Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Управлінська думка епохи феодалізму

Читайте также:
  1. Ваша думка?
  2. Ваша думка?
  3. Ваша думка?
  4. Ваша думка?
  5. Горський В. С. Історія української філософії: Курс лекцій. – 3-тє видання. - К.: Наукова думка, 1997. - 286 с.
  6. Давньогрецька політична думка
  7. Європейська філософія епохи Відродження і Нового часу
  8. Завдання 42. Загальні особливості епохи Відродження та її провідні філософські напрями.
  9. Загальна характеристика політичної думки епохи Відродження (Ренесансу).
  10. ЗМ № 2. Історичні типи філософії. Філософська думка України.

Падіння рабовласництва часто асоціюється з падінням Римської імперії. Така асоціація правомірна лише в розумінні того, що рабовласницька праця стала невигідною вже за часів заходу Риму. Об'єктивною ж, сутнісною причиною відміни рабства з'явився не моральний прогрес, а економічні зміни. Підтвердженням цього з'явився сам феодальний лад, основою якого був кріпосний, такий, що працює на землі феодала і віддає йому частину продукту своєї праці. Феодальна система прикріпила людей до землі, визначила строгі класові відмінності, затвердила епоху землеробської аристократії, якою призначено було проіснувати до промислової революції. В цілому в Європі феодальна система як система культури, існувала приблизно тисячу років і в своєму розвитку пройшла ряд етапів, вершиною якого став етап відродження культури, так званий період Ренесансу (кінець XIV - початок XVII ст.). Кожний з етапів в розвитку феодалізму знайшов своє віддзеркалення в управлінській думці, виразив його специфіку і просунувши управлінські знання. Період середньовіччя займає в цьому розвитку особливе, центральне місце.

Термін "середньовіччя" придумали письменники Ренесансу для позначення періоду, що слідував за падінням Римської імперії і передував епосі Відродження. Історики іноді називають цей період "темною епохою", "похмурим періодом", підкреслюючи тим самим бідність і неуцтво мас, відсутність гуманітарного прогресу, застій освіти і науки. Але навіть в цих умовах в середовищі релігійних лідерів, богословів знаходилися ті, хто писав книги, відображаючи в них життя середньовіччя, узагальнюючи існуючу практику господарювання і управління.

Ці книги не призначалися для широкого читача. Вони писалися від руки. Як правило, в них висловлювалися прийняті і схвалені церквою канони (закони), що стосуються не тільки її життєдіяльності, але і управління королівством, веденням воєн, землекористуванням і т.п.

Для короля і феодала вони представляли інтерес лише постільки, поскільки сприяли збереженню і зміцненню їх влади. Для кріпосних вони були недоступні. Читали їх лише ті, хто володів грамотою - священики, писарі, правителі, дрібномаєтні дворяни. При такому положенні справ мистецтво управління не набувало необхідного поширення.

Та все ж в період середньовіччя в результаті хрестових походів в Європі відбулися події, що підготували умови для подальшого розвитку управління. Зокрема, йдеться про те, що хрестові походи, з одного боку, стимулювали торгівлю, відкриваючи для Європи нові торгові шляхи і показуючи їй багатство Середнього Сходу, а з іншої - ослабляли християнські релігійні догми, протиставивши їм культуру країн Середнього Сходу, мораль, торгівля, промисловість і військове мистецтво яких не тільки не поступалися країнам Європи, але і часто їх перевершували.

Дух торгівлі, підприємництва, інтерес до відкриттів і знань поступово наповнював мир феодалізму. До того ж росли міста, з'явилися зачатки нового середнього класу, благодатним ґрунтом для зростання якого стало вільніше звернення грошей і кредитних засобів, відродження політичної системи.

Розвиток торгівлі привів не тільки до появи її нових організаційних форм - купецьких гільдій, що нагадують сучасні торгові асоціації, але і зажадало раціоналізації методів ведення обліку. З 1340 р. генуезькими і Флорентійськими купцями-банкірами почав використовуватися подвійний запис в бухгалтерському обліку. Система балансів широко використовувалася в практиці венеціанських купців, наприклад, братів Соранцо, про що свідчать книги обліку, що збереглися, які велися ними в 1416 - 1426 р.р. Нарешті, в 1494 р. була зроблена перша спроба теоретичного узагальнення цієї системи, зроблена італійським ченцем Лукою Пачиоллі.

 

У своєму трактаті Пачиоллі не тільки виклав нову систему обліку, яка застосовувалася у Венеції, але і підкреслив необхідність широкого її розповсюдження і використання іншими. По суті, трактат Пачиоллі вперше представив інформаційну систему управління, за допомогою якої підприємець діставав можливість бачити стан своєї грошової готівки і наявних товарно-матеріальних запасів. Це дозволяло йому контролювати як грошові, так і матеріально-речовинні потоки, що служило базою розрахунків отримання прибули.

У свою чергу, торгова діяльність ради власної вигоди і підприємницький прибуток як показник ефективності цієї діяльності все більше суперечили доктринам церкви. Не дивно, що в цей же час все частіше стали замислюватися про етику підприємництва, етику бізнесу.

Католицька церква, яка домінувала в середні віки, віру людей обертала лише на замогильне життя, як утіху їх життя на землі. Вона застерігала проти отримання матеріальних вигод, ведення торгівлі, отримання прибули, трактуючи бізнес як долю диявола. Покірність і приниження, відсутність матеріального інтересу і ділової активності - такою була пануюча у той час мораль і етика.

Послаблення релігійних основ, як вже наголошувалося, почалося з походів хрестоносців. Вони ж сприяли не тільки відродженню торгівлі, але і відродженню стародавньої класики з її перевагами розсудливості і науки. Епоха Ренесансу, що почалася, підірвала вплив теології на людей через Протестантську Реформацію, а пізніше через етику протестантів. Остання звільняла людей від особистої залежності, відкривала їм шлях до економічної активності, досягнення успіхів і політичних свобод. Результатом такого культурного відродження з'явилося не тільки формування нової атмосфери в суспільстві, але і необхідність вивчення управління як практики і теорії.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ефлексивне та нерефлексивне слуханнЯ. | Первісне суспільство | Єгипет і Вавілонія | Китай і Індія | Роберт Оуен - менеджер і батько сучасного менеджменту по управлінню персоналом. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав