Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Заняття 3.

Читайте также:
  1. До заняття № 9 (ОЗ)
  2. до проведення практичного заняття №3
  3. Заняття 1
  4. Заняття 1.
  5. Заняття 1.
  6. Заняття 2
  7. Заняття 2.
  8. Заняття 2.
  9. Заняття 2.
  10. Заняття 2.

1. Поняття та процесуальне положення підозрюваного у кримінальному провадженні України.

2. Поняття та процесуальне положення обвинуваченого, виправданого, засудженого у кримінальному провадженні України.

3. Характеристика законного представника підозрюваного, обвинуваченого як учасника кримінального процесу України.

4. Характеристика захисника як учасника кримінального процесу. Права та обов’язки захисника у кримінальному провадженні України. Обов’язкова участь захисника у кримінальному провадженні України. Залучення захисника. Відмова від захисника або його заміна.

5. Поняття тапроцесуальне положення потерпілого у кримінальному провадженні України.

6. Характеристика представника та законного представника потерпілого як учасника кримінального процесу України.

7. Цивільний позов у кримінальному процесі: поняття, предмет, правова природа цивільного позову.

8. Поняття, процесуальне положення цивільного позивача та цивільного відповідача та їх представників у кримінальному провадженні України.

9. Процесуальне положення представника юридичної особи, щодо якої здійснюється кримінальне провадження

10. Загальна характеристика іншихучасників кримінального провадження (свідка, перекладача, експерта, спеціаліста, секретаря судового засідання, судового розпорядника, понятого, заставодавця).

 

Додаткова спеціальна література

Андрійчук А.В. Повідомлення про підозру як підстава визнання особи підозрюваним: сучасний стан і напрями удосконалення /А.В. Андрійчук // Актуальні проблеми доказування у кримінальному провадженні: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції (27 листопада 2013 р., м.Одеса) / відповід. за випуск Ю.П. Аленін. – Одеса: Юридична література, 2013. – С.200-205.

Михайлова Н.В. Застосування положень нового кримінального процесуального законодавства України щодо захисту прав потерпілого у кримінальному судочинстві /Н.В. Михайлова // Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі: Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 5 жовт. 2012 р.) / МВС України; Харк. нац. ун-т внутр. справ; Кримінологічна асоціація України. – Х.: ХНУВС, 2012. – С.416-418.

 

Пожар В.Г. Процесуальний статус потерпілого за новим Кримінальним процесуальним кодексом України: позитивні кроки та прогалини правової регламентації /В.Г. Пожар // Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, № 2, 2013. – С.126-131.

Пожар В.Г. Особливості доказування цивільного позову у кримінальному провадженні /В.Г. Пожар // Актуальні проблеми доказування у кримінальному провадженні: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції (27 листопада 20013 р., м.Одеса) / відповід. за випуск Ю.П. Аленін. – Одеса: Юридична література, 2013. – С.39-44

Шибіко В.П. Проблема забезпечення прав потерпілого за новим КПК України 2012 року / В.П. Шибіко // Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, № 1, 2013. – С.307-313.

Гловюк І.В. Потерпілий як суб’єкт доказування: проблеми визначення процесуальних можливостей / І.В. Гловюк // Актуальні проблеми доказування у кримінальному провадженні: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції (27 листопада 2013 р., м.Одеса) /відповід. за випуск Ю.П. Аленін. – Одеса: Юридична література, 2013. –С.178-184.

Корчева Т.В. Шодо питання реалізації прав учасників процесу у кримінальному провадженні за новим кримінальним процесуальним кодексом України / Т.В. Корчева //Форму права. – 2012. - № 2. – С. 367-371.

Задача. Слідчий провадить досудове розслідування щодо Кунцевича, який притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість). Встановлено, що Кунцевич має певні фізичні вади – його зір – 0,5 на обидва ока.

Чи є зазначені вади підставою для обов’язкового призначення захисника?

Задача. Лазарчук порушив правила безпеки дорожнього руху, вчинив наїзд на Міщенка, заподіяв останньому тяжкі тілесні ушкодження, і був затриманий. Дані про цю подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий розпочав досудове розслідування. На прохання Лазарчука його родичі уклали договір з адвокатом Чернегою, який з’явився для участі в допиті підозрюваного. На допиті Лазарчук пригадав, що бачив Чернегу на місці, де він вчинив наїзд на потерпілого. Чернега також підтвердив, що він їхав на своїй автомашині позаду Лазарчука і бачив момент наїзду. Він зупинився, вийшов з машини і побачив, що водій автомашини, який вчинив наїзд, викликає швидку допомогу та ДАІ. Крім того, ще двоє людей підійшли до потерпілого і намагалися надати допомогу. Оскільки Чернега дуже поспішав, він поїхав і не став чекати ДАІ.

Слідчий вважає, що для з’ясування обставин події доцільно допитати Чернегу як свідка, тим більш, що інших очевидців події не встановлено.

Чи можливий такий допит?

 

Задача. Слідчий здійснює кримінальне провадження щодо заподіяння середньої тяжкості тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 122 КК) Носковій. Повідомлення про підозру у вчинненні даного злочину було надіслано Звереву. Оскільки Зверев захворів, слідчий зупинив досудове розслідування на підставі п. 1 ч. 1 ст. 280 КПК. Потерпіла з таким рішенням не згодна, вважає, що медичний висновок, який був наданий слідчому, не відповідає дійсності, наполягає на продовженні розслідування та призначенні експертизи щодо підозрюваного для встановлення стану його здоров’я. Клопотання потерпілої з зазначених питань слідчий відхилив.

Чи може потерпіла оскаржити рішення слідчого?

Задача. На 12-річну Олену Сизову, коли вона поверталась зі школи о 20 годині, було вчинено розбійний напад. Погрожуючи ножем, злочинець змусив її зняти золоті сережки, віддати йому мобільний телефон, а також дублянку. Перелякана Олена прибігла до школи, де знаходилась її вчителька, яка заспокоїла дівчину, викликала міліцію і зателефонувала батькам Олени. Працівникам міліції, які приїхали до школи, вчителька подала заяву, в який повідомила про злочин. Заяву було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і слідчий розпочав досудове провадження.

Яким чином слід забезпечити права постраждалої від злочину неповнолітньої особи?

Задача. Сахно, працівник виробничого об’єднання «Южмаш» був направлений у службове відрядження, йому був виданий аванс в розмірі 3000 грн. На вокзалі Сахно зустрів своїх знайомих, вони зайшли до ресторану, випили багато горілки, між ними та іншими відвідувачами виникла сварка, а потім бійка. Сахно був затриманий, а згодом притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення хуліганства, вчиненого із застосуванням холодної зброї (ч. 4 ст. 296 КК). Виробниче обє’днання «Южмаш» звернулося до слідчого з заявою про визнання потерпілим, а також цивільним позивачем в зв’язку з тим, що Сахно, який одержав аванс на відрядження, не повернув гроші, чим заподіяв матеріальну шкоду об’єднанню. Було також надано позовну заяву про стягнення з Сахна 3000 грн.

Яке рішення повинен прийняти слідчий за заявами?

Задача. В суді першої інстанції розглядається кримінальне провадження щодо Мінкіна, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ст. 123 КК (тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання). Як зазначено в обвинувальному акті, Мінкін заподіяв тяжкі тілесні ушкодження своєму двоюрідному брату, Колодяжному, який, знаходячись в нетверезому стані, став образливо розповідати про свої стосунки з дружиною Мінкіна. Це відбувалося в присутності їх знайомих та родичів. Мінкін, який теж вживав спиртні напої, примушував брата визнати, що він бреше, Колодяжний відмовився і почав глузувати з Мінкіна. Той не витримав, вчинив бійку і завдав тяжкі тілесні ушкодження. Винним себе обвинувачений визнавав, але не каявся. Потерпілий і на досудовому слідстві і в судовому засіданні стверджував, що Мінкін не знаходився в стані сильного душевного хвилювання, вчинив замах на вбивство в зв’язку з бажанням заволодіти його часткою в бізнесі.

В судове засідання за клопотанням сторони захисту було викликано для допиту як свідка матір потерпілого. Вона відмовилась давати показання, посилаючись на родинні стосунки з потерпілим та обвинуваченим. Захисник наполягає на допиті, пояснює, що матір потерпілого фактично не є родичкою обвинуваченого, тому що родичами є матір обвинуваченого та батько потерпілого (вони рідні брат та сестра).

Чи має право в зазначеному випадку свідок відмовитися давати показання?

 

Задача. Рибак викликаний слідчим для допиту в якості свідка в справі про умисне вбивство. На допит він з’явився з адвокатом, з яким він уклав договір про надання юридичної допомоги.

Чи може брати участь в допиті свідка його адвокат, які його права?

Задача. В суді першої інстанції розглядається кримінальна справа, в якій Грабко звинувачується в умисному вбивстві Базарова. Одним з джерел доказів, наданих стороною обвинувачення, були показання свідка Дворнікова, який пояснив, що він знайшов тяжко пораненного Базарова, викликав швидку допомогу та міліцію. Ще до приїзда швидкої та міліції поранений опритомнів і сказав, що поранення йому заподіяв Грабко, який мав намір його вбити. Коли приїхала машина швидкої допомоги, а згодом і міліція, Базаров знову втратив свідомість. Ще троє свідків в своїх показаннях стверджували, що вони чули, як Грабко погрожував Базарову. За клопотанням захисника в суд був викликаний та допитаний як свідок лікар шпиталю, до якого було доставлено пораненого. Лікар пояснив, що Базарова швидка привезла ще живим, але його поранення були не сумісними з життям, незважаючі на всі зусилля лікарів потерпілий помер, не приходячі до тями. На запитання захисника свідок пояснив, що він як лікар, використовуючі свої спеціальні знання, переконаний, що одразу після заподіяння Базарову ушкоджень останній вже не міг говорити.

Прокурор зажадав допитати лікаря як експерта.

Чи можна використовувати в кримінальному провадженні як докази відомості, повідомлені лікарем щодо обставин, які він сам не спостерігав, і про які він дає показання на підставі своїх спеціальних знань? Чи може його допитати як експерта прокурор?

 

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав