Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суб'єктивність автора знаходить своє вираження в його індивідуальній творчій манері. Поза індивідуальними особливостями манери й стилю немає художника.

«Стиль - писав Стендаль, - це особлива манера кожного майстра, властива тільки йому одному, говорити ті самі речі. Кожний великий художник шукав прийоми, які могли б викликати в душі те особливе враження, що здавалося йому головним завданням мистецтва.»

Особливий тон душі відрізняє творчість будь-якого художника.

Світовідчування художника - це не тільки його ідеологія, його політичні погляди й філософські переконання. Світовідчування художника містить у собі весь його життєвий і художній досвід, його моральну позицію, його естетичні пристрасті, його емоційність - все, що реалізується в його творчості.

Суб'єктивність художника відрізняється від суб'єктивізму. Ці поняття взаємно виключають один одного. Суб'єктивізм - це творча сваволя автора, перекручування їм правди життя, небажання, невміння зважати на об'єктивні закони дійсності, із внутрішньою логікою життєвого матеріалу. Суб'єктивізм веде до помилкових узагальнень, він намагається втиснути життя в прокрустове ложе заданої схеми. Суб'єктивізм - наслідок помилкових ідей, що руйнують мистецтво. Навіть сильний, глибокий талант, піддавшись впливу суб'єктивізму, ризикує повністю погубити або щонайменше послабити твір, зруйнувати художню цілісність образа.

Дослідження життя, перетворення її явищ у художні образи вимагає складної й великої роботи художника. У суб'єктивності розкривається його творча активність, його естетична своєрідність, його суспільний вигляд. Суб'єктивне органічно входить в об'єктивний зміст образа плаката.

У природі художнього образа укладена естетично-емоційна визначеність. Емоційне й раціональне, почуттєве й умопостигаемое в образі нерозривні, дані у взаємопроникненні: думка виражається через емоцію, почуття несе мисль.

Художні образи по природі своєї емоційно пофарбовані, у них дана концентрація мислі через згустки почуттів, вони безпосередньо апелюють до людського почуття й тому завжди викликають відповідну емоційну реакцію - любов або ненависть, радість або смуток, сміх або сльози. Переживання в мистецтві необхідно й воно повинне мати щирі, правдиві підстави.

«Протиріччя між розумом і почуттям, - писав Брехт, - існує лише в голові нерозумних людей. Наше почуття вимагає самої напруженої роботи розуму, а розум облагороджує наші почуття».

Життя образа й життя його творця нероздільні. Будь-який художник в більшій або меншій мері живе життям своїх образів.

Образ, що несе високу ідею, переконливий, коли за ним стоїть художник, для якого головне в житті бути трепетним, любити, сподіватися, жити.

«Завдання художника, - підкреслював ще Аристотель, - говорити не про те, що дійсно сталося, але про те, що могло б статися, отже, про те, що можливо по ймовірності або по необхідності». Інакше кажучи, правда мистецтва виражає не просто те, що існує, а те, що може існувати, як прояв непорушних законів життя. Правда художнього образа - результат типізації. Без узагальнення правди бути не може.

Натуралістичний збіг образа з фактом убиває правду глибинного змісту; залишається правдоподібність, зникає правда.

Будучи не тотожним фактам життя, мистецтво тим самим умовно. Умовність - поняття багатозначне. У широкому змісті умовність лежить у природі всякого мистецтва.

Природу «умовності» як однієї з умов художності, досить точно визначив В. Сидоренко: «Є відома парадоксальність у тім, що умовність, що створює дистанцію, розбіжність між образом і фактом дійсності, виявляється засобом (нехай не єдиним) збагнення цієї дійсності, проникнення в її глибинну сутність. У парадоксальності такої розбіжності складається один із секретів створення тої особливої значеннєвої напруженості образа, без якої неможлива справжня художність, та художня правда, що прозріває світлі сили духу, часом невидимі «віч-на-віч у повсякденному житті».




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Вопрос: Как можно связать науку и духовность? | Вопрос: Как можно выйти за рамки противоположно­стей? | Вопрос: Куда идет наука? | Вопрос: Как появилась жизнь, какой мы ее знаем? | Вопрос: Почему так важна эволюция сознания? | Вопрос: Что истинно в Книге Бытия? | Вопрос: Карл Юнг описывает концепцию совпадений. Теперь эта концепция становится понятнее? | Основна таємниця мистецтва - це, звичайно, художній образ, що є складною формою духовної діяльності людини. | Художній образ - це цільна й закінчена характеристика життєвого явища, співвіднесена з художньою ідеєю плаката, дана в конкретно-почуттєвої, естетическі значимій формі. | Образи мистецтва являють собою не копію життєвої події: це нові факти, створені фантазією художника. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав