Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Державна система забезпечення єдинства вимірювань.

Читайте также:
  1. DSM — система классификации Американской психиатрической ассоциации
  2. ERP-система
  3. I Объективные характеристики (потребление материальных благ; продолжительность жизни; система образования; время труда; показатель преступности);
  4. Internet/Intranet-технологии в корпоративных информа­ционных системах.
  5. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  6. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  7. PDM-система
  8. PR как рационально структурированная система коммуникационного обеспечения деятельности организации
  9. V. Узагальнення і систематизація вивченого матеріалу
  10. V1: {{2}} Тема № 2 Финансовая система и финансовая политика.

Метрологічне забезпечення - це установлення та застосування науко­вих та організаційних основ, технічних засобів, правил та норм, необхідних для досягнення єдинства та точності вимірювань.

Головною метою метрологічного забезпечення є:

· підвищення якості продукції, ефективності управління виробницт­вом та рівнем автоматизації виробничих процесів;

· забезпечення взаємозаміни деталей та агрегатів, створення необхід­них умов для розвитку спеціалізації;

· підвищення ефективності науково-дослідницьких робіт, випробу­вань;

· забезпечення обліку та підвищення ефективності застосування ене­ргетичних ресурсів;

· підвищення ефективності міроприємств по діагностуванню та ліку­ванню хвороб, нормуванню та контролю умов праці та побуту людей, охбррнГлавколишнього' середовища;

· підвищення рівня автоматизації управління транспортом та безпеки його руху.

 

Досягнення мети потребує наукового, нормативно-технічного та техні­чного забезпечення.

Науковою основою метрологічного забезпечення є метрологія.

Технічними основами метрологічного забезпечення є:

· система Державних еталонів одиниць фізичних величин, яка за­безпечує від творення одиниць з високою точністю;

· система передачі розмірів одиниць фізичних величин від еталонів до всіх засобів вимірювань за допомогою зразкових засобів вимірювань та інших засобів повірки;

· система розробки, поставлення на виробництво та випуск в обіг робочих засобів вимірювань;

· система обов'язкових державних випробувань засобів вимірювань, призначених до серійного виробництва та ввозу із-за кордону партіями, що забезпечує єдинство засобів вимірювань при розробленні та випуску в обіг

· система обов'язкової державної повірки або метрологічної атеста­ції засобів вимірювань, яка забезпечує єдинство засобів вимірювань при їх виготовленні, експлуатації та ремонті.

Метрологічне забезпечення - встановлення та застосування наукових та організаційних основ, технічних засобів, правил та норм, необхідних для досягнення єдинства та необхідної точності вимірювання. Важливим уявлен­ням метрології є єдинство вимірювань та одностайність засобів вимірювань.

Головною метою є забезпечення одностайності засобів вимірювання., тобто стану засобів вимірювання, що вони відповідають відповідним нормам. Одностайність засобів вимірювань досягається шляхом виготовлення на під­приємствах стандартних засобів вимірювань та постійним наглядом за ними в подальшій їх експлуатації з метою недопустити застосування засобів вимі­рювань, що не задовольняють вимогам одностайності.

Поки допустима похибка застосовуємих засобів вимірювання є наба­гато меншою допустимого відхилення вимірюємого параметру або допус­тимої похибки вимірювання при виконанні вимірювань, досить переконатися тільки в полагодженні засобів вимірювання, При розвитку вимірювальної техніки та підвищенні вимог до точності вимірювань з'явилася задача не тільки виражати результати в узаконених одиницях (це досягається при од­ностайності засобів вимірювання), але й дооцінювати похибку кожного вимі­рювання на основі метрологічних характеристик засобів вимірювання. Такий стан вимірювань, при якому їх результати виражені в узаконених одиницях та похибки їх вимірювань відомі із заданою імовірністю, називається єдннством вимірювань.

Забезпечення єдності вимірювань потребує не тільки одностайності засобів вимірювань, але й нормування таких метрологічних характеристик, які дозволяють оцінювати похибки вимірювань в даних умовах, регламента­ції методик виконання вимірювань, обробки їх результатів та інше. Таким чином, забезпечення єдинства вимірювань потребує якісно нового рівня стандартизації як засобів вимірювань, так і методів їх застосування.

Правила та норми метрологічного забезпечення встановлюються в стандартах Державної системи забезпечення єдинства вимірювань (ДСВ), ДСВ - це комплекс установлених стандартами правил, положень, вимог та норм, що зазначають організацію та методику проведення робіт по оцінкам та забезпеченню точності вимірювань.

Основою управління одностайністю засобів вимірювання, які знахо­дяться в експлуатації, є метрологічний нагляд над засобами вимірювань, тобто діяльність органів метрологічної служби, що направлена на забезпе­чення одностайності засобів вимірювань.

Система метрологічного нагляду містить комплекс правил, положень та вимог технічного, економічного та правового характеру, що зазначує організацію та порядок проведення робіт по перевірці засобів вимірювань. Отже стає важливим забезпечення одностайності засобів вимірювань, починаючи з розробки, постанови на виробни­цтво та випуску в обіг до завершення миттєвого циклу.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав