Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вправа 2. Розподіліть речення на дві групи: 1) зі вставними словами; 2) без вставних слів. Розставте розділові знаки.

Читайте также:
  1. IV. Правовое государство и его признаки.
  2. В сферу правового регулирования должны входить те отношения, которые имеют следующие признаки.
  3. Вивчення однорідних членів речення
  4. Вид, его признаки. Многообразие видов. Редкие и исчезающие виды растений и животных, меры их сохранения. Назовите известные вам редкие и исчезающие виды растений.
  5. Вопрос 3. Природа и сущность государства его основные признаки.
  6. Вопрос 33. Понятие генотип, фенотип, наследственные признаки. Характеристика аллельных и неалелльных генов
  7. Вправа 1. Випишіть речення з підрядними порівняльними і складіть до них схеми. Поясніть відмінність від порівняльних зворотів.
  8. Вправа 3. Перебудуйте подані речення так, щоб невідокремлені означення стали відокремленими.
  9. Вправа 6. Утворіть словосполучення від поданих попарно слів. Яку функ­цію вони виконуватимуть?

1. Поїдемо певно човном (М. Коцюбинський). 2. Роби ревно й ходи певно (Нар. творчість). 3. На щастя літак ішов по курсу майже на схід (М. Шумило). 4. Відчиняли люди широко ворота поливали на щастя дорогу щоб завжди таким багатим був двір (1. Цюпа). 5. Матроси знов узялися за лопати. Під першим шаром спочатку пішла солонцювата жирна глина з різким запахом нафти і нарешті вугільний шар (3. Тулуб). 6. Нарешті далеко праворуч як легкі рожеві птахи злетіли в повітря три ракети (М. Ткач). 7. Вітер здавалось дужчав принаймні очерет шумів так що заглушив навіть думки (М. Коцюбинський). 8. Біліло небо білястим здавалося тонко вібруюче повітря (О. Гончар). 9. А може застудився він в дорозі... (Л. Забашта). 10. Ніхто окрім митця не може пізнати краще оточуючий світ (Д. Вишньова).

Вправа 3. Поставте розділові знаки при вставних словах, слово­сполученнях і реченнях. Зробіть фонетичний розбір виділених слів.

1. А я піснями біль тамую. Увечері бувало сидимо, ― задумаюсь, затихну, засумую (В. Симоненко). 2. Вершники здавалось зрослися з підібраними грудастими кіньми (М. Стельмах). 3. Певно не малий час минув, поки люди затвердили вигуки, навчилися розуміти їх, поки ті зразки-вигуки почали викликати однакові враження... (П. Мирний). 4. У кожному ділі є свої майстри і своє так би мовити натхнення (О. Гончар). 5. І може стало десь боляче всесвіту? (Ю. Сердюк). 6. А за дверима така ніч і мабуть зоряна (А. Головко). 7. Пісня здавалось бриніла вже в ньому (М. Коцюбинський). 8. Не можна кажуть людині помолодшати, а подобрішати завжди можна (О. Гончар). 9. Іванов прощається з дружиною звичайно як і біль­шість простих людей, що йдуть на війну (О. Довженко). 10. На превеликий жаль у мене нема знайомих в Кишиневі (М. Коцюбинський).

Вправа 4. Доповніть речення розділовими знаками (комами, тире, дужками) і випишіть речення у дві групи: зі вставленими конструкціями і з відокремленими членами реченнями. Обґрунтуйте такий розподіл.

1. Нам потрібно робити все для того щоб турбота про розвиток рідної мови була набагато активнішою щоб школи наші маю на увазі і російські і українські жили здружено щоб між ними не почувалося нерівності... (О. Гончар). 2. І мені та й вам шановний! буде жаль і тужно і жахно розлучатися з сим світом (Б. Олійник). 3. А над ними з-під драного картузика волосся білявими житніми колосками (А. Головко). 4. А Ярема страшно глянуть по три по чотири так і кладе! (Т. Шевченко). 5. Хлопець успішно склав екзамени з усіх предметів у тому числі з української мови (Г. Тютюнник). 6. Нічний трамвай такий глибокий немов колодязь у зірках дрижав мінився на всі боки і дзвоном музику торкав (О. Забужко). 7. Жовте листя тремтячи і коливаючись тихо раз по раз сідало на землю вкриваючи її пишним золотим накриттям (Б. Грінченко). 8. Раста на погляд чужинця виглядає як шнурівка триколор традиційні барви або поєднання якихось інших доступних кольорів (Л. Дереш). 9. А він самотній уночі ще довго в вогнище дивився (А. Малишко).

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав