Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етапи психологічного консультування.

Читайте также:
  1. Вибір теми, етапи виконання та порядок захисту курсової роботи
  2. Виборчий процес та його етапи
  3. Визначте основні етапи трансформації територіального устрою і системи місцевого самоврядування
  4. Встановлення психологічного контакту
  5. Емоційна прив’язаність та етапи її становлення.
  6. Етапи визначення та відбору індикаторів
  7. Етапи комунікаційного процесу
  8. Етапи навчання у Давньому Римі
  9. Етапи педагогічного дослідження
  10. Етапи провадження слідчих дій

План

Етапи психологічного консультування.

Специфіка підготовки спеціаліста до зустрічі з клієнтом.

Умови ефективності консультативного процесу.

Література

Основна:

1. Айви А., Айви М., Саймен-Даунинг Л. Психологическое консультирование и психотерапия. Методы теории и техники: практическое руководство. - М., 2000 – 487с.

2. Кочюнас Р. Основы психологического консультирования. – М.: Академический проект, 1999.

3. Психологический практикум по консультированию: учеб. пособие / Г.И. Колесникова, Е.С. Берковченко, А.В. Волочай. – Ростов н/Д: Феникс, 2007. – 318с. – (Высшее образование).

4. Шнейдер Л.Б., Вольнова Г.В., Зыкова М.Н. Психологическое консультирование. Учебное пособие для студентов высших учебних заведений. Серия «Серебряная сова». – М.: Ижица, 2002. – 244с.

Додаткова:

1. Алешина Ю.Е. Индивидуальное и семейное консультирование. - М., 1997.

2. Венгер А.Л. Психологическое консультирование и диагностика. Практическое руководство. Часть 1. – 4-е изд. – М.: Генезис, 2007. – 160с.

3. Макшанов С.И., Хрящева Н.Ю. Психогимнастика в тренинге. – СПб., 1993.

4. Меновщиков В.Ю. Введение в психологическое консультирование. – М.: Смысл, 2000.

 

Вступ

Психологічне консультування є одним із видів надання психологічної допомоги людям, які потребують підтримки у вирішенні особистісних проблем, дотримується певної послідовності надання цієї допомоги для ефективного вирішення запиту клієнтів. Тому дотримання етапів психологічного консультування є однією із умов досягнення ефективного результату.

 

Етапи психологічного консультування.

Будь-який процес можливо представити у вигляді послідовних етапів, що змінюють один одного. Процес психологічного консультування не є виключенням. У кожного з дослідників в даній області своє бачення даного питання. Проте, здебільшого їх думки співпадають, створюючи впорядковану картину.

Так, наприклад, Алешина Ю.Е. виділяє чотири етапи консультування:

1) знайомство з клієнтом;

2) розпитування клієнта, формулювання і перевірка консультативних гіпотез;

3) коректувальна дія;

4) завершення бесіди.

В.Ю. Меновщиков співвідносить етапи консультування із стадіями основного методу психологічного консультування – інтерв'ю (від англійського interview – бесіда, зустріч). Даний термін багатозначний. Значення, в якому він застосовується в психологічній практиці, - спосіб отримання соціально-психологічної інформації за допомогою усного опитування.

Стадії інтерв'ю:

a. встановлення контакту;

b. збір інформації («У чому проблема?);

c. усвідомлення бажаного результату («Чого саме ви хочете?»);

d. вироблення альтернативних рішень («Що ще можна зробити з даного приводу?»);

e. узагальнення результатів.

Р. Мей не подає чіткого поділу процесу консультування на етапи. У його роботі «Мистецтво психологічного консультування» він поданий достатньо умовно і осмислюється як «кроки»:

«Читання характеру» - встановлення контакту, досягнення рапорту.

«Головна частина зустрічі – сповідь, стадія, на якій клієнт має можливість виговоритися».

«Трансформація» (зцілення) - «завершення і мета всього процесу».

У Немова Р.С. консультативний процес має п'ять етапів:

Підготовчий етап – 20-30 хвилин. На цьому етапі консультант вивчає документацію клієнта, підбір літератури з проблеми, виробляє план проведення консультації.

Настроювальний етап – 5-7 хвилин. Зустріч клієнта, встановлення контакту.

Діагностичний етап – 60 хвилин (іноді 4-6-8 годин). Проводиться діагностика особистості клієнта, наявність у нього ресурсів для вирішення проблеми, а також ресурсів, яких бракує. Даний етап включає також сповідь клієнта.

Рекомендаційний етап. На ньому відбувається, на основі отриманої інформації, розробка алгоритму вирішення проблеми. Пошук алгоритму здійснюється психологом-консультантом спільно з клієнтом і займає за тривалістю 40-60 хвилин.

Контрольний етап – 20-30 хвилин. Психолог-консультант і клієнт домовляються про способи контролю за реалізацією знайденого алгоритму. У разі потреби може бути призначена додаткова зустріч.

Таким чином, загальний часовий відрізок зустрічі займе від двох-трьох до десяти-дванадцяти годин.

Ф. Бурнард пропонує наступну структуру.

Початок роботи. Зустріч консультанта з клієнтом. Знайомство. Також на цьому етапі вони повинні обговорити такі питання як: частота зустрічей; час, в який проходитимуть зустрічі; час завершення відносин; питання конфіденційності.

Вступна бесіда. Надання фахівцем психологічної підтримки клієнтові, зняття психологічних бар'єрів, отримання особистих відомостей про клієнта.

Визначення наявних проблем. Докладніше отримання інформації про суть проблеми клієнта, фокусування уваги на реальних проблемах.

Прийняття емоцій. Коли клієнт в процесі консультування починає усвідомлювати свої реальні проблеми, він, як правило, виявляється у владі сильних емоційних переживань. Зокрема, численні міжкультуральні експерименти довели існування семи універсальних емоційних проявів на обличчі: гнів, огида, страх, радість, смуток, здивування, презирство. До основних видів негативних емоцій, які зазвичай пригнічуються або ховаються, можна віднести: гнів, страх, печаль, збентеження, агресію. Завдання консультанта на даному етапі – дати клієнтові можливість відреагувати дані емоції. Це відбудеться, якщо консультант продемонструє клієнтові безоціночне прийняття його переживань. Подібні переживання, звільняючи пригнічувані емоції, є важливим психотерапевтичним чинником. Щоб убити дракона – потрібно подивитися йому в очі.

Визначення можливих рішень. Консультант надає допомогу клієнтові у визначенні стратегії вирішення проблеми. Більшість дослідників в області консультування відводять активну роль на даному етапі клієнтові, припускаючи, що саме він повинен займатися знаходженням можливих шляхів вирішення своєї проблеми. Безумовно, що перш ніж буде вироблений алгоритм, необхідно ініціювати клієнта на пошук найбільшого числа можливих вирішень ситуацій.

Узгодження плану дій. На даному етапі відбувається кристалізація плану досягнення мети. Корисним буде прийом запису отриманого плану в двох екземплярах, один з яких залишається у консультанта, інший передається клієнтові. Головне, щоб план був реально здійсненним і вписувався в соціальний контекст життя клієнта.

Реалізація плану. Даний етап процесу консультування виконується клієнтом самостійно. В окремих випадках, якщо того вимагає специфіка особистості клієнта, з ним може бути досягнута домовленість про додаткову зустріч з метою надання клієнтом звіту про отримані результати.

Як видно з вищенаведених алгоритмів консультативного процесу, його основні етапи в деяких моментах ідентичні, а в деяких – збігаються з окремими психологічними процедурами.

Інтеграційна модель консультативного процесу (Колесникова Г.І.).

Перший етап. Початок роботи. Включає такі компоненти, як: зустріч клієнта, знайомство, встановлення контакту.

Другий етап. Збір інформації. Мета даного етапу полягає в діагностиці особистості клієнта (бесіда, спостереження, тести), визначенні ресурсів клієнта, прояснення суті проблеми.

Третій етап. Стратегічний: визначення можливих шляхів вирішення проблеми, узгодження плану дій, визначення способів контролю за реалізацією наміченого плану.

Четвертий етап. Реалізація плану клієнтом. Виконується клієнтом самостійно, без участі фахівця.

Кожному етапу консультування відповідають певні процедури і техніка, застосування якої сприяє максимальному досягненню успіху психологічної консультації.

Під процедурами в психологічному консультуванні прийнято розуміти групи прийомів ведення фахівцем клієнта, об'єднані за цільовим призначенням, за допомогою яких вирішується одне із завдань даного етапу.

Кожній процедурі відповідають певні техніки – спеціальні прийоми, вживані консультантом для вирішення завдань процедур на кожному з етапів психологічного консультування.

Однією з особливостей даного виду психологічної допомоги є те, що консультант має можливість заздалегідь підготуватися до зустрічі з клієнтом. Підготовка до зустрічі з клієнтом складається з певних етапів етапів.

Висновки до 1-го питання

Будь-який процес можливо представити у вигляді послідовних етапів, що змінюють один одного. Процес психологічного консультування не є виключенням. У кожного з дослідників в даній області своє бачення даного питання. Проте, здебільшого їх думки співпадають, створюючи впорядковану картину.

 

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 277 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== 1 ==> | 2 | 3 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав