Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Політика підвищення ефективності контролю якості як функції управління гірничо-металургійним підприємством

Читайте также:
  1. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  2. Аналіз ефективності фінансових інвестицій
  3. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  4. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  5. Ауреліо Печчеї в книзі «Людські якості», аналізуючи сучасну екологічну кризу, пише, що це не криза природи, а криза відношення людини до природи. Чи поділяєте ви цю точку зору?
  6. Б. Задачі для самоконтролю
  7. Бюджет маркетингової програми, оцінка її ефективності та порядок контролю
  8. Види контролю
  9. ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ШКІРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НИЗУ ВЗУТТЯ
  10. Використання статистичних методів в сфері управління якістю. Основні інструменти контролю якості. Основні інструменти управління якістю.

Враховуючи значну насиченість металом світового ринку, жорстку конкурентну боротьбу, слід підкреслити, що сьогодні достойно конкурувати може тільки якісна продукція тапідвищення ефективності контролю як функцію управління. Якість сьогодні – це необхідна передумова сталої роботи підприємства завтра. Під таким гаслом має проходити робота кожного підприємства, яке хоче посідати гідне місце на внутрішньому і зовнішньому ринку. Це дуже добре розуміється керівництвом і всім трудовим колективом ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Особливе значення при цьому приділено впровадженню на підприємстві заходів щодо відповідності продукції і всього виробничого процесу вимогам міжнародних стандартів якості тапідвищення ефективності контролю.

Слід підкреслити, що в Україні продукція металургії обов’язковій сертифікації поки що не підлягає. Проте ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» добровільно сертифікував свою продукцію за допомогою незалежних сертифікаційних центрів:

- арматурний прокат для суднобудування сертифіковано Англійським Регістром Ллойда, французським Бюро Верітас і Германським Регістром Ллойда;

- катанка та довгий прокат для суднобудування сертифіковано російським Морським регістром судноплавства;

- прокатну продукцію сертифіковано в системі УКРСЕПРО;

- завершується сертифікація продукції підприємства норвезьким Бюро Верітас.

Велику увагу на підприємстві приділено системному вирішенню проблеми якості шляхом виконання вимог міжнародного стандарту якості ISO тапідвищення ефективності контролю. Варто зазначити, що з моменту появи стандартів ISO 9000 у 1987 році відповідну реєстрацію пройшло близько 250 тисяч організацій по всьому світу. Судячи з реакції, викликаної цією серією міжнародних стандартів, у який визначаються вимоги до систем управління якістю (Quality Management Systems QMS), багато хто вважає її найбільш значимою ініціативою подібного роду з числа запроваджених на початку 90-х років минулого сторіччя і спрямованих на підвищення якості створюваної продукції тапідвищення ефективності контролю. Одна з причин успіху ISO 9000 пояснюється тим, що процес сертифікації на відповідність вимогам стандарту ISO 9000 допомагає підприємству оптимізувати його господарські і виробничі процеси.

Стандарт ISO 9001 визначає вимоги, яким повинна відповідати система якості, щоб гарантувати постійну відповідність продукції і послуг вимогам замовника. Він розроблений Міжнародною організацією по стандартизації (ISO) для того, щоб підприємства могли використовувати його як основу при розробці власних систем якості тапідвищення ефективності контролю. Цей стандарт може застосовуватися в будь-яких організаціях, незалежно від виду діяльності, розміру, форми власності і т.д. Усього на відповідність йому сертифіковані системи якості близько 500.000 підприємств в усьому світі, у тому числі в Україні - більш 500. В даний час наявність системи якості, що відповідає цьому стандарту, стає обов'язковим атрибутом будь-якої успішної і стабільної компанії.

У 1994 році стандарт ISO 9000 піддався змінам, пізніше він був ще переглянутий докорінно, нова версія одержала найменування ISO 9001:2000. Як і його попередник, відомий за назвою ISO 9001:1994, стандарт ISO 9001:2000 являє собою ціле сімейство взаємозалежних стандартів. Нова версія складається з трьох документів різного призначення: ISO 9000, що визначає основні поняття і терміни; ISO 9001 - серце нового стандарту -визначає вимоги до нових систем, і ISO 9004, що представляє собою рекомендації з впровадження і що конкретизує ISO 9001.

 

 

В основі обох стандартів лежать різні моделі управління якістю тапідвищення ефективності контролю. Стандарт ISO 9001:1994 визначає вимоги до 20 ключових параметрів, що організація повинна дотримувати для надання якісних товарів і послуг своїм клієнтам. Спочатку даний стандарт розроблявся для виробничих підприємств, що випускають різні корисні предмети (прилади, пристрої, споживчі товари і т.п.), однак старий ISO 9000 використовувався й у сфері обслуговування, і в компаніях, орієнтованих на різні процеси. Головна мета – гарантувати покупцю, що сертифікована організація випускає вироби очікуваного рівня якості. Дотримування вимог стандарту ISO 9001:1994 сконцентровано в такому вислові: “Документуйте все, що робите; робіть те, що зазначено в документах, і будьте готові це довести”.

Модель управління якістю в ISO 9001:2000 інша. В основі лежить модель процесу (Process Model). При цьому ніякої орієнтації на конкретний тип виробників немає. Модель процесу управління якістю, відповідно до нового стандарту ISO 9001, складається з чотирьох розділів:

Розділ 1: Адміністративна відповідальність;

Розділ 2: Управління ресурсами;

Розділ 3: Виробництво продукції і/чи послуги;

Розділ 4: Вимір, контроль, аналіз, поліпшення.

Інші розділи ISO 9001 носять допоміжний характер. Розділи з номерами від 0 до 3 обґрунтовують вихідні передумови виникнення нової моделі, розділ 4 - Система управління якістю - являє собою введення в саму модель процесу управління якістю, що містить зобов'язання організації по створенню документальної системи управління якістю.

Всі вимоги до моделі процесу, викладені в чотирьох розділах нового стандарту, дані в більш загальній і менш наказовій термінології, ніж у попередній моделі. Менший ступінь конкретизації спрощує проходження стандарту підприємствам будь-яких видів діяльності.

У порівнянні з ISO 9001:1994, стандарт ISO 9001:2000 є значним кроком вперед. Основні його переваги полягають в наступному.

Врахування думки споживача (voice of the customer). Навіть поверхневий аналіз показує, який вплив відповідно до нового стандарту може мати споживач. Усе визначається двома факторами: Вимогами споживача на вході і Задоволенням споживача на виході. Організації знадобляться методи опису і контролю потреб і побажань споживача стосовно кожного замовлення, а також процеси і процедури виміру й аналізу ступеня задоволеності споживача.

Постійне поліпшення (continual improvment). Відповідно до ISO 9001:2000 для організації вже недостатньо просто вимірювати ступінь задоволеності споживача, потрібно буде підвищувати цей ступінь. Крім того, доведеться вимірювати й удосконалювати якість внутрішніх процесів. Постійне поліпшення - основне положення нової версії ISO 9000, споконвічно властиве моделі “Плануй-роби-перевіряй(контроль)-дій”.

Постійне поліпшення - одна з основних задач управління якістю. Постійне поліпшення уніфікованої категорії продукт/послуга з наступним підвищенням ступеня задоволеності споживача є суттю моделей Демінга (Deming) і системи комплексного управління якістю (TQM total quality management).

Із січня 1999 року на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»» була впроваджена й успішно функціонувала система забезпечення якості та контролью відповідно до вимог міжнародного стандарту EN ISO 9002:1994 технадзорного суспільства TUV NORD.

На підприємстві систему забезпечення якості було цілком перероблено відповідно до нових стандартів, прийнятих міжнародною організацією по стандартизації, в яких елементний підхід системи якості замінений принципом «процесного підходу», і трансформовано в Систему менеджменту якості тапідвищення ефективності контролю (СМЯ). 20 березня 2003 року відбулася офіційна церемонія вручення ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» сертифіката відповідності Системи менеджменту якості тапідвищення ефективності контролю за вимогами ISO 9001:2000 сертифікаційного суспільства TUV NORD.

Діюча на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Система менеджменту якості покликана забезпечити довіру не тільки до виробленої продукції або послуги, але і до самої організації. Центральним елементом СМК є Заява про політику в області якості. Політика в області якості передбачає повне задоволення вимог споживачів щодо якості продукції, яка їм поставляється. В умовах гострої конкуренції цін і якості робота ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» будується на основі концепції «нуль дефектів». Споживач є основною фігурою і змістом діяльності кожного працівника заводу. Системний підхід у управлінні якістю, що покладений в основу діючої СМК, дозволяє забезпечити якість тапідвищення ефективності контролю на всіх стадіях виробництва, а саме - від пророблення запитів, що надходять, і складання контрактів до відвантаження готової продукції з підприємства.

Для реалізації обраної системи якості управлінським персоналом розроблено і впроваджено чіткі письмові інструкції (стандарти, положення), у розрахунку на те, що кожен співробітник буде працювати відповідно до цих інструкцій і виконувати роботу правильно з першого разу відповідно до розроблених регламентів, при цьому забезпечуючи належну якість на кожнім етапі виробничого процесу.

Система менеджменту якості поширюється на всі підрозділи ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», що виконують закріплені за кожним з них елементи в СМК. Відповідальність за планування, впровадження і підтримку в працездатному стані Системи забезпечення якості покладена на директора по якості - Уповноваженого керівництва підприємства по якості.

Контроль функціонування Системи менеджменту якості здійснюється за допомогою регулярного проведення внутрішніх аудитів підрозділів заводу. Підсумки роботи заводу за місяць і квартал обговорюються на нарадах по якості. Щомісяця у всіх виробничих цехах проводиться аудит виконання технології. Щокварталу Генеральний директор проводить перевірку й аналіз функціонування системи якості. Для виявлення задоволеності споживачів якості одержуваної продукції проводиться анкетування споживачів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Надалі планується впровадження на підприємстві елементів ідеології Total Quality management.

Стабільна якість продукції дозволило підприємству успішно пройти повторну сертифікацію листової судосталі наступними сертифікаційними органами Англійський Ллойд, Російський Морський Регістр Судноплавства, вперше сертифікувати суднову сталь за Правилами Німецького Ллойда, Французького Бюро Веритас і Дет Норске Веритас (Норвегія).

Система менеджменту якості забезпечила позитивне зрушення в ідеології підходу до питання задоволення споживача, тобто перехід до розробки адресних технологій під конкретного замовника з урахуванням вимог, пропонованих ринком до продукції замовника.

На підприємстві проводиться навчання персоналу основам управління якістю продукції. Персонал, зайнятий забезпеченням і удосконалюванням системи якості тапідвищення ефективності контролю, регулярно проходить курси підвищення кваліфікації в навчальних центрах (TUV NORD, BUREAU VERITAS).

Контроль якості готової металопродукції і вхідної сировини в ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» здійснює Центральна контрольна лабораторія, статус якої відповідає Європейському стандарту EN 45001, Держстандарту України ДСТУ 3412-96, системі Укрсепро «Вимоги до іспитових лабораторій і порядок їхньої акредитації». У ЦКЛ створена система, що дозволила сформувати банк даних по всіх контрольованих якісних показниках металопродукції. Контроль проводять по методиках вітчизняних стандартів, ASTM, DIN.

На ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» створений відділ якості і сертифікації продукції, у який входить бюро аналізу якості й аудита виконання технології, служба вхідного контролю, СТК цехів, служба сертифікації і стандартизації, група статистичних методів аналізу.

Політика в області якості одержує розвиток за рахунок ефективних механізмів управління матеріально-технічним постачанням, виготовленням продукції з використанням ефективних технологічних процесів, атестованих засобів вимірювальної техніки і персоналу, зайнятого контролем якості сировини і готової продукції.

Реалізація цього принципу створює надійну основу для закріплення і розширення позицій заводу на ринку, а отже, для матеріального благополуччя працівників, розвитку виробництва і бізнесу.

 

 

Розуміючи важливість застосування сучасних ринкових інструментів, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» проведено велику роботу щодо впровадження системи стратегічного планування, створено відділ контролью, розроблено Програму стратегічного розвитку і технічного переозброєння, як одну із складових усього комплексу заходів, спрямованих на виживання і розвиток заводу.

Збільшення обсягів виробництва чавуна і мартенівської сталі, дозволить знизити їхню собівартість, збільшити завантаження наявних потужностей прокатного виробництва, ускладнити сортамент виплавлюваних сталей, у тому числі високолегованих і профілів, що прокочуються. Підвищення обсягу і якості продукції, що випускається, здійснюється за рахунок упровадження сучасних способів виплавки і розливання чавуна, сталі і сертифікації технологічного процесу для забезпечення конкурентспроможності на ринку.

Збільшення обсягів виплавки чавуна, поліпшення його якості і зниження собівартості намічене одержати за рахунок реконструкції і модернізації устаткування доменних печей, застосування сучасних технологічних процесів. Прикладом може служити вдмухування пиловугільного палива, збагачення дуття киснем і ін. Управління таким процесом передбачено на базі сучасних електронних засобів ведучих світових виробників. Обов'язковою умовою є устаткування доменних печей сучасними системами контролью аспірації і газоочистки.

Збільшити виробничу потужність мартенівського цеху по рідкій сталі, планується за рахунок застосування сталерозливних ковшів із системою перемішування металу інертними газами, установки шиберних затворів типу Z - 21, реалізації високотемпературного нагрівання сталековшів, модернізації мартенівських печей, установки піч-ківш (далі ПК), будівництва комбінованої сортової машини безперервного лиття заготовок (далі МНЛЗ), дугової електросталеплавильної печі з газоочисними спорудженнями (далі ДСП), сучасних систем водопостачання для охолодження технологічних агрегатів.

Програму намічено виконувати поетапно з метою виключення зниження існуючого рівня виробництва при освоєнні нових технологій і навчання персоналу. Це дозволить контролювати результати впровадження окремого етапу, порівнювати відповідність отриманих економічних результатів розрахунковим даним і в цій залежності розподіляти темп і обсяг наступних капвкладень.

Мартенівські печі модернізуються з метою поліпшення умов організації технологічного процесу в цеху й узгодження роботи разом з установкою піч-ківш, що дозволить збільшити виробництво цеху в 2012 році до 1150тис. т/рік стали, знизивши витрату вогнетривких матеріалів і енергоносіїв. Газоочисні спорудження для установки піч-ківш дозволять скоротити викиди пилу і забезпечити дотримання необхідних санітарних вимог.

Будівництво експрес-лабораторії для контролью хімічного аналізу стали, буде завершено до моменту пуску в роботу установки піч-ківш. Лабораторія повинна забезпечити швидке і своєчасне проведення контролью хімічного аналізу стали при інтенсивній роботі печі-ковша. Основна мета цього заходу скоротити час від узяття проби до одержання хімічного аналізу, що не повинний перевищувати трьох хвилин.

Будівництво сортової комбінованої МНЛЗ виконується для виробництва квадратної заготовок перетином від 100×100 до 160×160мм і можливістю її застосування для виробництва трубної заготовки діаметром 120-180мм. МНЛЗ буде робити квадратну заготівку для сортових станів і товарну круглу заготовку для реалізації в обсязі близько 300 тис. т./рік.

Сортова МНЛЗ дозволить збільшити вихід придатного металу на 15% за рахунок скорочення видаткового коефіцієнта, у порівнянні з розливанням стали в ізложниці. Крім того, скоротяться витрати на переділ злитка в сортову заготівку на обтискному стані 950/900.

Будівництво дугової електропечі для виплавки стали, дозволить вивести з експлуатації всі мартенівські печей. Сучасна електродугова піч ємністю 145тонн забезпечить випуск 120-130 тонн рідкого металу у виді напівпродукту, для обробки його на установці піч-ківш і одержанні стали з заданими властивостями. ДСП намічено установити в мартенівському цеху недалеко від міксерного відділення. Передбачено роботу як із застосуванням рідкого чавуна (до 40% від ваги плавки), так і з твердою завалкою (металобрухт). У першому випадку продуктивність цеху буде складати 1500тис.т. у рік, а в другому -1150 тис.т. у рік.

Слід зазначити, що експлуатаційні витрати при виплавці стали на ДСП істотно скорочуються, а організація виробничого процесу спрощується. Заміна мартенівського виробництва на електросталеплавильне дозволить цілком вирішити проблему пилових викидів і забруднення навколишнього середовища, тому що будівництво нової електропечі проводиться в комплексі з пилогазоочисними спорудженнями.

Програма передбачає контроль скорочення експлуатаційних витрат на утримування устаткування на 30%, контроль скорочення витрат на енергоносії (природний газ, вода, електроенергія) на 20%, зниження викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище і забезпечення санітарних вимог. При цьому забезпечується достатнє зниження собівартості продукції (по чавуні на 30%, по сталі на 26%) і забезпечення рентабельності підприємства на рівні 8-10%. Це підвищить конкурентоспроможність продукції ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на внутрішньому і зовнішньому ринках металопродукції.

Сьогодні можна сказати, що програма виконується і досягнуті перші успіхи: введений в експлуатацію перша черга доменної печі №6 після капітального ремонту і реконструкції. Введена в експлуатацію ДП-№6 має кращі техніко-економічні показники в Україні. Виробництво чавуна складає більш 1800 тонн у добу і передбачається постійне нарощування виробництва в наступні роки. Доменна піч №6 обладнана новим ливарним двором, газоочисткою, що забезпечать дотримання контролью санітарних норм по забрудненню навколишнього середовища.

У сталеплавильному виробництві розробляється модернізація мартенівських печей, сталерозливарних ковшів і іншого устаткування. Цього року вже дві мартенівські печі, при співробітництві з фірмою «Techcom Gmb» (Німеччина), переведені на систему схованої донної продувки ванни рідкого металу інертним газом по системі VVS із застосуванням нових вогнетривких матеріалів. До кінця року планується обладнати інші печі цією системою.

Випробувано і впроваджується новий тип проміжних ковшів з установками нагрівання, ремонту й обслуговування, у результаті отримані гарні результати на слябах.

У прокатних цехах досить високими темпами впроваджуються намічені заходи щодо модернізації і реконструкції прокатних станів, при цьому постійно нарощується обсяг виробництва, підвищується якість продукції, що випускається, розширюється її сортамент.

Реконструкція основних металургійних агрегатів обумовлює модернізацію і реконструкцію інфраструктури заводу, усіх допоміжних цехів і служб. Робота з удосконалювання техніки і технології виробництва проводиться як силами заводських фахівців, так і в співробітництві з багатьма проектними і будівельно-монтажними організаціями, з якими в ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» зав'язалося багаторічне співробітництво.

Відзначаючи величезний обсяг проведеної на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» роботи щодо впровадження стратегічного планування і контролью, варто звернути увагу на те, що основну увагу в стратегічних планах підприємства приділено технічним аспектам виробництва.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Поняття про інтегровані системи менеджменту | Розв’язання задачі № 1 | Розв’язання задачі № 2 | Дані вибіркового обстеження | Контрольний аркуш дефектних виробів при виробництві черевиків шкільних |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав