Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ТЕМА 4. КОМПОЗИЦІЯ ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ

Читайте также:
  1. Змістова композиція тексту
  2. Композиція сюжету
  3. Лінгвістична композиція
  4. МАЙСТЕРНІСТЬ УСНОГО ВИСТУПУ
  5. Складання тексту виступу.

1.Успіх будь-якого публічного виступу забезпечує ретельна підготовка, що надає також упевненості мовцеві.

Композиція – це побудова тексту, спосіб розташування компонентів (складових тексту – вступу, міркування, висновків тощо). Виділяють три основні типи композиційної побудови тексту: лінійну, спіральну та кільцеву.

Лінійна – це така композиція, за якої частини тексту розташовані за чіткою логікою (зазвичай це – хронологічний розвиток подій).

Спіральна композиція – це спосіб побудови тексту, за якого основна думка виступу повторюється неодноразово. Але кожного разу збагачується новою інформацією.

Кільцева композиція – це спосіб побудови тексту, за якого перша та остання частини твору віддзеркалюють одна одну.

Схематично композицію будь-якого виступу можна подати на Мал. 4.

Мал. 4. Композиція усного публічного виступу

2. План – основа композиції виступу. Розпочинаючи роботу над композицією промови, необхідно перш за все визначити порядок викладу матеріалу, тобто скласти план.

Після вибору теми виступу рекомендують скласти попередній план майбутньої промови, що визначає конкретні питання виступу. Із перелічення цих питань і складається попередній план. Він допомагає цілеспрямовано підбирати літературу, а з неї – фактичний матеріал для виступу. Під час роботи з літературою план може змінюватись, але він буде сприяти цілеспрямованій роботі.

Після того, як зібрано фактичний матеріал, продумано тему, складається робочий план. Складання робочого плану допомагає краще продумати структуру виступу: які розділи промови перевантажені фактичним матеріалом, а які, навпаки, не мають прикладів; які питання слід опустити, оскільки вони менш суттєві для розкриття теми, а які додати. На основі робочого плану оратору рекомендується скласти основний план, до якого входять ті питання, що будуть висвітлені у виступі. Цей план пишеться не стільки для оратора, скільки для слухачів, щоб полегшити процес сприйняття промови.

3. Вступ – початок виступу.Промову треба починати або із суті справи, або із чогось цікавого, що приверне увагу. Вступ не повинен бути надто серйозним, надто сухим, надто довгим. Мета вступу полягає в тому, щоб стисло пояснити (зміст) завдання промови й акцентувати увагу на часткових питаннях, на яких промовець збирається зупинитись.

4.Основна частина – основа виступу. Основа виступу – це схема його основних положень, яка потім заповнюється деталями. Базовими принципами викладу основної частини є дотримання принципу «від простого до складного» та хронологічного принципу.

У виступі можна користуватися такими формами викладу: опис, розповідь, міркування,

Основними змістовими характеристиками гарного виступу є його об'єктивність, чіткість, образність, цілеспрямованість, підвищення напруги, що забезпечує увагу слухачів, повтор, несподіваність, змістова насиченість, стислість і гумор тощо.

5.Закінчення виступу складається здебільшого з двох частин:

1) узагальнення ключових думок.

2) підсумкова частина: наголошення на поставленій меті, заклик до виконання певних дій (залежно від характеру виступу).

Про наближення закінчення виступу слухачів треба повідомити. Це дещо загострить їхню увагу – вони захочуть послухати узагальнення й підсумки промови. Після цього промову треба закінчити за 2-3 хвилини.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 202 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> | 5 | 6 | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав