Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Формування промислово-торгівельної буржуазії та робітництва. Зародження соціального протесту пролетарів

Читайте также:
  1. Cистема вправ для формування іншомовної комунікативної компетенції
  2. V. Формування знань учнів
  3. Аналіз формування, структури та динаміки фінансових результатів діяльності СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  4. В) Фондах соціального страхування.
  5. Види голосного читання, методика його формування.
  6. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування.
  7. Види роботи згідно статистичного звіту соціального педагога
  8. ВІДКРИТТЯ БАНКІВСЬКОГО РАХУНКУ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СТАТУТНОГО ФОНДУ ТОВ
  9. Військові суди, їхні повноваження, порядок формування
  10. Вікові закономірності формування мотиваційної сфери

Підприємцями в той період ставали як поміщики, так і новий прошарок капіталістів, які формувалися з купців, міщан, навіть селян. Про їх співвідношеннядає уявлення «Список фабрикантов и заводчиков Российской империи 1832 г.», куди по українських губерніях включено 645 підприємців, зокрема 40, 5 % – поміщики, 27, 8 % – купці, 23, 3 % – міщани, 2, 3 % – селяни. Невідомі складали 5 % власників, а представники інтелігенції та священників – 7 осіб.

На шлях підприємництва ставали аристократии. Так, граф Олексій Олексійович Бобринський (син Олексія Григоровича Бобринського –позашлюбного сина Катерини ІІ і Григорія Орлова) присвятив розвитку цукроваріння 30 років життя. Одружившись на фрейліні імператриці Марії Федорівні – Софії Самойловій, в її родовому маєтку в м. Сміла Черкаського повіту Київської губернії організував в 1838 р. цукрове виробництво. За десятиріччя у Черкаському і Чигиринському повітах побудував 6 цукрових, один рафінадний завод, один механічний завод сільськогосподарського обладнання. Водночас при заводах підприємець створював соціальну інфраструктуру – лікарняні відділення, відкрив центральну безкоштовну лікарню на 100 ліжок, виділяючи на її потреби 10000 крб ср. щорічно. Для дітей робітників відкривалися парафіяльні школи, піклувався церковними парафіями. О. О. Бобринський оновлював виробництво, сам ставав на місце пічника, машиніста, тесляра. З 40 його технологів 24 спеціалісти згодом стали вести самостійне підприємництво.

Вельми показовою була підприємницька доля династії Симиренків. У витоків стояв кріпак Степан Симиренко (1765 р.н.), який мав синів Хому, Федора та Авксентія. Федір одружився на Анастасії Яхненко, подружжя мало 22 дітей. Разом із синами Степаном, Кіндратом, Терентієм та тестем Яхненком він заснував в 1815 – 1820 рр. фірму «Брати Яхненки – Симиренки», згодом, заробивши гроші, викупилися із кріпацтва, а незабаром стали членами гільдії купців. Колишні кріпаки торгували збіжжям, худобою, орендували млини, Мали шість крамниць в Одесі. На черкаських чорноземах вони поряд з цукроварнею О. Бобринського невдовзі побудували свою. Мліївська цукроварня спричинила появу біля себе цілого містечка. Поряд з цукровим виробництвом фірма мала безкоштовну лікарню на 150 місць, училище, недільну школу, бібліотеку, церкву, театр.

У першій половині ХІХ ст. значно активізувало промислову діяльність купецтво. На 1847 р. серед міських підприємств з купецьким походженням капіталів налічувалося 50 % від загальної кількості. Селяни теж ставали на шлях підприємництва, щоправда дрібного й середнього, привласнюючи млини, олійниці, крупорушки, салотопні, вовномийні, ткацькі та гончарні заклади. Наприкінці 30-х рр. ХІХ ст. лише з розряду державних селян України щорічно до купецької гільдії записувалося понад 200 чоловік.

Цікавий шлях у підприємництво здійснили Терещенки. Артемій Якович походив із козацького роду з села Локоть, звідки перебрався в м. Глухів, де разом із дружиною Єфросінією Григорівною (Стеслявською) почав торгувати спочатку з візка, потім в лавці прикажчиком купця. Незабаром він здобув прізвисько «Карбованець», а з часом став вдалим купцем, який торгував хлібом і лісом, став вкладати гроші в цукрову промисловість. Підприємцями стали й сини Терещенків: Микола, Федір та Семен. Микола розпочався торгівлю ще юнаком, представляв собою особистість виняткової цілеспрямованості і працездатності. Особливо вдалими були його посередницькі операції в торгівлі хлібом. Шукаючи нові ринки збуту, він став займатися чумакуванням: до Криму віз хліб, а звідти – сіль і рибу. Торгівельні капітали дали можливість М. Терещенку побудувати у Глухові великі амбари, розширити чумацьку торгівлю. Разом із братом Федором Микола створив одну з найбільших в імперії фірм «Товариство братів Терещенків», яке мало у власності понад 150 тисяч десятин землі та заводи в Київській, Подільській, Чернігівській, Волинській і Курській губерніях. ЦУкровий пісок і рафінад Терещенки експортували до Англії і Німеччини, Норвегії і Швейцарії, Афганістану, Китаю та Персії.

У 1851 – 1860 рр. Миколу Терещенка було обрано бургомістром Глухова, у 1860–1872 рр. – глухівським міським головою. Впродовж 20 років він займався земською діяльністю, освітою, благодійністю, охороною здоров'я тощо.

Майже порівну промисловців зосереджувалися на Правобережжі та Лівобережжі України. На Півдні України сили підприємців були ще слабкі. Найбільш численна група підприємців проживала у Волинській губернії, але з часом здала свої позиції. Найбільш типовими промисловцями були власники невеликих торгових чи промислових капіталів.

Соціальне становище робітництва було тяжким. Робочий день на заводах і фабриках тривав 12 – 17 годин на добу і не регулювався якимись законами. Це спричиняло появу різних форм соціального протесту: втечі з підприємств, скарги, прохання. В 1805 р. робітники друкарень Києво-Печерської лаври провели один із перших робітничих страйків з метою підвищення заробітної плати.

 

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав