється наступним чином:

 

Див.: Фоков А. Административный суд современной Франции // Законность. – 2001. – № 8. – С. 53.

 

У разі, коли на одній сторінці автор робить посилання на одне і те саме джерело, але на різні сторінки, посилання оформлюється таким чином:

 

1Фоков А.П. Административные суды в Российской Федерации // Российский судья. – 2001. – № 6. – С. 2

2Там само. – С. 5.

 

Номери сторінок у роботі проставляються зверху сторінки у центрі, починаючи з третьої сторінки (відповідна цифра проставляється без крапок, тире тощо).


3. МОВА І СТИЛЬ НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота є першою сходинкою щодо підготовки студентів до написання кваліфікаційної роботи, тому при її написанні слід приділяти серйозну увагу мові та стилю її написання.

Хоча не існує «писаних правил» наукової мови, але можливо говорити про деякі особливості наукової мови, що мають традиційне закріплення.

По-перше, це формально-логічний спосіб викладення матеріалу, який складається, головним чином, з міркувань, метою яких є доказ істини або тих чи інших положень, що виявлені як наслідок дослідження фактів дійсності.

По-друге, стилем письмової наукової мови є безособовий монолог, що передбачає викладення матеріалу від третьої особи, для того, щоб зосередити увагу на змісті та логічній послідовності повідомлення, а не на об’єкті. Відносно рідко вживається форма першої і зовсім не використовується форма другої особи займенників.

По-третє, одним з неписаних правил є, коли автор наукової роботи використовує форму викладу від третьої особи, наприклад, «Автор вважає...», або невизначено-особисті речення, наприклад, «Спочатку визначають основні фактори, що впливають на це правове явище», рідко використовується займенник ми або оборот типа «за нашою думкою».

Культура наукової мови визначається такими якісними характеристиками, як точність, ясність і стислість. Точність є умовою, що забезпечує наукову і практичну цінність інформації, яка використовується у тексті курсової роботи. Автор роботи повинен ретельно ставитись до вживання або використання тих чи інших слів, тому що неправильно вибране слово може суттєво перекрутити суть тексту або створити умови щодо подвійного тлумачення тексту.

Якість – це вміння писати доступно й зрозуміло. Дуже часто порушення якості викладу пов’язане з тим, що автор намагається придати своєму твору видимої науковості, що приводить до такого положення, коли добре знайомим предметам, явищам, поняттям дають ускладнені назви, використовують без потреби іноземні слова, паралельно або неправильно вживають іноземну лексику тощо.

Стиль – передбачає якість наукової мови, яка більш за все визначає її культуру. Кожні слово і вираз повинні служити меті, якомога точніше і коротко доносити суть справи. Тому текст повинен містити слова та словосполучення, що стосуються суттєвої інформації. Слід уникати тавтології (повторення одного й того ж іншими словами), використання штампів.

При написанні роботи важливо об’єднати накопичену інформацію у взаємопов’язаний текст. Для цього можна використовувати різнобічні речові кліше, як засоби зв’язку між реченнями. Наприклад, «таким чином...», «наведені дані свідчать...», «відповідно до Закону України «Про судоустрій України»...».


Додаток № 1

Зразок оформлення титульної сторінки курсової роботи

 

Міністерство освіти і науки України

Одеська національна юридична академія

Інститут прокуратури та слідства

Кафедра організації судових

та правоохоронних органів

 

 

Реєстраційний №______

Дата_________________

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав