Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Анкета досліджуваної дитини

Читайте также:
  1. А. Анкета Лаврентьева Г.П., Титаренко Т.М., с целью выявления тревожности у детей.
  2. Авторская анкета для учащихся по организации ими самостоятельной работы на уроках обществознания
  3. Анкета для родителей
  4. Анкета для социометрического исследования
  5. Анкета классного руководителя
  6. Анкета по виявленню учнів із девіантною поведінкою у класі
  7. Анкета по оценке уровня школьной мотивации
  8. Анкета родителя
  9. АНКЕТА СОЦІОНІКИ, САМОХАРАКТЕРИСТИКИ УЧНІВ
Прізвище та ім’я дитини  
Дата народження  
Адреса  
Батько (вік, професія)  
Мати (вік, професія)  
Брати і сестри (вік)  
Особливості під час вагітності матері  
Особливості при народженні дитини  
Вага і зріст при народженні  
Годування  
Поява зубів  
Сон  
Переважаючий емоційний стан  
Де виховується дитина (сім’я, ясла, дитячий будинок) і відколи  
Хто доглядає дитину  
Додаткові відомості  

 

У ході бесіди з батьками та безпосередніх спостережень дослідник вивчає досягнення дитини в різних сферах і заповнює шкалу оцінки психічного розвитку. Залежно від мети та характеру дослідження можна виокремити два варіанти заповнення шкали.

Варіант І. Якщо метою досліджень є вивчення динаміки психічного розвитку дитини, а самі дослідження проводяться систематично, то варто перевірити рівень засвоєння дитиною всіх показників шкали. В такому випадку календарний вік дитини суттєво не впливає на процедуру дослідження. Робота розпочинається з перевірки засвоєння показників першого мікроперіоду шкали оцінки психічного розвитку й триває доти, доки не будуть виявлені найвищі показники розвитку дитини в кожній зі сфер.

Варіант ІІ. Якщо метою дослідження є вивчення рівня психічного розвитку дитини на даний момент часу і таке дослідження проводиться лише один раз, то його можна розпочати з перевірки засвоєння показників того мікроперіоду, до якого найближче знаходиться показник календарного віку (КВ). Наприклад, показник календарного віку (КВ) досліджуваного 17 тижнів. Оскільки на шкалі такий мікроперіод не відображений, то діагностику варто розпочати з перевірки того, чи засвоїла дитина показники, які в нормі повинні бути в немовлят у 16 тижнів. Якщо в якійсь зі сфер дитина показник засвоїла, то варто перевірити, чи не засвоїла вона показник наступного мікроперіоду (20 тижнів). Дослідник має рухатися по шкалі вверх доти, доки не виявить найвищий показник, яким оволоділа дитина у визначеній сфері. Якщо дитина в якісь зі сфер не оволоділа показником для 16 тижнів, то варто перевірити показники мікроперіоду, який знаходиться в шкалі нижче (12 тижнів). Дослідник в плані перевірки має рухатися вниз по шкалі доти, доки не виявить найвищий показник, яким оволоділа дитина у цій сфері.

 

В. Манова-Томова пропонує використовувати спеціальні графічні позначки для відмітки про рівень засвоєння показників розвитку. Це дозволить досліднику побудувати індивідуальну криву психічного розвитку дитини та зіставити її з ідеальною кривою розвитку в віці немовляти чи в ранньому віці.

Навпроти кожної шкали є сітка, яка утворена горизонтальними лініями, що відокремлюють показники розвитку в різних сферах, і вертикальними лініями, що відокремлюють вікові мікроперіоди в тижнях (для немовлят) і місяцях (для дітей раннього віку). В цій сітці накреслена ідеальна крива розвитку, яка може бути реалізована лише у випадку, коли психічний та календарний вік дитини співпадають.

Якщо дитина засвоїла показник розвитку, дослідник заштриховує квадратик, який знаходиться в сітці навпроти цього показника, при цьому обов’язково враховує показник календарного віку, що зазначений у низу сітки. Таким чином заштрихований квадратик завжди знаходиться на перетині двох ліній „показник розвитку” та „показник календарного віку досліджуваного”.

Якщо дитина засвоїла показники розвитку, що відповідають її календарному віку, то заштриховані квадратики будуть співпадати з ідеальною кривою. Якщо в дитини пришвидшений психічний розвиток і вона засвоїла показники наступного мікроперіоду, то заштриховані квадратики будуть знаходитися зліва від ідеальної кривої. В тому випадку, коли дитина має уповільнений психічний розвиток і засвоює показники пізніше, ніж передбачено віковою нормою, заштриховані квадратики будуть знаходитися справа від ідеальної кривої розвитку.

Для відміток про рівень засвоєння показників розвитку можна використовувати й інші позначки, наприклад „ + ” або „ ü ”.

Зауважимо, що порівняльний аналіз індивідуальної та ідеальної кривої психічного розвитку можна зробити лише в тому випадку, якщо дослідження дитини проводяться систематично.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав