Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Художня обробка дерева в Україні

Читайте также:
  1. Вибори в Україні
  2. Визначте причини проведення політики українізації в УРСР в 1920-ті – на початку 1930-х років та проаналізуйте її основні наслідки.
  3. Вимоги щодо новобудов викладені в розділі 8.4 Правил пожежної безпеки в Україні, (наказом МНС України від 19.10.04р. №126).
  4. Генеза, особливості та періодизація молодіжного руху в сучасній Україні
  5. Громадсько-культурний рух у Західній Україні в першій половині ХІХ ст. «Руська Трійця».
  6. Дайте порівняльну характеристику підходам до вирішення етнонаціональних проблем в Україні Центральною Радою, Гетьманським Урядом та Директорією УНР.
  7. Дайте характеристику системи вищої освіти в Україні.
  8. Державне управління в сучасній Україні є зразком невисокої ефективності.
  9. Дослідження виконавства на духових інструментах в Україні на сучасному етапі.
  10. Еволюція інтелектуальної власності в Україні

 

У народному мистецтві України існує виготовлення художніх предметів з дерева, які пов'язані з різьбленням. Особливо інтенсивне виробництво побутових речей, прикрашених різьбленим орнаментом, розвивалося на Полтавщині. Вже у XIX ст. воно мало тут масштаби та характер промислу. Тисячі родин щороку готували свою продукцію для продажу на ярмарках.

Сільнички та ступки, свічники, ложки та черпаки разом з різьбленими дошками, формами для кахлів та інших робіт в асортименті виробів, багато видів яких роблять й сьогодні. У мотивах різьблення геометричні паски, сонячні розетки складають основу оформлення різних предметів. Пряникові дошки мали рослинний орнамент. Досить складне їхнє різьблення в техніці контрельефу дозволило майстрам, починаючи з 1920-х років, спробувати свої сили й у дрібній пластиці, робота над якою також має своє продовження сьогодні. Приклад майстрів Полтавщини став імпульсом до розвитку традиційного ремесла з художньої обробки дерева й в інших областях України.

Однак найбільш відоме своїм оригінальним почерком та високим рівнем майстерності різьблення по твердих породах дерева, що виконується в Закарпатті. Вироби з горіха, бука, явора завжди були неодмінним атрибутом побуту гуцулів. Робили також й на продаж. В оформлення виробів включали не тільки орнаментальне різьблення, але й скульптурні зображення людських фігур.

Продовжуючи ці традиції, сучасні майстри роблять речі подарункового та сувенірного призначення, декоративні тарілки та скриньки. За формою вони не відрізняються великою складністю. Художню вартість речей складає дрібний, ювелірно виконаний орнамент. Він має багату фактуру, тому що самі елементи візерунка читаються як рельєф, піднятий над заглибленим тілом.

Тут відчувається незвичайна старанність при проробленні кожної деталі орнаменту. Малюнок різьблення оживлений кольором введених в орнамент бусин, пластин металу та перламутру. Уведення колірних та тональних акцентів в окремі частини орнаменту оживляє та зм'якшує строгість симетричних композицій, властиву цьому виду художніх виробів майстрів Закарпаття. Володіння різноманітними прийомами різьблення та високий рівень його виконання дозволяють майстрам працювати над портретами. Розширюючи асортимент декоративних виробів, вони пробують створювати ювелірні прикраси — брошки, намиста, пряжки, браслети, для яких дуже природна мініатюрність різьблення.




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав