Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Відкриття Китаю

Читайте также:
  1. Визначити пакет документів, необхідний для відкриття поточного рахунку юридичній особі
  2. ВІДКРИТТЯ БАНКІВСЬКОГО РАХУНКУ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СТАТУТНОГО ФОНДУ ТОВ
  3. ВІДКРИТТЯ РАХУНКУ В БАНКУ
  4. Найменування цілей, які уражаються вогнем артилерії, та їх характер, що вказується в командах на відкриття вогню
  5. Освіта і наука XIXст. Відкриття університетів у Харькові, Києві, Одесі та їх роль у становленні української інтелігенції. Діяльність українських громад.
  6. Політико-правові вчення Давнього Китаю
  7. Правові наслідки відкриття провадження у справі

Культура Давнього Китаю сформувалась у III тис. до н.е. і роз- вивається майже безперервно протягом 5 тис. років. Китайський етнос створив особливий тип культури, що відрізняється від куль- тури інших народів. Соціальна етика та адміністративна практика тут завжди відігравала більшу роль, ніж містика та індивідуаліс- тичні пошуки спасіння. Найбільшими, загальновизнаними проро- ками тут вважалися ті, хто вчив жити гідно відповідно до прийнятої норми. Жити заради життя, а не заради блаженства на тому світі чи спасіння від страждань. Не релігія як така, а, перш за все, ритуа- лізована етика формувала обличчя традиційної китайської куль- тури. Важливою рисою стародавньої китайської культури було, на відміну від європейської, не досягнення практичних цілей, а осо- бисте самовдосконалення людини.

 

Характерними особливостями китайської культури висту- пають: традиціоналізм – орієнтація на підтримку способу жит- тя предків, на підпорядкування індивіда соціальному порядку; релігійно-поетичне ставлення до природи, що була предметом поклоніння; китайська церемонія – наявність фіксованих норм по- ведінки і мислення, що склалися на основі культу древності, і які

 

були покладені в основу нового типу міської раціональної культу- ри; «розчиненням» релігійного начала в соціальному, що знайшло яскраве відображення в конфуціанстві. Докладніше про особли- вості конфуціанства див. у третьому розділі, присвяченому істо- ричним формам релігії.

 

Основними видами мистецтв у Китаї виступають архітектура, література, музика, живопис, прикладне мистецтво. Уже у XV

 

 

столітті до н.е. в Китаї існувала розвинена система ієрогліфічного письма, що нараховувала близько двох тисяч ієрогліфів. Надзви- чайно бурхливий розвиток китайської писемності характерний для перших століть нашої ери: так, у ІІ столітті число ієрогліфів складало більше 10 тис., у ІІІ столітті – більше 18 тис. Створення ієрогліфічної писемності дало можливість легко спілкуватися носі- ям численних мовних діалектів, що не розуміли усного мовлення, в письмовій формі. При імператорських дворах створюються великі бібліотеки. До початку І тис. до н.е. відносяться найбільш ранні пам’ятки давньокитайської літератури – «Книга пісень», що міс- тить близько 300 пісень і віршів, і «Книга змін».

 

Широко відомі стародавні китайські монументальні спору- ди – Великий канал, що будувався протягом багатьох віків, та Велика китайська стіна, будівництво якої здійснюється в період об’єднання країни в єдину централізовану державу 221-207 до н.е. і яка повинна була захистити Китай від зовнішніх ворогів.

 

У культурному житті Китаю важливу роль відігравали буддій- ські монастирі, котрі були прикрашені скульптурними зображен- нями Будди і буддійських божеств, імператорські палаци (у ІІІ столітті до н.е. їх було збудовано більше 700).

 

У VII-XVIII століттях основне місце серед інших видів мисте- цтва посів живопис, котрий відобразив преклоніння людей пе- ред красотами Всесвіту, природи. Самостійними жанрами були

 

«люди», «квіти-птахи», «гори-води», що стали традиційними на багато століть.

 

Давнім китайцям належать багато технічних винаходів: магніт- ний прилад – прародич компасу, водяний млин, перший у світі сей- смограф, спідометр, папір, книгодрукування, порох, фарфор тощо.

 

З наук бурхливо розвивалась астрономія, математика і медици- на. Так, вперше в історії людства тут був створений небесний гло- бус, що відтворював рух небесних тіл, складений каталог медичних книг, у яких були зібрані рецепти лікування багатьох хвороб, впер- ше китайці ввели поняття негативних чисел.

 

Культуру Стародавнього Китаю, що зберегла власну самобут- ність протягом тисяч років, можна по праву віднести до «вічних цивілізацій».




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | <== 8 ==> | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав