Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття та склад земель сільськогосподарського призначення.

Читайте также:
  1. A)цена реализации товара, складывающаяся на рынке
  2. III. Порядок расчета размера ущерба от деградации почв и земель
  3. IІІ. Вимоги, пропоновані до водолазного складу.
  4. Quot;Поняття особистості визначає людського індивіда як члена суспільства, узагальнює інтегровані в ньому соціально значимі риси" (І. С.Кон).
  5. Агроландшафты. Деградация земель. Альтернативное и адаптивное земледелие.
  6. Административная и уголовная ответственность за земельные правонарушения
  7. АДМИНИСТРАТИВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЗЕМЕЛЬНЫЕ ПРАВОНАРУШЕНИЯ
  8. Административная ответственность за нарушение земельного законодательства.
  9. Административная ответственность за нарушение земельного законодательства.
  10. Административная ответственность за нарушение правил пользования земельными участками.

План лекції.

 

1. Загальні засади правового регулювання земельних відносин в сільському господарстві.

2. Поняття та склад земель сільськогосподарського призначення.

3. Оренда землі в сільському господарстві: поняття і юридичні ознаки.

4. Поняття права на земельну частку (пай).

5. Законодавство України про охорону довкілля в сільському господарстві.

6. Охорона ґрунтів, надр, вод, тварин, рослин і атмосферного повітря в сільському господарстві.

7. Правове регулювання меліорації земель.

8. Поняття хімізації сільського господарства.

 

Загальні засади правового регулювання земельних відносин в сільському господарстві.

 

Земельні відносини в Україні регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Земельним кодексом (ЗК) України та іншими нормативно-правовими актами.

Суспільні відносини, що виникають у зв'язку з використанням зе­мель сільськогосподарського призначення, врегульовано статтею 13 Конституції України.

Земельний кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 25 жовтня 2001 р., а саме стаття 22 (глава 5 «Землі сільськогосподар­ського призначення») до земель сільськогосподарського призначен­ня відносить землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфра­структури або призначені для цих цілей.

Стаття 23 ЗК України встановлює пріоритетність земель сільсько­господарського призначення. Землі, придатні для потреб сільського господарства, повинні надаватися насамперед для сільськогосподар­ського використання. Визначення земель, придатних для потреб сільського господарства, провадиться на підставі даних державного земельного кадастру.

 

Поняття та склад земель сільськогосподарського призначення.

 

У відповідності із статтею 28 ЗК України землі сільськогосподар­ського призначення на праві власності можуть належати сільсько­господарським підприємствам як суб'єктам аграрного підприєм­ництва. Права власності на землю цих підприємств набуваються шляхом внесення до статутного фонду земельних ділянок їх заснов­ників та придбання земельних ділянок за договором купівлі-продажу, дарування, міни та за іншими цивільно-правовими угодами. Стаття 79 ЗК України визначає, що земельна ділянка - це час­тина земної поверхні з установленими межами, певним місцем роз­ташування, з визначеними щодо неї правами.

Питання прав власності на землю регулюються главою 27 «Право власності на землю (земельну ділянку)» ЦК України, який набрав чин­ності з 1 січня 2004 р.

Землі сільськогосподарського призначення перебувають у вико­ристанні сільськогосподарських товаровиробників як суб'єктів аг­рарного права, яким належать відповідні земельні права та на яких покладаються відповідні земельні обов'язки, що, разом узяте, стано­вить зміст правомочностей кожного з цих суб'єктів. Належне вико­ристання наданих йому земельних прав і виконання земельних обо­в'язків спрямовано на досягнення тих цілей, заради яких їм надають­ся сільськогосподарські угіддя.

Основною правомочністю керівників сільськогосподарських під­приємств та їхніх працівників слід вважати досягнення тих цілей, за­ради яких сільськогосподарському підприємству надаються землі сільськогосподарського призначення.

Досягнення цілей кожним підприємством пов'язується з додер­жанням ним сівозмін, запобіганням посиленню процесів водної та вітрової ерозії, формуванням нових землеволодінь і землекористувань з урахуванням інженерної та соціальної інфраструктури, вжит­тям заходів проти ерозії ґрунтів, недопущенням втрат гумусу, азоту, фосфору, калію, забезпеченням поливу зрошуваних земель, раціо­нальним використанням ґрунтів.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | <== 9 ==> | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав