Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Мікроклональне розмноження рослин.

Читайте также:
  1. Методика і техніка мікроклонального розмноження рослин.
  2. Можливі ризики від вивільнення та використання трансгенних рослин.
  3. Причини значного поширення трансгенних рослин.
  4. Розмноження бджіл
  5. Розмноження і розсилання (відправлення) документів
  6. Способи вегетативного розмноження рослин
  7. Статева система і органи розмноження.

Вирішення проблеми швидкого розмноження нових сортів стало можливим з використанням біотехнології, зокрема мікроклонального розмноження рослин. Цей напрямок дослідження вважається досить повно вивчений і широко використаний у виробництві. Навіть введений спеціальний термін біотехнологія в насінництві. Проте, і останнім часом при розмноженні рослин з використанням біотехнологічних методів запропоновано ряд нових підходів.

Клітини в складі тканин виконують певні вузько спеціалізовані функції, а тому реалізація їхньої тотипотентності не відбувається. Вона подавляється факторами і умовами, які мають місце у материнської рослини. Водночас, при виділенні однієї або групи рослинних клітин у них здатність регенерувати у цілі рослини проявляється.

мікроклональне розмноження це безстатеве вегетативне розмноження, при якому зберігається генетична однорідність садивного матеріалу.

Цінність методу у можливості розмноження видів рослин, які важко піддаються цьому, поширенні видів, що знаходяться в поодиноких екземплярах, при розмноженні стерильних генотипів, збереженні оптимального поєднання спадкових факторів і, безумовно, при використанні для задоволення практичних потреб у швидкому розмноженні сортів, цінних форм, видів тощо.

Іншим цінним напрямком використання біотехнології в насінництві є можливість звільнення, матеріалу який вирощується від різних хвороб, особливо вірусних.

З використанням методу вдається перервати спокій рослин і проводити розмноження впродовж цілого року, що, безумовно, надзвичайно позитивно відбивається на коефіцієнті розмноження.

Залежно від клітин, тканин, які використовуються для мікроклонального розмноження можна отримати різний матеріал. Наприклад, клітини, тканини, які активно діляться обумовлюють утворення калюсу з наступною диференціацією в процесі ембріогенезу (формуються ембріоїди). Якщо для мікроклонального розмноження використовуються недиференційовані клітини, тканини, то відбувається процес дедиференціації.

Враховуючи біологічні особливості видів рослин для кожного з них відпрацьовуються конкретні методики розмноження для досягання оптимальних умов їх вирощування. Крім цього, важливу роль відіграють особливості експланта і проходження основних процесів, які обумовлюють отримання регенеранта і садивного матеріалу.

Наукоємні підходи застосування біотехнології.

На думку численних вчених перша половина ХХІ століття характеризуватиметься переважаючим розвитком біотехнологічних наук. Серед них далеко не останнє місце займатиме біотехнологія. В першій частині лекції зупиняюсь коротко на відносно нових наукових підходах застосування біотехнології.

Про _ Генна інженерія вперше згадали в 700-х роках минулого століття, коли вдалося in vitro створити першу рекомбінантну ДНК. З допомогою штучних "Липучі" кінці вдалося об’єднати частини ДНК трьох біологічних об’єктів: онковірусу мавпи SV40, частину геному Бактеріофага λ (лямбда) і гену лактозного оперону кишкової палочки. Особливо цінним є те, що бактеріальна клітина набула здатності виробляти тваринний гормон соматостатин.

Основними етапами генної інженерії є: виділення з клітин генів або синтез їх в штучних умовах; копіювання і розмноження цих генів.; одержання рекомбінантних молекул ДНК, виділених із чужорідних організмів; перенесення їх у клітину або організм.

Іншим важливим напрямком біотехнології є Клітинна інженерія. При цьому рівень, на якому виконуються дослідження вищий – клітинний, а не генний. Тут можна виділити два основні напрямки досліджень: соматична (парасексуальна) гібридизація і клітинна селекція. При соматичній гібридизації відрізняють такі етапи: відокремлення клітин від тканини; руйнування їх оболонки; злиття протопластів; утворення спільної оболонки. Основу клітинної селекції складає клітинна різноякісність тканин. Розбиваючи тканини на окремі клітини і вирощуючи їх на селективних середовищах вдається виділити такі, які мають відмінні ознаки від вихідної форми. Потім з таких клітин формують організми.

Ще на вищому рівні виконуються роботи з клонування рослин. Використовуючи як вихідний матеріал тканини з особливою характеристикою (наприклад, безвірусну меристему) можна не лише механічно розмножувати сорт, гібрид, але і отримати матеріал з додатковою характеристикою.

Крім глобальних напрямків біотехнологія в сьогоденні вирішує багато практичних питань.

 

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 84 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | <== 14 ==> | 15 | 16 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав