Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лабораторна робота №2

Читайте также:
  1. III. Лабораторная диагностика гепатита С
  2. IV. Лабораторная диагностика гепатита В
  3. V. Практична робота.
  4. V. Практична робота.
  5. VI. Практична робота.
  6. АУДИТОРНА РОБОТА (90 хв.)
  7. Етапи трудового навчання у допоміжній школі.Профорієнтаційна робота з учнями допоміжної школи.
  8. Індивідуальна робота студента
  9. Індивідуальна робота студентів
  10. Індивідуальні завдання. Самостійна робота студентів

Тема:Кисломолочні продукти

Мета роботи: визначити у кисломолочних продуктах титрованої кислотності,активної кислотності рН,масової частки жиру.

1.Визначення титрованої кислотності у кисломолочних продуктах(кислому молоці,кефірі,ацидофільному молоці)

Посуд: конічна колба місткістю 150 або 250 см3, піпетки,бюретка

Реактиви: досліджуваний продукт, дистильована вода, 1 %-ий спиртовий розчин фенолфталеїну, р-н NаOH або KOH, 2,5 %-ий р-н сульфату кобальту.

Хід роботи

У конічну колбу місткістю 100 або250 см3 вносять 20 см3 дистильованої води, додають піпеткою 10 см3 продукту, переводятть залишки продукту з піпетки в колбу шляхом обполіскування піпетки сумішшю.Потім додають 3 краплі 1 %-ного спиртового розчину фенолфталеїну;суміш ретельно перемішують і титрують 0,1 моль/дм3 р-ном NаOH або KOH до появи слабо-рожевого кольору,відповідного контрольному еталону забарвлення,що не зникає протягом 1 хв.Кислотність, у градусах Тернера, дорівнює обєму водного розчину NаOH або KOH, витраченого на нейтралізацію 10 см3 досліджуваного продукту, помноженному на 10.Розбіжність між паралельними визначеннями не повинна перевищувати 10Т.Для виготовлення контрольного еталону забарвлення в колбу місткістю 150 або 250 см3 см3відміряють за допомогою піпетки 10 см3 молока,додають 20 см3 дистильованої води та 1 см3 2,5 %-ного р-ну сульфату кобальту.Еталон придатний для роботи протягом одного заняття.

2.Визначення титрованої кислотності у сметані

Посуд: склянка місткістю100 або 250 см3, скляна паличка,бюретка

Реактиви: сметана, дистильована вода, розчин фенолфталеїну, розчин NаOH або KOH

Хід роботи

У склянку місткістю100 або 250 см3 зважують 5 г сметани.Старанно перемішуютьпродукт скляною паличкою, поступово додають у нього30-40 см3 дистильованої води, 3 краплі розчину фенолфталеїну і титрують розчином NаOH або KOH до появи злегка рожевого забарвлення, яке не зникає протягом 1 хв.

Кислотність, у градусах Тернера, дорівнює об’єму водного розчину NаOH або KOH, витраченого на нейтралізацію 5 г продукту, помноженному на 20.

 

3.Визначення титрованої кислотності у кисломолочному сирі та виробах із нього

Посуд: порцелянова ступка,товкач,бюретка

Реактиви: досліджуваний продукт, дистильована вода, розчин фенолфталеїну, розчин NаOH або KOH

Хід роботи

У порцелянову ступку вносять 5 г продукту. Старанно перемішують і розтирають продукт товкачиком, додають невеликими порціями 50 см3 дистильованої води, нагрітої до 35-400С, 3 краплі розчину фенолфталеїну і титрують 0,1 моль/дм3 розчином NаOH або KOH до появи злегка рожевого забарвлення, яке не зникає протягом 1 хв.

Кислотність, у градусах Тернера, дорівнює об’єму водного розчину NаOH або KOH, витраченого на нейтралізацію 5 г продукту, помноженному на 20.

 

4.Визначення активної кислотності рН кисломолочних продуктів

Прилади: прилад типу рН-340 та іономір універсальний

Посуд: склянка

Реактиви: досліджуваний продукт,дистильована вода

Хід роботи

Близько 40 см3 кисломолочних продуктів відбирають у склянку, занурюють у неї електроди і через 10-15 с відраховують показання з приладу.

Для більш швидкого вмтановлення показань замірювання рН рідких молочних продуктів виконують при їх безперервному легкому збовтуванні. Результати вимірювання рН дають у вигляді середньоарифметичного значення з трьох замірювань. Відрахунок на приладі показань виконують після зупинки стрілки. Кожне вимірювання закінчується промиванням електродів датчика дистильованою водою.

 

Усереднені співвідношення величин рН і титрованої кислотності рідких кисломолочних продуктів наведені у таблиці.

Титрована кислотність,0Т Середнє значення рН у продукті
  5,38 5,37 5,3 5,04
  5,14 5,10 5,00 4,77
  4,94 4,82 4,73 4,55
  4,76 4,57 4,47 4,37
  4,60 4,36 4,28 4,23
  4,48 4,2 4,14 4,13
  4,36 4,08 4,02 4,05
  4,26 3,97 3,94 -
  - 3,88 3,88 -
  - - - -
  - - - -

 

 

5.Визначення активної кислотності рН кисломолочного сиру

Наважку кисломолочного сиру 60 г у пергаментному папері розтирають до однорідної консистенції. Потім у пробу вносять електроди датчика. Під час вимірювання потрібно ущільнювати пробу рукою та притискувати її до електродів.

Усереднені співвідношення величин рН і титрованої кислотності кисломолочного сиру наведені у таблиці.

 

  Титрована кислотність,0Т Середнє значення рН у кисломолочному сирі
Жирному(м.ч.жиру 18 %, вологість 64 % Дієтичному(м.ч.жиру 11 %, вологість72 %)
  - 4,54
  - 4,42
  - 4,33
  4,62 4,22
  4,48 4,12
  4,38 4,04
  4,48 -
  4,20 -
  4,13 -
  4,08 -
  4,04 -
  4,0 -

 

 

6.Визначення масової частки жиру в кисломолочних продуктах(кислее молоко, ацидофілін, кефір, ряжанка)

Прилади: жиромір, дозатор,центрифуга

Посуд: піпетки, водяна баня

Реактиви: сірчана кислота,досліджуваний продукт, ізоаміловий спирт

Хід роботи

У чистий молочний жиромір зважують 11 г продукту, приливають дозатором 10 см3 сірчаної кислоти густиною 1810-1820 кг/м3 та 1 см3 ізоамілового спирту..Жиромір закривають сухою пробкою,вводячи її трохи більше ніж наполовину в шийку жироміра.Потім жиромір збовтують до повного розчинення білкових речовин.Далі жиромір встановлюють пробкою вниз на 5 хв на водяну баню температурою 65±20С.Витягши жироміри з бані,їх встановлюють у патрони центрифуги робочою частиною до центру,розміщуючи симетрично один одному.При непарній кількості жиромірів в центрифугу поміщають жиромір,заповнений сірчаною кислотою та ізоаміловим спиртом в тому співвідношенні,що для аналізу,закривають кришку центрифуги та центрифугують.Центрифугування жиромірів проводять із швидкістю обертання не менше 1000 об/хв протягом 5 хв.Після центрифугування жироміри виймають з центрифуги та рухом гумової пробки регулюють стовпчик жиру так,щоб він знаходився в трубці зі шкалою.Ставлять жироміри пробкою вниз у штатив водяної бані(65±20С)на 5 хв,після чого швидко проводять відлік жиру.При відліку жиромір тримають вертикально,межа жиру повинна знаходитись на рівні очей.Рухом пробки уверх-вниз встановлюють нижню межу стовпчика жиру на цілій поділці шкали жироміра і від неї відліковують кількість поділок до нижньої точки меніску стовпчика жиру.Межа розділу жиру та кислоти повинна бути різкою.Стовпчик жиру в жиромірі – прозорим,світло-жовтим.За наявності кола буруватого або темно-жовтого кольору,а також різних домішок у жировому стовпчику аналіз проводять повторно.

 

7.Визначення масової частки жиру в сметані, кисломолочному сирі та виробах із нього

Прилади: жиромір, дозатор,центрифуга

Посуд: піпетки, водяна баня

Реактиви: сірчана кислота,досліджуваний продукт, ізоаміловий спирт,дистильована вода

Хід роботи

У чистий вершковий жиромір зважують 5 г продукту, додають 5 см3 води і по стінці злегка нахиленого жироміра приливають дозатором 10 см3 сірчаної кислоти густиною 1810-1820 кг/м3 (а для солодких сирних виробів – густиною 1800-1810 кг/м3)та 1 см3 ізоамілового спирту. Заповнюють жиромір на 4-5 мм нижче основи горловини жироміра Далі жиромір встановлюють пробкою вниз на 5 хв на водяну баню температурою 65±20С.Підігрівання жиромірів перед центрифугуванням на водяній бані виконують при частому струшуванні горловини до повного розчинення білкових речовин.Витягши жироміри з бані,їх встановлюють у патрони центрифуги робочою частиною до центру,розміщуючи симетрично один одному.При непарній кількості жиромірів в центрифугу поміщають жиромір,заповнений сірчаною кислотою та ізоаміловим спиртом в тому співвідношенні,що для аналізу,закривають кришку центрифуги та центрифугують.Центрифугування жиромірів проводять із швидкістю обертання не менше 1000 об/хв протягом 5 хв.Після центрифугування жироміри виймають з центрифуги та рухом гумової пробки регулюють стовпчик жиру так,щоб він знаходився в трубці зі шкалою.Ставлять жироміри пробкою вниз у штатив водяної бані(65±20С)на 5 хв,після чого швидко проводять відлік жиру.При відліку жиромір тримають вертикально,межа жиру повинна знаходитись на рівні очей.Рухом пробки уверх-вниз встановлюють нижню межу стовпчика жиру на цілій поділці шкали жироміра і від неї відліковують кількість поділок до нижньої точки меніску стовпчика жиру.Жиромір показує масову частку жиру в продукті у відсотках.Об'єм двох поділок шкали вершкового жироміру відповідає 1 % жиру у продукті.Відлік жиру проводять з точністю до однієї маленької поділки шкали жироміра.Розбіжність між паралельними визначеннями не повинна перевищувати 0,5 % жиру.За остаточний результат приймають середнє арифметичне двох паралельних визначень.

У сметані, яка містить більше 40 % жиру, і при масових визначеннях жиру у виробах із кисломолочного сиру беруть наважку продукту 2,5 г, води – 7,5 см3. В цьому випадку вміст жиру в продукті відповідає показнику жироміра, помноженному на 2.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ПРОИЗВОДСТВО ПРУЖИННОЙ ПРОВОЛОКИ | Технические требования | Методы испытаний | Определение глубины обезуглероживания по ГОСТ 1763-68 | Испытание проволоки на навивку по ГОСТ 10447-93 | ТЕХНОЛОГИЧЕСКАЯ КАРТА ИЗГОТОВЛЕНИЯ ПРОВОЛОКИ ПО ГОСТ 9389-75 | Добровольное подтверждение соответствия | Декларирование соответствия | СХЕМЫ СЕРТИФИКАЦИИ В СИСТЕМЕ ГОСТ Р | Створення колонок в Word 2007 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав