Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

У будь-якому художньому образі - концентрація загального й суттєвого в окремому й одиничному. Ця концентрація й створює тип.

Читайте также:
  1. Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту
  2. В. Винниченко– майстер творення нових жіночих образів
  3. Діалектичні принципи загального взаємозв'язку та розвитку
  4. Праця, яка створює товар
  5. Проаналізуйте категорії одиничного і загального.
  6. Художньому образу підкоряються пошуки форми художником. Форма може показатися зненацька гострої й у той же час вона буде виправдана тим, що несе настрій, переживання художника.

Саме народження художнього образа пов'язане з єдністю процесів узагальнення й індивідуалізації. Від факторів реального життя художній образ відрізняється не тільки своєю узагальненістю. Сама конкретна форма життєвих факторів, що стали художньо відображеними, стає іншою.

Вона таїть у собі узагальнення й отримує неповторну своєрідність і виразну яскравість.

Типове в мистецтві є єдність узагальнення й індивідуалізації.

З того, що життя, як правило не дає художникові готового матеріалу, що без художньої обробки можна нести в твір, не випливає, начебто пряме перенесення фактів життя у плакат взагалі виключено. Є плакати, що представляють собою просту протокольну передачу подій і факторів, що не зігріта подихом думки й почуття художника. Такий плакат стоїть поза мистецтвом. Це натуралістичний фотографізм.

Типізація, в основі якої лежать конкретні, реальні прообрази, широко поширена у мистецтві, і все-таки цей шлях художнього узагальнення не є головним. Найчастіше художник виділяє істотні риси й ознаки однорідних явищ або представників певної суспільної групи, узагальнює й створює у новій цільній життєвій картині, в індивідуалізованому людському характері.

Художній образ - це скорочена розповідь про життя.

Індивідуалізація оберігає художника від схематизму й голого дидактизму, оберігає його від небезпеки натуралістичного фотографізму. Глибина типізації - кращий показник зрілості художника.

Художній образ містить у собі органічну єдність об'єктивного й суб'єктивного. Під об'єктивним в образі мається на увазі все те, що йде безпосередньо від дійсності; під суб'єктивним - те, що вноситься в образ творчою думкою художника.

Об'єктивне - це відтворені явища дійсності, картини самого життя, характери, конфлікти, обставини, духовно мир людини - все те, що існує поза свідомістю художника.

Суб'єктивне - це переживання й роздуми художника, його відношення до зображуваних явищ, оцінка цих явищ, особливе їхнє бачення. Кожний художній образ являє собою не тільки відображення певних подій, фактів життя, але й своєрідний автопортрет художника. За образом завжди стоїть його творець. Суб'єктивність - показник самобутності й оригінальності художника.

Образ - це насамперед самовираження автора. Нерідкий твір містить у собі навіть автобіографічні елементи. Якщо художнє бачення життя не містить у собі духовне багатство свого творця, образ збіднюється, втрачає оригінальність і своєрідність, справжню відвертість.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Вопрос: Как избавиться от идентификации с телом и разумом? | Вопрос: Как можно связать науку и духовность? | Вопрос: Как можно выйти за рамки противоположно­стей? | Вопрос: Куда идет наука? | Вопрос: Как появилась жизнь, какой мы ее знаем? | Вопрос: Почему так важна эволюция сознания? | Вопрос: Что истинно в Книге Бытия? | Вопрос: Карл Юнг описывает концепцию совпадений. Теперь эта концепция становится понятнее? | Основна таємниця мистецтва - це, звичайно, художній образ, що є складною формою духовної діяльності людини. | Художній образ - це цільна й закінчена характеристика життєвого явища, співвіднесена з художньою ідеєю плаката, дана в конкретно-почуттєвої, естетическі значимій формі. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав