Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальна характеристика типових HTML-редакторів першої групи

Читайте также:
  1. Cучасні моделі розвитку підприємства: їх суть та характеристика
  2. I. Общая характеристика делового имиджа (габитарного)
  3. III. Характеристика внутренних вод Африки.
  4. VI. Характеристика сельского хозяйства
  5. VІ курсу ___ групи факультету _______________________________
  6. А.Общая характеристика класса рептилий.
  7. Административно-правовой статус граждан (общая характеристика прав и обязанностей в административном праве).
  8. Административное наказание в виде административного штрафа. Характеристика производства по исполнению постановления о наложении административного штрафа.
  9. Актуальні проблемизлочинів проти здоров’я. Загальна характеристика й види. Здоров’я людини як безпосередній об’єкт посягання.
  10. Акустические колебания, их характеристика и воздействие на организм.

Вище вже зазначалося, що HTML-редактори діляться на дві групи. До першої належать WYSIWYG-редактори, автоматично формують відповідний HTML-код. Вони найбільш придатні для користувачів, які слабо знайомі з мовою HTML і не є професійними дизайнерами електронних видань. Друга група - це HTML-редактори для професіоналів, котрі самостійно створювати вихідний HTML-код.

Причина, з якої професійні розробники HTML-видань і Web-документів неохоче використовують WYSIWYG-редактори, полягає в тому, що більшість браузерів, в тому числі і провідні Web-браузери Netscape Navigator і Microsoft Internet Explorer, по-різному інтерпретують деякі стандарти HTML і Web, прийняті консорціумом World Wide Web або знаходяться на стадії розгляду та затвердження. Наприклад, мова стилів (Cascading Style Sheets) (CSS1) була затверджена як стандарт ще в 1996 р. Проте Internet Explorer 4.0 підтримує тільки 80% функцій CSS1, a Netscape Navigator4.0-ще менше. Новітні технології, такі як HTML 4.0, Dynamic HTML, друга версія мови стилів CSS2, JavaScript і інші, не повністю підтримуються навіть останніми версіями зазначених вище браузерів.

На думку ряду фахівців в області видавничих технологій, більшість WYSIWYG-редаторов (Adobe PM, Microsoft FrontPage та ін) при генерації HTML-коду додають багато зайвого, наприклад спеціалізовані теги, непотрібні метатеги і прогалини. Навіть непрофесійний редактор цієї групи Word 97 (в режимі редагування HTML-видань), мав такий дефект. Надалі цю надмірність доводилося підчищати вручну в текстовому редакторі, що вимагало додаткових зусиль і часу. Таким чином, головним недоліком WYSIWYG-редакторів слід вважати те, що розробник не має повного контролю над HTML-кодом підготовлюваного електронного видання.

Для таких спеціалістів більш прийнятні технології, пов'язані з використанням професійних редакторів першої групи в багатовіконному режимі роботи, причому в одному з вікон відкривається сам редактор тегів (або текстовий редактор), в інших вікнах відкриваються потрібні браузери, які відтворюють створюване електронне видання і дозволяють безпосередньо, оперативно відслідковувати результати роботи над виданням. Кілька вікон дозволяють стежити також за особливостями відображення деяких конструкцій мови HTML в різних браузерах.

Розробники електронних видань створили громадську організацію Web Standards Project, яка вимагає підтримки Web-стандартів всіма браузерами. Фірми Microsoft і Netscape висловлюють готовність до забезпечення сумісності з основними Web-технологіями, але не поспішають виконувати ці обіцянки. А поки ситуація не змінилася, розробникам доводиться відмовлятися від застосування простих і зручних WYSIWYG-редакторів на користь спеціальних засобів, що передбачають можливість ручного HTML-кодування. Далі зупинимося коротко на характеристиках поширених HTML-редакторів першої групи.

Коли фірма Sausage Software (Австралія) випустила HotDog, цей продукт майже одразу завоював лідируюче положення серед HTML-редакторів своєї групи. Його четверта версія крім власне HTML-редактора, призначеного для ручного кодування, містить цілий ряд додаткових інструментів (WYSIWYG-редактор, засоби адміністрування тощо), які слабо пов'язані з основним його модулем. На щастя, у п'ятій версії ці недоліки були усунуті, і HotDog став цілком зрілим і розвиненим засобом розробки електронних видань.

Версію редактора HotDog 5.1 цілком виправдано можна вважати найбільш простим і адаптивним до рівня знань користувача редактором цієї групи. Адреса для завантаження пробної версії: www.sausage.com. Після першого запуску редактор запитує, наскільки добре користувач знайомий з мовою HTML. Вибравши один з трьох можливих рівнів, а саме Beginner (початковий рівень), Intermediate (проміжний рівень) або Hardcore (верхній рівень), можна відразу починати роботу.

Інтерфейс рівня Beginner перетворює редактор в наставника, докладно і терпляче роз'яснював суть численних функцій і режимів редактора. Це тим більше важливо, оскільки в новій версії з'явилося чимало функцій, для освоєння яких потрібен час. Більш досвідчені користувачі можуть пропустити етап навчання, обравши інтерфейс одного з двох, що залишилися рівнів.

Головне вікно редактора HotDog містить лінійки інструментів і вбудованих функцій, які призначені для виклику програм-майстрів, макросів та інших допоміжних утиліт, що полегшують розмітку тексту і створення тегів. У головному вікні є область попереднього перегляду ROVER (Real-time Output ViewER), в якій вбудований браузер динамічно відтворює створюваний документі процесі його редагування.

Головне вікно можна настроювати. Наприклад, розробник здатний згорнути вікно перегляду і працювати тільки у вікні редагування, або, навпаки, розкрити область перегляду на весь екран, або динамічно перемикатися між цими двома режимами, причому редактор запам'ятовує налаштування головного вікна, обрану для кожного документа. Крім того, передбачені кошти настройки, які дозволяють будувати сторінки для екранів різного дозволу, а також виводять лінійки, що допомагають вирівнювати окремі елементи сторінки. Щоб зручніше перемикатися між різними частинами документа, можна використовувати закладки. На жаль, закладки не зберігаються після закінчення сеансу роботи з редактором.

Унікальною особливістю HotDog є функція фільтрації тегів. Натиснувши на кнопку Tag Filter, користувач відкриває вікно, що містить масу корисних відомостей: список всіх специфікацій мови HTML (від версії 2.0 до 4.0), спеціалізовані теги, події мови JavaScript та ін. Досить вибрати мишею потрібні технології або версії HTML, і редактор підсвітить всі несумісні з ними теги червоним кольором, указуючи на синтаксичні помилки. Це дуже зручна функція, яка полегшує роботу з варіантами HTML. При виділенні тега мишею з'явиться спливаюча підказка, яка містить пояснення дій, виконуваних даним тегом, а також вікно з переліком всіх допустимих параметрів і можливих закінчень тега.

Модуль Website підтримує колективну роботу в редакторі. Користувачі можуть працювати з різними елементами видань, не замислюючись про їх об'єднання. HotDog автоматично інтегрує всі використані у виданні елементи. Для прискореного редагування параметрів тегів передбачена функція Property Sheet, що відкриває на екрані вікно з описом параметрів кожного тега. За допомогою цієї функції можна також створювати макроси і клавіші швидкого виклику для будь-яких тегів. Є й засоби оптимізації, що прискорюють завантаження Web-сторінок. Наприклад, функція Bandwidth Buster не тільки визначає, скільки часу буде завантажуватися будь-яка Web-сторінка, але й автоматично перетворює її графіком у формат, зручніший для використання в Web.

З інших засобів підтримки можна відзначити редактор кнопок (Button Editor), який дозволяє накладати текст на кнопки і додавати до них деякі спеціальні ефекти. Добре організовані редактори таблиць і форм, є конвертери для перетворення звуку і зображення у формати потокового відео і аудіо RealAudio і RealVideo. У редакторі ретельно опрацьовані навіть другорядні функції, наприклад вибираючи колір для фрагментів сторінки, користувач може виділити область в будь-якій частині екрану, збільшити її і за допомогою віртуальної піпетки підібрати відтінок. Редактор автоматично знайде найбільш близький колір в палітрі браузера.

Крім HTML-редактора HotDog має ряд корисних додаткових продуктів: графічний редактор Paint Shop Pro, програму Interactor для роботи з мовою Dynamic HTML, утиліту перевірки гіперзв'язок Linkbot, а також інтегровані модулі (plug-in) SuperTool, що виконують різні додаткові функції.

Інтерфейс користувача HotDog відрізняється надзвичайно високою гнучкістю. Можна налаштовувати практично всі його елементи. Проте інтерфейс перевантажений інструментальними лінійками, тому відкривається досить повільно. Кожна викликається, відкриває своє вікно, і екран виявляється занадто переповненим. Користувач повинен ретельно налаштувати середовище розробки, щоб головне вікно редагування виявилося над інструментальними лінійками і спливаючими вікнами.

За різноманітністю функціональних можливостей редактор WebEdit дещо відстає від HotDog, проте містить практично всі основні засоби, які потрібні професійному розробнику електронних видань, і відрізняється зручним і простим інтерфейсом. Користувальницький інтерфейс ще більш нагадує Microsoft Word - ті ж інструментальні лінійки, розташовані між рядком меню і робочим вікном програми. Хоча інструментальні лінійки не можна настроювати, їх можна перегруповувати на свій розсуд і навіть перетворити в «плаваючі» палітри.

Одна з інструментальних лінійок редактора представляє собою набір списків, що розкриваються, містять теги і допоміжні функції. Так, при натисканні кнопки Font з'явиться список всіх доступних шрифтів, а клацання по кнопці Table запустить утиліту створення таблиць Таblе Builder. За допомогою кнопки Custom розробник може додавати власні теги, а редактор автоматично зіставить з цими тегами швидкі клавіші. Вибір будь-якого тега викликає діалогове вікно, що містить докладну інформацію про теге, а також про браузерах і версіях HTML, які його підтримують.

WebEdit виконує контроль синтаксичних помилок, що підтримує HTML 4.O. Численні функції-майстри допомагають створювати фрейми і форми в режимі WYSIWIG, перевіряти гіперзв'язки, складати зміст, імпортувати в таблиці інформацію з баз даних, додавати до електронного видання мультимедійні елементи (звук, відео, сценарії мовою JavaScript, анімацію і т. д.).

Однак основний документ з фреймами і документи в кожному кадрі потрібно відкривати і редагувати в окремих вікнах, що не дуже зручно. Однак це незручність в деякій мірі компенсується тим, що WebEdit - єдиний з HTML-редакторів, який дозволяє попередньо переглядати сукупності фреймів та сторінки з фреймами в головному вікні браузера.

Для колективної роботи призначений модуль управління проектами Project, а для публікації Web-сторінок на Web-сервері служить програма Web Publishing Wizard компанії Microsoft. Крім того, є вбудований FTP-клієнт, який полегшує роботу з віддаленим Web-сервером. На жаль, вбудована програма перегляду створюваних Web-сторінок підтримує тільки HTML 2.0, ніс WebEdit можна інтегрувати Microsoft Internet Explorer 3.01 (або більш старшу версію), а потім використовувати її як вбудованого браузера.

WebEdit Pro являє собою компактний редактор, не переобтяжений зайвими функціями, пробну версію якого можна завантажити з сайту www.softseek.com.

Редактор HomeSite з'явився на ринку в 1996 р. як умовно безкоштовний (shareware) продукт і швидко завоював успіх у розробників, що створюють Web-сторінки на платформі Windows. З самого початку цей редактор був орієнтований тільки на професіоналів, добре знайомих з Web-технологіями, що відрізняло його від більшості інших засобів розробки Web-сторінок.

У листопаді 1998 р. у продаж надійшла четверта версія даного HTML-редактора, яка відкриває розробникам доступ до новітніх Web-технологіям, таким як Dynamic HTML (DHTML), Cascading Style Sheets (CSS), Perl та JavaScript. З ряду інших професійних засобів підготовки Web-сторінок система виділяється наявністю візуального середовища розробки, яка забезпечує цілісність коду, завдяки чому підвищується продуктивність програмістів, що створюють і оновлюють Web-вузли. Розробники можуть швидко перемикатися між трьома режимами:

• ручне кодування на мовах HTML, DHTML, SMIL, Perl та JavaScript (режим Edit View);

• робота у візуальному середовищі розробки (режим Design View);

• перегляд Web-сторінок за допомогою браузера (режим Browse View).

Процеси створення і редагування HTML-коду і сценаріїв прискорюються за рахунок використання нових функцій, які з'явилися в четвертій версії HomeSite. Бібліотека визначень тегів Tag Definition Library дозволяє редагувати існуючі теги і додавати нові.

Коли розробник вводить код, на екрані виникає вікно підказки Tag Completion, що містить допустимі параметри вводиться тега (користувач може його і відключити). Нова функція Site View, що викликається через вікно Resource Bar, графічно показує ієрархічну структуру всього створюваного Web-сайту (включаючи Web-сторінки і інші елементи), а опція Tag Inspector відкриває швидкий доступ до всіх параметрів вибраного тега.

В HomeSite 4.0 передбачено безліч клавіш швидкого виклику функцій і тегів, але якщо розробнику їх не вистачає, він може задавати свої власні комбінації клавіш, що значно підвищує гнучкість середовища розробки. Існує додаткова можливість приписувати швидкі клавіші шаблонами та автоматизувати роботу програміста. Користувачеві досить створити шаблони, зіставити їх з певними тегами, ввести шаблони в потрібні місця, а потім натискати Ctrl-J - і всі шаблони автоматично замінюються на відповідні коди. Це істотно прискорює розробку та автоматизує процес розробки. Для створення складних елементів в HomeSite передбачені програми-майстра.

Користувальницький інтерфейс редактора HomeSite можна настроювати залежно від потреб, перетворюючи то в просте вікно редагування, то в розвинену середовище розробки. Для цього передбачено безліч допоміжних панелей, таких як вбудоване вікно попереднього перегляду, списки локальних файлів (із спливаючими списками часто використовуваних папок), переліки файлів віддаленого доступу, які можна зчитувати з віддаленого сервера і редагувати їх. Крім того, є панель, що містить мініатюрні зображення створюваних Web-сторінок, які можна буксирувати в вікно редагування.

Для розробників, що віддають перевагу режим WISIWYG, в четвертій версії HomeSite передбачений режим Design View. У ньому можна буксирувати об'єкти з однієї комірки таблиці до іншої, вирівнювати об'єкти, змінювати шрифти, готувати форми і виконувати інші дії візуального програмування з автоматичним формуванням HTML-коду. Однак, щоб скористатися цим режимом, необхідно попередньо встановити браузер MS Internet Explorer.

Російські розробники Web-вузлів по достоїнству оцінили HomeSite. Багатьом подобається те, що редактор забарвлює теги в різні кольори в залежності від їх приналежності до тієї чи іншої групи, а також можливість віддаленого доступу до будь-якого Web-сайту і автоматичної перевірки посилань. Експерти інформаційних служб ZdNet, WebWeek і CNet, незалежно один від одного проводили порівняння різних продуктів, назвали HomeSite 4.0 кращим HTML-редактором для професіоналів.

Ми зупинилися тільки на найпоширеніших типових редакторах першої групи, щоб отримати можливість орієнтуватися у їх розмаїтті і самостійно вибирати придатний для вирішення конкретного завдання, поставленого перед ними. До речі, різноманітну інформацію про редактора тегов HotDog і його численних версіях можна отримати на сайті фірми Sausage Software.

 

4. Загальна характеристика WYSIWYG-редактора Netscape Composer

Більшість користувачів добре знають браузер Netscape Communicator, але набагато менша їх частина знайома з потужним професійним редактором Composer з пакету Netscape Communicator. Нам здається, що цей редактор можна назвати типовим представником другої групи, тобто WYSIWYG-редакторів.

В інтерфейсі є секції меню і дві панелі інструментів: Composition Toolbar (інструменти для створення чого-небудь) і Formatting Toolbar (панель форматування).

До речі, перейти в режим редагування за допомогою Composer'a можна і з головного меню пакета - меню Communicator'a, вибравши в секції меню File команду New, а в ній - Blank Page (чиста сторінка). Секції меню пакета схожі на ті, які використовуються в редакторі Word 97 для роботи з HTML-документами за винятком двох додаткових: «Tools» (інструменти) і Communicator, причому остання дозволяє перейти до інших програм пакета Communicator. Секція Tools генерує додаткові інструменти, за допомогою яких можна здійснити перевірку орфографії, вставити в документ спеціальні символи, редагувати HTML-код і змінити використовувані в таблиці роздільники.

Взагалі, великий набір інструментів є важливою перевагою даного редактора. Для виведення панелей інструментів використовується команда «Show» секції меню View. Усього можуть бути викликані чотири таких панелі: Composition Toolbar, Formatting Toolbar, Floating Component Bar і Paragraph Marks. Так, створення і відкриття документів може виконуватися кнопками «New» і «Open» панелі Composition Toolbar, за допомогою кнопок «Preview» і «Print» можна переглянути електронний документ і потім роздрукувати його, кнопка «Publish» дозволяє виконати складну операцію, а саме, опублікувати електронний документ на певному сайті. Інструменти дозволять встановити зв'язки (Links) з іншими файлами, а також включити до складу електронного видання малюнок (Image), горизонтальну лінію (Н. Line), таблицю (Table) і провести перевірку (Spelling) підготовленого видання.

Нарешті, за допомогою інструмента «Target» створюються всередині електронного видання покажчики входу в документ, тобто щось подібне до закладок, на які можна переходити, використовуючи гіпертекстові посилання. Зокрема, можна відзначити заголовки розділів усередині документа, а на його початку створити зміст, що містить гіпертекстові посилання на ці закладки. Composer легко створює різні закладки. Встановивши текстовий курсор в потрібне місце, слід натиснути кнопку «Target». Composer виведе діалогове вікно, в якому слід назвати закладку. Після цього в призначеному місці з'явиться маленький значок з малиновою стрілкою - місце входу в документ. Тепер на це місце можна посилатися з будь-яких позицій в міру потреби.

Широкі можливості представляють і команди меню. Практично ці команди і контекстні меню, про які ми поговоримо пізніше, дублюють дію всіх інструментів. Ряд команд секції «Format» нагадують команди секції «Формат» редактора Word 97, однак є й додаткові можливості. Перші дві команди в ньому виконують ту ж роль, що і «Шрифт» в редакторі Word.

Колишню роль виконують команди «Style» і «Color. На їх відмінностях зупинимося докладніше. Перша - це палітра кольорів, яка використовується за умовчанням в браузері Netscape Communicator, і саме відображення цих кольорів без спотворення гарантується в браузері. Однак якщо їх різноманітність не задовольняє дизайнера HTML-видання, він може, натиснувши на кнопку «Other» (інші), викликати велику кольорову палітру, показану в нижній частині малюнка.

Це стандартна колірна палітра оболонки Windows. Поряд з набором основних і додаткових кольорів у ній присутній аналоговий фрагмент, який дозволяє вибрати будь-якої колірної відтінок безпосередньо на колірній площині або ж поставити цей відтінок за допомогою колірних координат у форматі HSB (Відтінок - Насиченість - Яскравість) або RGB (Червоний - зелений - синій), безпосередньо вводячи значення координат у відповідні рядки.

Більш широкі можливості в порівнянні з розглянутим у попередньому параграфі забезпечує команда «List» («Список»). У ній поряд з маркованим (Bulleted) і нумерованих (Numbered) списками, а також списком визначень (Description) є ще й дві інші команди: «Directory» та «Menu». Якщо перші три команди відповідають варіантам списків, розглянутих у другому розділі, то останні дві команди забезпечують організацію списків типу «Каталог» і «Меню». Для скасування будь-якого варіанта списку застосовується команда «None».

Команда «Paragraph» («Абзац») дозволяє оформити виділений фрагмент як Normal відповідно до однойменного стилю, Address, тобто контрольну адресу, Formatted, тобто форматовану, «Blockquote», тобто цитату, Description Title, тобто заголовок опису, і Description Text, тобто текст опису.

Інші команди доповнюють і спрощують можливості оформлення електронного видання. Так, команди «Increase Indent» і «Decrease Indent» дозволяють збільшити або зменшити відступ на фіксовану величину. До речі, ці ж операції можуть бути реалізовані і за допомогою відповідних інструментів палітри «Formatting Tools» (аналогічні засоби передбачені і в редакторі Word). Команда «Align» дозволяє вирівняти виділений фрагмент вліво, по центру і вправо. Додаткова команда «Heading» дозволяє оформити виділений фрагмент як заголовок певного рівня в тілі HTML-документа.

На закінчення зупинимося на використанні контекстних меню в цьому редакторі, які співзвучні останній групі команд секції «Format». У ньому містяться команди «Character Properties» (властивості шрифтових елементів), «Paragraph / List Properties» (властивості абзацу або списку, в залежності від того, який вибраний фрагмент документа), «Page Properties» (властивості сторінки). Кожній команді відповідає своє діалогове вікно.

Наприклад, першій команді відповідає діалогове вікно, у якому три вкладки: основна - Character, а також Link і Paragraph. У першій вкладці задається гарнітура, кегль, колір і оформлення шрифтових елементів. Дві інші вкладки в даному діалоговому вікні дозволяють оформити фрагмент тексту як покажчик посилання, а також оформити відповідним чином абзац, що містить даний фрагмент тексту.

Розглянемо також діалогове вікно Page Properties. Його основна вкладка General, яка активна на цьому малюнку, дозволяє задати розташування (електронна адреса або розміщення у файловій системі) і атрибути створюваного електронного документа, такі як найменування документа і його автор, а також набір ключових слів, що характеризує цей документ, і його класифікаційні характеристики. По суті, це та інформація, яка розміщується в тегу-контейнері <HEAD> HTML-видання. Інші вкладки дозволяють визначити колірний фон і багато інші елементи, які використовуються при оформленні сторінок (кольорове оформлення текстових елементів і фону видання), а також переглянути запис вихідного коду заголовної частини документа, інакше - переглянути теги метаінформації або атрибутів видання.

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | <== 10 ==> | 11 | 12 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав