Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вимоги безпеки до автоматичних лінй.

Читайте также:
  1. IІІ. Вимоги, пропоновані до водолазного складу.
  2. в діяльності служби безпеки
  3. Вимоги до АУВ
  4. Вимоги до вибору кольорів при оформленні презентації.
  5. Вимоги до вимови
  6. Вимоги до завершальних слайдів презентації
  7. Вимоги до змісту курсової роботи
  8. Вимоги до знань та вмінь
  9. Вимоги до особистості вчителя.

БЕЗПЕКА автоматизованих і роботизованих ВИРОБНИЦТВ
Науково-технічний прогрес, полегшуючи працю, підвищуючи його продуктивність і безпеку, не виключає повністю проблеми охорони праці і захисту навколишнього середовища. Це обумовлено наявністю об'єктивних і суб'єктивних факторів:
- Створенням сучасних виробничих одиниць великої потужності, зростанням обсягів виробництв і, отже, кількості шкідливих речовин, що надходять в виробниче середовище;
- Інтенсифікацією виробничих процесів і, отже, прискоренням ритму виробництва;
- Підвищенням складності устаткування;
- Появою нових шкідливих і небезпечних виробничих факторів;
- Збільшенням обсягу інформації, що надходить для сприйняття в одиницю часу;
- Відставанням темпів підвищення кваліфікації персоналу від темпів впровадження нової техніки;
- Відставанням термінів впровадження нових правил техніки безпеки від термінів впровадження нового обладнання;
- Недостатньою інформацією про небезпечні та шкідливі фактори і методи запобігання їх виникнення;
- Монотонністю праці і зростанням гіподинамічного навантажень.
Ступінь впливу механізації і автоматизації праці на виробничий травматизм оцінюють за методикою, що розподіляє нещасні випадки в залежності від видів робіт (операцій), при яких вони мали місце, а також по групам робітників, що виконують роботу механізованим способом і вручну.
Застосування в промисловості автоматів і роботів змінює зміст роботи людини, скорочує ручної некваліфіковану працю, покращує умови праці і дозволяє вивільняти і спрямовувати на більш престижні роботи значну кількість робітників. Автомати та роботи знижують травматизм на підприємствах. Але при їх роботі можливий вплив на працюючих фізично небезпечних виробничих факторів: рухливих пристроїв автоматів і роботів і пересувається (рухається) матеріалу (виробів, заготовок, інструменту і т.п.). Основними причинами впливу на працюючих небезпечних виробничих факторів при використанні промислових роботів, роботизованих технологічних комплексів і ділянок можуть бути:
- Непередбачені руху виконавчих пристроїв робота під час навчання або при налагодженні, регулюванні, ремонті;
- Аварія на обслуговуваній роботом ділянці (відмова робота або технологічного обладнання, спільно з яким він працює);
- Помилкові (ненавмисні) дії оператора при налагодженні, ремонті або під час роботи робота в автоматичному режимі;
- Вхід людини в робочий простір і робочу зону робота;
- Порушення умов експлуатації робота і (або) роботизованого технологічного комплексу і, зокрема, використання робота не за призначенням і не відповідно з його технічними даними;
- Порушення вимог ергономіки та безпеки праці при організації роботизированного ділянки, зокрема, неправильне розташування обладнання, транспортнихзасобів, тари, пультів управління, завантажувальних і розвантажувальних пристроїв, накопичувачів.
Механізовані і автоматизовані технологічні лінії повинні задовольняти вимогам охорони праці, викладеним нижче.
Розташування. Автоматичні лінії (ділянки) розташовуються в спеціально спроектованих цехах (будівлях) і відокремлюються від сусідніх ліній (ділянок), стін, під'їзних шляхів проходами. Наприклад, автоматизовані великі цехи металопокриттів розташовуються в два поверхи, причому на першому поверсі влаштовані допоміжні ділянки приготування розчинів, нейтралізації стічних вод, а також обладнання вентиляції, джерела живлення, фільтри. Розміри проходів дано на рис.1 (ОСТ 22-1424-80). Проходи поточно-механізованих зварювальних ліній розташовуються на відстані не менше 5 м від місць зварювання.
Автоматичні лінії, які обслуговуються з двох сторін, при відсутності в них безпечних проходів обладнають переходами (містками), які розташовують на відстані, що не перевищує 25 м. Відповідно, лінії, які мають не доступні з підлоги елементи (які необхідно періодично обслуговувати), постачають стаціонарними майданчиками або галереями. Містки, майданчики, галереї повинні мати двосторонні поручні. Висота поручнів і ширина настилу не менш 800-1000 мм; настил не повинен бути слизьким.
У автоматичних лініях металообробних верстатів конвеєр в місцях проходу людей повинен знаходитися на висоті не менше 2200 мм від підлоги.
Органи управління. Розміщення елементів управління автоматичних ліній виключає можливість їх випадкового включення і виключення. Органи керування повинні мати чітко виконані написи або символи, що пояснюють призначення кожного з них. На лініях з великим фронтом обслуговування органи управління дублюються. Управління обладнанням на однотипних лініях уніфіковано, тобто однаково розташовані рукоятки, педалі, кнопки, діють одні й ті ж правила управління, і т. д.
Зони розміщення органів управління на пультах і засоби відображення інформації (СОІ) відповідають вимогам ГОСТ 22269-76, 12.2.033-78, ГОСТ 12.4.040-78 *, ГОСТ 23000-78. Зокрема, на органи управління і контролю або на елементи конструкції виробничого обладнання (пульти, панелі, щитки і т. п.) наносять символи, приклади чого дано на рис 2. На протязі лінії встановлюють кнопки екстреної зупинки механізмів.
На поточно-механізованих зварювальних лініях пульт управління транспортно-підйомними пристроями об'єднаний з пультом управління зварювальним обладнанням і передбачена система роздільного управління зварювальними та підйомно-транспортними операціями в аварійних ситуаціях.
Розташування пульта управління лінією повинно забезпечувати можливість візуального контролю за виконанням робочих і транспортних операцій. Робоче місце оператора пульта обладнується кріслом-сидінням, конструкція якого відповідає ГОСТ 21889-76 *. У деяких випадках робоче місце оператора знаходиться в закритій кабіні, яка забезпечує захист від дії шкідливих виробничих факторів даного технологічного комплексу. Рекомендуються такі мінімальні розміри кабіни: висота 2100 мм, ширина дверного отвору 600 мм, площа 1700х2000 мм 2. У кабіну подається повітря в кількостях не менше 30 м 3 / год на людину (СН 245-71), при цьому параметри мікроклімату і якісний склад повітряного середовища відповідає вимогам ГОСТ 12.1.005-76; інтенсивність теплового потоку через оглядові скла кабіни не перевищує 350 Вт / м 2, рівень звуку в кабіні - не більше 80 дБ (А) (ГОСТ 12.1.003-83), освітленість на пульті управління - не менше 400 лк.

 

№38




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав