Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суть власності, її економічний та юридичний зміст

Читайте также:
  1. Аграрні відносини, їхній зміст і особливості
  2. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст,класифікація
  3. Визначте напрямки розвитку законодавства по оновленню змісту адміністративно-правового статусу громадян
  4. Визначте принципи державного управління та розкрийте їх зміст.
  5. Вимоги до змісту курсової роботи
  6. Галузі традиційного господарства українців та їх економічний поступ
  7. Демографічна політика: поняття, зміст та її основні концепціі
  8. Економічний аналіз діяльності підприємства
  9. Економічний аналіз у системі менеджменту
  10. Економічний зміст і завдання обліку основних засобів.

Відносини власності виникають між людьми з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає відношення людей до певних речей, як до своїх.

Спочатку відносини власності виступали у формі певних історичних звичаїв. З виникненням держави стали розроблятися юридичні закони, котрі визначали, за якими правовими нормами привласнюється і розподіляється суспільне багатство між різними суб’єктами (окремими громадянами, соціальними групами, класами, державою). Правові відносини власності виражаються в закріпленні за різними суб’єктами прав володіння, користування і розпорядження.

Згідно із Законом України «Про власність» право власності – це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування та розпорядження майном. Це визначення поєднує два аспекти власності:

- юридичний (врегулювання відносин законом);

- економічний (відносини з майном).

Отже, власність – це сукупність виробничих відносин між людьми з привожу привласнення ними об’єктів власності, насамперед засобів виробництва, що породжує право володіння, користування і розпорядження цими об’єктами та результатами їхнього функціонування.

Власність – історично певний спосіб привласнення чинників, результатів виробництва і прибавочного продукту.

Виділяють такі аспекти власності:

1. Економічна власність – це система виробничих відносин між людьми з приводу привласнення ними різноманітних речей (об’єктів) в усіх сферах суспільного відтворення.

Система відносин власності охоплює цілий спектр причинно-наслідкових зв’язків, які знаходять своє відображення у володінні, розпорядженні, користуванні.

Володіння – означає можливості суб’єктів чинити з об’єктами власності на свій розсуд, розпоряджатися речами як завгодно, у своїх інтересах, якщо це не суперечить загальноприйнятим законам.

Розпорядження – означає, що суб’єкти мають право практично вільно застосовувати об’єкти власності, проте у межах повноважень, які були надані власником.

Користування – означає використання об’єктів власності лише в межах задоволення своїх власних потреб з певною метою з обов’язковою умовою повернення об’єктів власникові.

2. Юридична власність – це загальна умова виробництва, вияв волі певного класу і правове оформлення цієї волі у юридичних актах, що, як правило, закріплюється угодами.

Юридична власність реєструє такі відносини:

- ставлення однієї особи до іншої або до групи людей;

- ставлення індивіда до речей.

3. Психологічний аспект власності відображає наявність почуття господаря в людини-працівника або його відсутність, ставлення до власності як до своєї, нічийної або чужої.

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав