Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Господарсько-правова відповідальність у сфері аудиту.

Читайте также:
  1. Аналіз практичної діяльності вибраного Вами підприємства у сфері менеджменту.
  2. Аналіз практичної діяльності вибраного Вами підприємства у сфері менеджменту.
  3. Визначте напрям розвитку законодавства про державний контроль у сфері виконавчої влади
  4. Відповідальність
  5. Відповідальність аудиторів та аудиторських фірм.
  6. Відповідальність в формі відшкодування збитків
  7. Відповідальність в формі обмеження правоздатності
  8. Відповідальність в формі сплати штрафних санкцій
  9. Відповідальність за ненадання допомоги судну та особам, що зазнали лиха
  10. Відповідальність за порушення авторських прав в Інтернеті

Господарсько-правовою відповідальністю у сфері аудиту є майново-організаційні за змістом і юридичні за формою заходи впливу на учасників аудиторських правовідносин у разі вчинення ними господарського правопорушення у сфері аудиту.

Можна виділити такі форми господарсько-правової відповідальності у сфері аудиту:

1. Застосування штрафних санкцій. Їх стягнення повинно відбуватися у загальному для господарського права порядку, оскільки у сфері аудиторських правовідносин підстав встановлювати додаткові спеціальні правила ми не вбачаємо.

2. Відшкодування збитків. Застосування саме цієї форми відповідальності сприятиме, на наш погляд, підвищенню довіри до професії аудитора у цілому, однак, як і у попередньому випадку, підстав встановлювати додаткові спеціальні правила по відношенню до загального порядку, застосовуваного у господарському праві, ми не вбачаємо.

3. Оперативно-господарські санкції. Такими санкціями у господарському праві визначаються заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов’язання, що використовуються самими сторонами зобов’язання в односторонньому порядку. Характерною ознакою таких санкцій є передбачуваність їх господарському договорі. А оскільки їх перелік, закріплений у ГКУ, не є вичерпним, вважаємо, що у випадку невиконання чи неналежного виконання організаційних чи методологічних обов’язків учасники аудиторсько-виробничих правовідносин вправі застосувати будь-які визначені ними заздалегідь у договорі про надання послуг у сфері аудиту оперативно-господарські санкції.

4. Адміністративно-господарські санкції. Відповідно до ч. 1 ст. 238 ГКУ адміністративно-господарськими санкціями визнаються заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб’єкта господарювання та ліквідацію його наслідків, що застосовуються уповноваженими органами державної влади. Отже, всі заходи організаційно-правового характеру, що вживаються АПУ та іншими суб’єктами організаційно-господарських повноважень, за своєю правовою природою є адміністративно-господарськими санкціями.

Відомо, що відповідно до ч. 2 ст. 238 ГКУ адміністративно-господарські санкції можуть бути встановлені виключно законами. Водночас при здійсненні аудиторської діяльності суб’єкти організаційно-господарських повноважень застосовують такі заходи впливу до виконавців послуг у сфері аудиту як попередження про допущення ним порушень правил здійснення аудиторської діяльності; виключення аудиторських фірм (незалежних аудиторів) із відповідних аудиторських реєстрів; попередження про можливе виключення із згаданих аудиторських реєстрів; зупинення чинності сертифіката аудитора, а також анулювання чинності сертифіката аудитора.

Вважаємо, що перераховані вище заходи впливу на виконавців послуг у сфері аудиту за своєю правовою природою є господарсько-адміністративними санкціями. Як вже зазначалося, що ч. 2 ст. 238 ГКУ адміністративно-господарські санкції можуть бути встановлені виключно законами. Однак перераховані нами вище види санкцій ні в ГКУ, ні у Законі про аудит не передбачені, а відтак вважаємо необхідним доповнити статтю 22 Закону про аудит частиною 5 такого змісту: «До аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають аудиторські послуги, можуть бути застосовні адміністративно-господарські санкції у вигляді попереджень виконавців послуг у сфері аудиту про припинення порушень здійснення аудиторської діяльності, зупинення чи анулювання чинності відповідних сертифікатів аудиторів, а також виключення аудиторських фірм (незалежних аудиторів) із відповідних аудиторських реєстрів.».

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | <== 13 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав