Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальні поняття про міжнародні стандарти ISO 9000: 2000, ISO 14000, OHSAS 18000, SA 8000, вимоги яких покладені в основу систем менеджменту.

Читайте также:
  1. I. Визначення поняття орнамент.
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
  5. I. Общая теория и функции систематической теории
  6. II. СИСТЕМА ОБЯЗАТЕЛЬСТВ ПОЗДНЕЙШЕГО ПРАВА
  7. III. Блокаторы ренин-ангиотензин-альдостероновой системы
  8. III. Попытки создания общей теории социальной системы
  9. IV. ЛЕКЦИИ ПО ПРЕДМЕТУ МЕТРОЛОГИЯ, СТАНДАРТИЗАЦИЯ И СЕРТИФИКАЦИЯ 1 страница
  10. IV. ЛЕКЦИИ ПО ПРЕДМЕТУ МЕТРОЛОГИЯ, СТАНДАРТИЗАЦИЯ И СЕРТИФИКАЦИЯ 10 страница

Контрольна робота

з дисципліни: “Менеджмент якості”

 

 

 

Виконала

студентка ІV курсу групи ЗОВД-11

спеціальності “Менеджмент організацій”

залікова книжка №111915

Хоманець Марія Ярославівна

Перевірив

Бондаренко Світлана Михайлівна

 

 

Київ-2013

Загальні поняття про міжнародні стандарти ISO 9000: 2000, ISO 14000, OHSAS 18000, SA 8000, вимоги яких покладені в основу систем менеджменту.

 

Щоб інтегрувати у світовий ринок необхідно працювати по його правилах не тільки в частині виробництва, але й в області управління всьго підприємства. Поряд з технологічними можливостями, підприємства повинні демонструвати позитивний вплив своєї діяльності на сучасне суспільство, питання довгострокової стратегії, екології, охорони праці,управління персоналом, логістики і так далі.

Вирішити поставлені задачі можливо лише застосовуючи сучасні системи менеджменту, засновані на практиці та досвіді успішних міжнародних компаній. Тому одним з аспектів державної політики є підтримка підприємств, що розробляють, впроваджують та сертифікують системи менеджменту відповідно до вимог як державних так і міжнародних стандартів. Далі будуть розглянуті вимоги стандартів та іхня користь для підприємства та інших зацікавлених сторін.

Рішення задач управління якістю повинне забезпечуватися системою менеджменту якості по ISO 9000:2008(ДСТУ ISO 9000:2009).

Стандарти серії ISO 9000- це серія міжнародних стандартів, спрямованих на створення на підприємстві системи менеджменту якістю, що являє собою набір вимог по організації управління якістю та ефективності процесів, які відбуваються на підприємстві, що випускає продукцію і надає послуги. В україні ці стандарти цілком відповідають національним стандартам серії ДСТУ ISO 9000.

Так як, наша країна вступила у Світову Організацію Торгівлі, сертифікати на відповідність вимогам ISO отримують все більшу актуальність.

Відмінністю стандарту ДСТУ ISO 900 є те, що він висуває вимоги до системи організації управління виробництвом, яка і впливає на якість продукції і послуги підприємства. Система менеджменту якості є частиною всієї системи менеджменту організації і спрямована на задоволення всіх зацікавлених сторін, особливо споживачів підприємства. Основними вимогами до системи менеджменту якості є відповідність якості даної продукції вимогам нормативно-технічних документів, забезпечення стабільної якості виробництва або надання послуг.

Однак крім оптимізації процесів всередині підприємств та можливості впливати на результат, підприємство шляхом сертифікації системи менеджменту якості на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9000, має змогу підтвердити свою професійну компетентність, підвищити престиж і авторитет. Як уже відзначалося вище, сертифікат на відповідність ДСТУ ISO 9000 дає переваги при участі в тендерах і що особливо важливо, ДСТУ ISO 9000 необхідний для роботи на міжнародному ринку. Таким чином, вигоди від впровадження системи менеджменту якості очевидні.

Провідні відчизняні ізахідні підприємства вже оцінили вигоди від впровадження системи менеджменту якості. Сьогодні дозволили собі одержати сертифікат на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9000 може будь-яке зацікавлене підприємство.

Система екологічного менеджменту – частина всієї системи менеджменту організації, що покликана допомогти організації сформулювати екологічну політику.

Впровадження системи екологічного менеджменту поліпшує екологічну обстановку шляхом переходу від ліквідації наслідків позаштатних ситуацій до їхнього попередження. Таким чином, сертифікована система екологічного управління у відповідності до вимог стандарту ДСТУ ISO 14000 поліпшує економічні показники за рахунок скорочення фінансових витрат на виплату штрафних санкцій.

Впровадження системи екологічного менеджменту дозволяє:

- знизити: витрати на енергію, воду, ресурси, ризик екологічних катастроф, відходи.

- поліпшити: економічні показники; продукцію в результаті змін у технологічному процесі; імідж компанії, як в очах клієнтів, так і замовників.

- оптимізувати систему управління;підвищити довіру до підприємства.

Система менеджменту здоров’я і безпеки на виробництві є однією зі

складових частин загальної системи менеджменту підприємства. Сертифікація підприємства у відповідності до вимог стандарту серії ДСТУ OHSAS 18000 застосовується по залежності від діяльності підприємства, сектора економіки або галузі промисловості. Використання міжнародних (національних) стандартів робить більш успішним участь будь-якого підприємства у світовій торгівлі, підвищує конкурентоздатність і імідж підприємства.

Процес впровадження системи менеджменту здоров’я і безпеки на виробництві складається з оцінки ризиків і їхнього управління. Дана система сприяє зниженню людських втрат, включаючи втрату непрацездатності і, як наслідок, зменшує грошові витрати для підприємства. Наявність сертифіката на відповідність вимогам стандарту ДСТУ OHSAS 18000 знижує ймовірність судових витрат, прямих і непрямих витрат.

Стандарт SA 8000:2001 Social Accountability (Соціальна відповідальність) розроблений міжнародною організацією Social Accountability International (SAI) Нью Йорк. США. SAI – законодавець усього, що пов’язано з цим стандартом і єдина організація, що визначає вимоги для аудиторів, органів до сертифікації.

Ця організація також проводить навчання аудиторів і акредитацію.

Сертифікати видані на акредитованим SAI органам по сертифікації і аодиторам не мають юредичної сили і якої-небуть цінності.

SA 8000:2001 базується на принципах міжнародних документів, таких, як Конвенція Міжнародної Організації Праці, Декларації прав людини, конвенціях ООН з прав людини, по різних формах дискримінації.

Переваги, які отримують підприємства, що створили систему соціального і етичного менеджменту і що пройшли сертифікацію на відповідність вимогам стандарту SA 8000:2001:

· для працівників це: скорчення числа аварій на робочих містях; збільшені можливості по організації профспілок і колективному веденню переговорів; можливість поліпшення умов праці; обізнаність про основні трудові права; можливість спілківатися безпосередньо з працедавцем з питань трудових прав;

· для працедавців це: надійний і ефективний спосіб виявити соціальну відповідальність; поліпшення репутації і підвищення її торговельної марки; додаткові можливості притягати і утримувати працівників; підвищення якості і зростання продуктивності; економія від скорочення втрачених робочих днів і зниження числа страхових рахунків; поліпшення стосунків з працівниками, профспілками, компаніями, споживчими неурядовими організаціями і урядом.

Хочеться виразити надію, що в проваджені сучасні системи менеджменту, що відповідають міжнародним умовам стануть запорукою успіху українського бізнесу на шляху підвищення якості і конкорентноздатності продукції.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Розв’язання задачі № 1 | Розв’язання задачі № 2 | Дані вибіркового обстеження | Контрольний аркуш дефектних виробів при виробництві черевиків шкільних |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав